U Marijanskom rovu pronađen novi virus na dubini od 8.900 metara

U Marijanskom rovu, najdubljoj tački na površini Zemlje, pronađen je novi virus, na dubini od 8.900 metara.
U Marijanskom rovu pronađen novi virus na dubini od 8.900 metara
Foto: Pixabay
Virus nazvan "vB_HmeY_H4907" spada u kategoriju bakteriofaga, koji se inficiraju i repliciraju unutar bakterija, prenosi Skaj njuz.
Veruje se da su oni najzastupljeniji oblici života na planeti i igraju ključnu ulogu u ekologiji okeana, pomažući u regulisanju veličine populacije i oslobađanju hranljivih materija.
Marijanski rov, koji je dubok skoro 11.000 metara predstavlja najnižu tačku Pacifika. 
 
"Prema našim saznanjima, ovo je najdublji poznati izolovani fag u svetskom okeanu", rekao je Min Vang, pomorski virolog sa Kineskog univerziteta. 
 
Prema njegovim rečima, otkriće bi moglo da podstakne dalja istraživanja o strategijama preživljavanja virusa u nekim od najsurovijih i najzabačenijih sredina na Zemlji.
 
"Ekstremna okruženja nude optimalne izglede za otkrivanje novih virusa", ​​dodao je on. 
Nakon genomske analize novog virusa, koji ne može da zarazi ljude, nazvan je vB_HmeI_H4907. Istraživači veruju da će ovaj virus verovatno biti široko rasprostranjen u okeanu. 
 
Ima sličnu strukturu kao domaćini bakterijske grupe halomona, koje se često nalaze u sedimentima i otvorima nalik gejzirima na morskom dnu.
  • Marijana

    22.09.2023 11:47
    Predlazem da se odmah organizuju turisticke posete podmornicom da se vidi taj virus
  • Мићко

    21.09.2023 23:30
    Ево код мене у авлији изашла кртица има три увета е а зашто три увета можда јој треће уво служи ко лопата да баца земљу уназад,два пута сам је видео па ако се неко разуме у кртице

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.