Grad u kom se govori najviše jezika

Nije neuobičajeno da u mestu kom živite, odnosno državi, čujete i druge jezike osim maternjeg.
Grad u kom se govori najviše jezika
Foto: Pixabay
Uglavnom je reč o jednom ili o nekoliko jezika. Međutim, postoji jedno mesto, koje je prava svetska prestonica jezika, prenosi Edukacija.rs.
Prema podacima organizacije "Alijansa ugroženih jezika", jedna oblast u Sjedinjenim Američkim Državama predstavlja dom više jezika nego bilo koje drugo mesto na planeti.
Naime, Njujork je grad u kom se koristi više od 800 jezika, ali okrug Kvins se nalazi na prvom mestu.
 
Na ovom području se govori 138 jezika, a čak je i veća verovatnoća ove jedinstvene jezike čuti u Kvinsu, nego u manjim mestima odakle su i potekli.
 
Okrug Kvins zauzima područje od 280 kvadratnih kilometara, a mnoge kulture i jezici zbijeni su u neposrednoj blizini.
 
Objašnjenje ovog fenomena leži u Njujorku - prva stanica za mnoge došljake u potrazi za novim domom u Americi bio je upravo ovaj grad.
 
U Kvinsu možete čuti engleski, grčki, filipinski, indonežanski, ruski, japanski, litvanski, srpski, hrvatski, nepalski, kineski, norveški, španski, nemački i mnoge druge.

Prema podacima iz popisa stanovništva za 2015. godinu, 44 odsto stanovništva uzrasta od pet i više godina, u svojim domovima koriste engleski jezik, dok 56 procenata koristi jezik koji nije engleski.

  • Banderaš

    30.08.2022 21:38
    Quins,NY
    Da li u tom Quins u govore i Leskovački dijalekt?!
  • Cvejka

    30.08.2022 16:52
    Strani jezici
    Zapanjujući podatak!!! Znala sam da nema šta nema, ali cifra je impresivna! Raj za lingviste i turiste.Bravo za Na.Y . i Ameriku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.