Automobil koji je 47 godina parkiran na istom mestu postaje gradski spomenik

Za mnoge stanovnike italijanskog grada Koneljana automobil "lančija fulvija" koji već 47 godina stoji parkiran u Via Zamboni je kao spomenik.
Automobil koji je 47 godina parkiran na istom mestu postaje gradski spomenik
Foto: Pixabay (ilustracija)

Automobil sa ispumpanim gumama, karoserije istrošene vremenom, za skoro pola veka niko nikada nije pokušao da pomeri.

Automobil plave boje pripada 94-godišnjem Anđelu Fregolentu, bivšem lokalnom prodavcu novina koji je sa svojom deset godina mlađom suprugom Berilom 40 godina vodio kiosk ispred svoje kuće.
 
"Kada smo krenuli s poslom bilo je normalno da 'lančija' bude parkirana isped jer sam novine istovarao iz gepeka i unosio u kuću", ispričao je Anđelo za Il gazetino.
Ali kada je par otišao u penziju, auto je ostao na istom mestu. Postao je lokalni simbol, gotovo deo grada. Turisti i stanovnici su pravili selfije pored automobila i on je postao jedan od obeležja Koneljana, jer su njegove fotografije prepravile društvene mreže.
 
Međutim, po novom zakonu o putevima mesto na kome se auto nalazi više nije dozvoljeno za parkiranje. Posle burnih debata po medijima, konačno su gradski zvaničnici doneli odluku da ga premeste.
 
Automobil je najpre uklonjen 20. oktobra i prebačen na sajam automobila u Padovi, gde je bio izložen zajedno sa desetinama drugih bezvremenih klasičnih automobila.
 
Vozilo je potom upućeno u radionicu kako bi se popravila i sanirala oštećenja. Kada bude potpuno restaurirana "lančija fulvija" će biti postavljena ispred škole nedaleko od kuće Anđela i Bertile, što znači da će moći da se sa svog prozora dive automobilu dok ga turisti obilaze i slikaju.
 
 
Inače "lančija fulvija" (Tipo 818) je automobil koji je fabrika Lančija proizvodila između 1963. i 1976. godine. Nazvana je po Via Fulviji, rimskom putu koji vodi od Tortone do Torina, a predstavljena je na Salonu automobila u Ženevi 1963. godine.
 
Dizajnirao ju je Pijero Kastanjero i postala je poznata u svetu moto sporta nakon uspešnog takmičenja na Međunarodnom reli šampionatu 1972. godine.
  • 002211

    26.11.2021 11:51
    Pa, di je auto?
  • Popara

    24.11.2021 17:48
    ...
    Prelep auto, skulptura na točkovima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.