Kako je nastala Ginisova knjiga rekorda?

Zahvaljujući Ginisovoj knjizi rekorda možemo vrlo lako da saznamo ko je najniži čovek na svetu, koja zemlja ima najmanje stanovnika, ko je žena sa najdužim nogama, životinja sa najoštrijim zubima, ili koja je to najbrža ptica...

Ovo je danas jedna od najpopularnijih knjiga na svetu.

Ne postoji čovek koji bar jednom nije pročitao zanimljiv tekst o nekom bizarnom i otkačenom rekordu.

Kako je sve počelo?

Sve je počelo jednim događajem davnog 4. maja 1951. godine.

Hju Biver, tadašnji direktor pivare Ginis, bio je u poseti rođacima u rodnoj Irskoj. Nakon što se vratio iz lova, otišao je s društvom u obližnju kafanu. Ubrzo je počela rasprava oko toga koja je najbrža lovna ptica u Evropi, da li je to fazan ili tetreb.

Svi su nagađali, ne znajući zapravo šta je prava istina. Kada se vratio u zamak Kals Bridž u kom je odseo, Biver je žustro počeo sa pretraživanjem velike biblioteke svog domaćina, ne bi li došao do odgovora.

U jednom momentu je shvatio da je nemoguće ustanoviti koja je lovna ptica najbrža u Evropi, da li je to tetreb ili možda fazan.

Kada je shvatio da će ovakvih i sličnih rasprava biti svake večeri u 81.400 krčmi širom Irske, Škotske i Engleske, a da istovremeno ne postoji nijedna knjiga na čitavom svetu koja bi mogla da pomogne da se ovakvi sporovi reše, odlučio je da napravi knjigu koja će se baviti upravo ovim, verujući da će biti jako popularna.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.