VIDEO: Banda žena u Indiji tuče muškarce koji ih zlostavljaju

Gulabi ili ružičasta banda Indije je grupa žena koja se bori protiv nasilnih muškaraca.

S obzirom na to da u nekim slučajevima jedna žena nije dovoljna da "poravna račune" sa nasilnim muškarcem, one se udružuju kako bi mogle da kazne nasilnike.

Banda je nastala nakon što je žena iz sela sa severa Indije Sampat Pal Devi svedočila prebijanju druge žene na ulici.

Pokušavši da joj pomogne i sama je dobila batine, ali je odlučila da se na tome neće zaustaviti. 
 
Sledećeg dana, u pratnji pet žena, pronašla je napadača kojeg su potom zajedno pretukle štapovima.
 
Vest o tome brzo se proširila, a mnoge žene odlučile su da joj se pridruže u intervencijama kojih je bilo sve više.
 
Nakon što je 2006. odlučila da njenom sestrinstvu treba uniforma, kao i originalan naziv, Pal Devi je kao znak prepoznatljivosti izabrala ružičasti sari - indijsku žensku narodnu nošnju, koja označava ženstvenost i potcenjenu snagu.
 
 
Danas, Gulabi banda je na sebe preuzela borbe protiv brojnih nepravdi sa kojima su se susretale u društvu - borba za obrazovanje devojčica, protiv silovatelja, nasilnih partnera, seksualnih napasnika, korupcije, dečijih brakova, za podsticanje žena na finansijsku nezavisnost i slično.
  • Margaret

    19.11.2021 05:43
    Atvud
    Da. Nocna mora "Sluskinjine price" postoji! Cak i sa "Do you understand" u finalu i sa takvim otporom i odgovorom? Kao i levi pokreti i napori za uspostavljanje socijalne pravde! Neminovna posledica...A sto se tice ove sunovracene Srbije, dovoljno je samo pratiti "novogovor", novi recnik vezan za zene koji je donet i u Skupstinu, nasilje posvudasnje a zlo najdublje, skriveno kada se otkrije - odmazda ce biti bas - kako se zasluzuje! Stop politickoj tiraniji najprimitivnijih i najnasilnijih medju nama koji su se docepali vlasti, koja podrazumeva i potpuno degradiranje i nasilje nad zenama svim sredstvima i naoruzanjima! "Guba" planetarna...
  • Bojan

    18.11.2021 11:10
    Solidarnost umesto uvoza
    @ Banderaš - Ne treba uvoziti otpor iz Indije nego organizovati isti na lokalu. Svako treba da čisti sopstveno dvorište, trebi štetočine, razotkriva lopovluk, korupciju, eksploataciju i sl., koliko je to moguće u datim okolnostima.

    Ove žene su pokazale jedan pozitivan primer udruživanja i solidarnosti u borbi za ravnopravnost polova i sigurnost ugroženih pojedinki njihovog društva. To isto može da se dogodi i u Srbiji i u bilo kojoj drugoj državi. Vidimo iz njihovog primera da to čak nije ni tako teško.

    Najsvežiji primer solidarnosti kod nas se upravo događa u Zrenjaninu gde lokalno stanovništvo pomaže eksploatisanim radnicima iz Vijetnama koji su zarobljeni u Linglongu jer im je "poslodavac" oduzeo pasoše.

    Solidarnost je moćno oružje u borbi protiv raznih oblika represije, bilo da se radi o fizičkom maltretiranju pojedinki kao u ovom indijskom slučaju, ili o masovnijem iskorištavanju naroda od strane surovog kapitalističkog sistema.

    Zajedno smo jači ;)
  • Banderaš

    16.11.2021 13:45
    Import
    Odma ih dovesti i naseliti u srbiju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti