Nemački grad dobio "pametne" semafore - smanjuju zagađenje i broj udesa, štede gorivo i vreme

Grad Lemgo u nemačkoj pokrajini Severna Rajna-Vestfalija dobio je "pametne" semafore koji će uskoro početi da kontrolišu saobraćaj.
Nemački grad dobio "pametne" semafore - smanjuju zagađenje i broj udesa, štede gorivo i vreme
Foto: 021.rs (Ilustracija)
Ovaj tip semafora sa kamerama i senzorima će uz pomoć veštačke inteligencije na više načina olakšati život svim građanima.
Prema naučnicima, velika mana sadašnjih semafora jeste što se temelje na striktnim pravilima, a to baš i nije najbolje za sve situacije u saobraćaju. Naime, na semaforu je često crveno svetlo, bez nekog razumnog razloga, a na taj način se usporava saobraćaj.
Novi semafori su zato dosta pametniji jer koriste radarske senzore i kamere visoke rezolucije kako bi procenili situaciju u saobraćaju, a to rade mnogo efikasnije od indukcionih petlji koje su smeštene u asfalt.
 
Semafor nije programiran za crvenu i zelenu fazu, već na osnovu prikupljenih informacija može da, u zavisnosti od aktuelne situacije, smanji saobraćajne gužve i vreme čekanja, a samim tim i potrošnju goriva kao i zagađenje vazduha.
 
Naučnici su objasnili da ova tehnologija prikuplja informacije iz senzora i kamera, a zatim zahvaljujući veštačkoj inteligenciji odlučuje o najboljem ishodu. 
 
Pametni semafor će biti koristan i za pešake, jer prilagođava vreme prelaza kako bi, na primer, starije osobe ili osobe sa invaliditetom imale dovoljno vremena da bezbedno pređu ulicu.
 
Novi inteligentni semafori trebali bi da poboljšaju protok saobraćaja za 10 do 15 procenata, a broj saobraćajnih prekršaja poput prelaska kroz crveno svetlo mogao bi da se smanji za četvrtinu.
  • Steva

    11.02.2022 20:41
    lider u regionu
    I šta kažete,nemački grad dobio pametne semafore, pa kad su videli od lidera u regionu.Mi sve imamo,mi sve znamo,mi smo najbolji u svemiru a i šire. Ha,ha eto malo sarkazma i šale jer sam ja u Nemačkoj te pametne semafore video davne 1986 dodine kada su se na besprekorno asfaltiranim raskrsnicama pojavili geometrijski oblici zaliveni sa bituminom. A takođe se u to vreme tamo moglo videti saobraćajni semafor koji upozorava na prekoračenje brzine i opasnost da vas u tom prekršaju snimi radar i da platite kaznu za to.
  • Смрда

    10.02.2022 18:57
    Нису научници, него инжењери. Научници се не баве практичним стварима.
  • Dragan

    10.02.2022 05:45
    Sh
    Kod nas nema indukcionog petlji jer bi se asfalt morao skidati. Zeleno za pešake zdrave taman da pređe pola prekaza normalnim hodom.U normalnim zemljama EU ne postoje signali za uslovno skretanje.Zeleni signal bio u Zagrebu još krajem osamdesetih pa su se pešaci bojali da pređu ulicu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.