Turska baklava postala zaštićeno kulturno nasleđe

Turski institut za standardizaciju odlučio je da "tursku baklavu", zaštiti kao deo svog kulturnog nasleđa, s ciljem da se standardizuje proizvodnja jedne od najpoznatijih poslastica.
Turski institut za standardizaciju odlučio je da "tursku baklavu", zaštiti kao deo svog kulturnog nasleđa, s ciljem da se standardizuje proizvodnja jedne od najpoznatijih poslastica.

Turski institut je odredio standard za tursku baklavu koja mora biti zlatno-žute boje, debljine od najmanje 35 milimetara i treba da se topi u ustima. Prema ovoj odluci, preliv za tursku baklavu ne treba da bude jak i gust, prenosi list Parizijen.

Kao jedan od razloga standardizacije navodi se da je u poslednje vreme uočeno niz nepravilnosti kada je u pitanju proizvodnja baklave, odnosno pokušaj obmane potrošača tako što su u njenoj proizvodnji korišćeni nepropisni sastojci. Neki proizvođači su umesto zelenih pistaća koristili sušeni grašak u prahu ili druge biljne proizvode, a maslac zamenjivali trans mastima i njima sličnim sastojcima. Usvajanjem standarda TSE-a jasno je definisan pravilnik u korišćenju namirnica za pravljenje baklave, kao i načini njenog pripremanja jer se baklava u turskim regijama priprema na različite načine.

Poreklo baklave je predmet dugogodišnjeg ozbiljnog sporenja između Turske, Grčke i Kipra i većine zemalja Bliskog istoka gde se ova poslastica od tanko razvijenog testa složenog u desetak slojeva, između kojih se dodaje smesa mlevanih oraha i pistaća, pravi pod istim imenom. U prilog tome da je reč o turskoj poslastici, TSE navodi da reč baklava vodi poreklo od reči iz staroturskog jezika - "baklagu" ili "baklagi".

  • domaći

    22.02.2015 20:24
    baklave
    Odlučitese već jednom, 'oćete baklave il' kačamak ?!!
  • 22.02.2015 08:43
    Da li će standardizacija važiti i za sve van Turske koji pod imenom "turska baklava" prodaju sve i svašta. Uglavnom se kod nas baklave svode na slojeve debelog nepečenog slepljenog testa, prelivenog preslatkim sirupom, a fil-šta to beše-u tragovima. Nema više u Novom Sadu pravih baklava. Nekada su se poslastičari međusobno takmičili čije će baklave biti bolje, to je među njima bila stvar prestiža. Najbolje baklave su nekada bile u poslastičarnici "Pelivan" u Poštanskoj ulici, kod bioskopa "Jadran", a tu su se pravile i najbolje kokos-salame. Nekada su se i kod Riste mogli naći pravi kolači od pravih sastojaka, a danas svi koriste neke gotove veštačke smese od pitajboga čega, tako da svi kolači imaju isti ukus, samo su drugačijeg oblika i boje. Od kada nema Nešiča, nema ni pravih domaćih torti i kolača u poslastičarnicama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.