Pokrajina najviše novca troši na otplatu javnog duga i obrazovanje

Poslanici Skupštine Vojvodine razmatraće na sednici u četvrtak, 31. maja izveštaj o budžetu Pokrajine za 2017. godinu.
Prema izveštaju o budžetu, utrošeno je ukupno 60,5 milijardi dinara iz pokrajinske kase, što je skoro 89 odsto od planiranog utroška (ukupno je planirano 68,3 milijarde dinara).
 
Najviše novca potrošeno je na oblasti obrazovanja (30,2 milijarde dinara), usluge javne uprave (9,9 milijardi), ekonomska i razvojna politika (oko četiri milijarde), zaštita životne sredine (3,6 milijardi), servisiranje javnog duga (3,6 milijardi), poljoprivreda (2,9 milijardi) i u oblasti kulture, komunikacije i medija (2,2 milijarde).
 
 
Međutim, kad se isključe transferna sredstva iz republičkog budžeta koja se prenose preko Pokrajine za unapred određene namene (i njima Pokrajina ne raspolaže), ispostavlja se da je utrošeno 22,1 milijarde dinara i to najviše za servisiranje javnog duga, a potom za različita pitanja zaštite životne sredine i za oblast kulture i umetnosti. 
 
 
Kada je reč o sekretarijatima, najveći procenat izvršenja tj. utroška novca imaju Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, sekretarijat za visoko obrazovanje, sekretarijat za finansije i sekretarijat za privredu i turizam.
 
Kad je reč o planiranim i ostvarenim prihodima, prihodi, primanja i preneta neutrošena sredstva iz ranijih godina su prošle godine iznosili ukupno 66,5 milijardi dinara (skoro 98 odsto od planiranih 68,3 milijardi dinara).
 
Kako je 021 već pisao, otplata javnog duga okupirala je većinu pokrajinske kase. Pokrajina je nedavno donela odluku da se dodatno dugoročno zaduži u iznosu od 1,6 milijardi dinara za kupovinu magnetnih rezonanci, skenera i drugih medicinskih aparata i opreme, ali i za finansiranje četiri prioritetna vodoprivredna projekta. Ovo zaduživanje naišlo je na kritike opozicije, o čemu možete da čitate OVDE.
 
Poslanici Skupštine Vojvodine trebalo bi da na sutrašnjoj sednici razmatraju i izveštaj o radu Pedagoškog zavoda Vojvodine, izveštaj o poslovanju fonda "Evropski poslovi" i predlog pokrajinske skupštine odluke o izradi prostornog plana područja posebne namene predela "Vršačke planine".
  • zojki

    31.05.2018 11:14
    A koliko je para potroseno na uredjenje kabineta Milicevica???Covek je dao sebi za pravo da originalan namestaj koji je pod zastitom drzave osteti i baci(Ormani i oplata zida)tepisi i druge dzakonlije...Dali bi predsednik Srbije ako to sazna ucinio ista????
  • G

    30.05.2018 20:22
    @Dusan - sama činjenica da ste toliko glupi da zaista verujete da se novac iz Vojvodine odliva a onda se od tog novca "vraća" 7% je dovoljan dokaz da sa građanima poput vas nikada u Vojvodini ne bi bilo smeha, kulture niti uređenosti. U međuvremenu, neka mesta van Novog Sada zamisle da sve pare zadrže za sebe a da se ništa ne odliva u Novi Sad - možda bi i oni bili "nasmejani, kulturniji, uređeniji"... Republika Srem i Republika Banat.
  • Владимир

    30.05.2018 17:52
    Не треба се делити него требају да направе другачију расподелу новца који је обрнут у Војводини и да ту и остане. Јачи смо када смо заједно. СССС

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina