Vojvodina od suseda potražuje vile i odmarališta, ali očekuje samo naknadu štete

Od ratova na prostoru bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, Autonomna Pokrajina Vojvodina ostala je van domašaja svoje imovine koja se nalazi u novim državama stvorenim na prostoru nekadašnje federacije.
Vojvodina od suseda potražuje vile i odmarališta, ali očekuje samo naknadu štete
Foto: 021.rs
Odmarališta i letovališta koju su koristili pokrajinski organi već dugo nisu u vlasništvu Vojvodine, ako se gleda status te imovine u Hrvatskoj i Sloveniji, ali Pokrajina i dalje pokušava da ostvari pravo na tu imovinu, piše Dnevnik.
 
U izveštaju o nepokretnostima na teritoriji bivših jugoslovenskih republika koji su poslanici Skupštine Vojvodine nedavno usvojili u okviru Izveštaja o stanju imovine Vojvodine u 2017. godini navodi se da je Autonomna pokrajina Vojvodina bila korisnik Vile "Vojvodina" u Lovranu (Vila "Sveti Rok") površine 421 kvadratnog metra i 160 kvadrata garaže i odmarališta "Vojvodina" površine 243 kvadrata u Crikvenici u Republici Hrvatskoj, te Vile "Vojvodina" na Bledu površine 186 kvadrata i trosobnog stana u Radovljici od 76,65 kvadratna metra u Republici Sloveniji. 
 
Prema podacima koje poseduje vojvođanska administracija, na nepokretnostima Vila "Vojvodina" u Lovranu (Vila "Sveti Rok") na kojima je bila upisana društvena svojina, pravo korišćenja AP Vojvodina, danas je upisano pravo svojine društva "Teodoro Investiment S.A." iz Švajcarske, kao i pravo svojine fizičkog lica Sergeja Sergejeviča Rodinova, dok je odmaralište "Vojvodina" u Crikvenici, na kojima je bila upisana društvena svojina sa pravom korišćenja Uprave za opšte poslove pokrajinskih organa, danas upisano pravo svojine društva "Mešić com" d.o.o. iz Zagreba i izgrađen je luksuzni starački dom "Salvia", odnosno kompleks za starije i nemoćne.
 
Pokrajinska vlada zadužila je Pravobranilaštvo Autonomne Pokrajine Vojvodine da da, shodno potvrđenim međunarodnim ugovorima, opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava i važećim zakonima Republike Srbije, u vezi sa objektima u Republici Hrvatskoj i Republici Sloveniji na kojima je Autonomna pokrajina Vojvodina bila upisana kao nosilac određenih imovinskih prava, preduzme mere na osnovu kojih će Vojvodina uspostaviti svojinu, odnosno ostvariti pravo na naknadu štete - rekao je Mirović, dodajući da je pravobranilaštvo, u vezi sa nepokretnostima u Republici Hrvatskoj angažovalo oktobra 2015. godine advokatsku kancelariju iz Zagreba.
 
Ova kancelarija je nakon uvida u stanje nepokretnosti koje potražuje Vojvodina iznela mišljenje pokrajinskoj administraciji "da je nemoguće ostvariti pravo na povraćaj navedenih nekretnina, već samo eventualno pravo na naknadu štete".
 
U izveštaju koji je usvojio pokrajinski parlament konstatovano je da su u toku dalje aktivnosti radi tumačenja Zakona o potvrđivanju Sporazuma o pitanjima sukcesije i eventualnog podnošenja tužbe.
 
Vojvođansko Pravobranilaštvo uputilo je 28. decembra 2015. godine Republici Sloveniji putem Državnog pravobranilaštva Republike Slovenije opomenu pred pokretanje postupka radi utvrđenja prava svojine, odnosno naknade štete, s obzirom da je upućivanje opomene neophodno pre pokretanja sudskog postupka za ostvarivanje prava na nepokretnostima: Vila "Vojvodina" na Bledu na kojima je bilo upisano pravo svojine Izvršnog veća Vojvodine, kao i trosobnom stanu u Radovljici, Alpskoj ulici broj 5 na prvom spratu.
 
AP Vojvodina u 2017. godini još nije rešila pitanje vlasništva nad imovinom u Crnoj Gori, tačnije nad odmaralištem "Vojvodina" u Igalu. U listi nepokretnosti nosioci prava korišćenja odmarališta i objekata izgrađenih na dve katastarske parcele u Igalu navedeni su upisani su Izvršno veće SAP Vojvodine sa polovinom udela, dok je na drugu polovina udela upisana Privredna komora Vojvodine. Tadašnja vojvođanska vlada 2011. godine poverila je svoju polovinu vlasništva nad odmaralištem na upravljanje PKV.
 
Pravobranilaštvo AP Vojvodine podnelo je 23. oktobra 2015. godine Upravi za nekretnine Crne Gore zahtev za upis prava svojine Pokrajine sa obimom udela polovine odmarališta "Vojvodina" sa depadansom i zemljištem u Igalu. Ovaj zahtev je nadležni organ odbacio kao neuredan 22. januara 2016. godine. Nov zahtev vojvođansko pravobranilaštvo podnelo je Upravi za nekretnine, područnoj jedinici Herceg Novi 22. februara iste godine, ali je zahtev za promenu prava korišćenja u pravo svojine kao neosnovan, pa je usledila žalba pokrajinskog pravobranilaštva. Ministarstvo finansija Crne Gore je 30. januara 2017. godine poništilo rešenje Uprave za nekretnine, područne jedinice Herceg Novi, a predmet je vraćen prvostepenom organu na ponovni postupak. Do kraja 2017. godine nije Pravobranilaštvu Vojvodine dostavljeno rešenje doneto u ponovljenom postupku.
 
U izveštaju se navodi da je Slovenija, na osnovu odluke o nezavisnosti i ostalih propisa, preuzela upravljanje svim nepokretnostima na kojima su savezni organi SFRJ i JNA raspolagali na teritoriji Slovenije na dan proglašenja nezavisnosti 25. juna 1991. godine. Sva ta imovina upisana je u svojinu Slovenije, na osnovu Sporazuma o pitanjima sukcesije kojim je utvrđeno da svojinska prava nad pokretnim i nepokretnim stvarima nekadašnje feredacije prelaze na državu naslednicu na čijoj je teritoriji nepokretnost bila na dan proglašenja nezavisnosti.
 
Ostatak čitajte OVDE.
  • B Boze

    30.07.2018 14:28
    to nisu moji sugradjani :(
    malo ste promasili temu ne radi se o imovini koju je otela Srbija Srbiji
    . Kako ste velikodusnji prema nekima a uvek ubojiti prema Srbadiji. Jos jednom niste mogli da skrijete jednosmernost.
    Da li bi svoje nekom oprostili ili bi se borili do vecnosti?
    Heeeee prica jeo slonovima a ov : slonovi su velike zivotinje a misevi male pa krenu o misevima.
    sedi kec!
    moze i dvojka za siroko srce i velikodusnost tj za pola sirokog
  • VladaN

    30.07.2018 14:20
    Zabpravili ste da....
    ...Vojvodina potrazuje i za Naftagas. Stavka je i više nego respektavilna.
  • Talac

    30.07.2018 09:36
    A sta cemo sa imovinom Vojvodine koju je otela Srbija?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina