Kako se čuva ženska čednost

Različite kulture imaju različite definicije toga šta je pristojno. U nekim zemljama možete biti uhapšeni zbog nošenja tanga gaćica, dok je u drugim to sasvim prihvaćen dres kod za večeru.
Različite kulture imaju različite definicije toga šta je pristojno. U nekim zemljama možete biti uhapšeni zbog nošenja tanga gaćica, dok je u drugim to sasvim prihvaćen dres kod za večeru.

Neke vlade su otišle toliko daleko u merama čuvanja čednosti svojih građana da su njihova "rešenja" bila sramotnija od onoga što su pokušavali sprečiti.

Digitalna montaža filmova u Iranu

Iranski narod voli da gleda američke filmove, ali vlada ima skoro 40 ludih pravila o tome šta se sme prikazati u filmu. Neka od njih su da se lica žena ne smeju prikazati u krupnom planu, muškarac i žena ne smeju sedeti jedno blizu drugog, a bradati muškarci ne smeju biti prikazani u lošem svetlu.

Naravno, ovakva pravila izbacuju veliki broj filmova iz bioskopa, a one malobrojne, koji se mogu prikazati, vladini cenzori digitalno montiraju kako bi izbacili sve što je neprikladno – poput ženskog dekoltea.

Kineska policija izdala je kompleksan grafik za zaustavljanje voajera

Policija kineske provincije Zhejiang je prošle godine odlučila da stane na kraj sve većoj pojavi voajera. Nakon pretraživanja na njihovoj (veoma cenzurisanoj) verziji Gugla, policajci su pronašli idealno rešenje za čuvanje čednosti Kineskinja: matematiku.

Na službenoj veb stranici policije objavljena je serija grafika i dijagrama, dizajniranih da pomognu ženama da izbegnu neželjene poglede ispod njihovih suknji.

Dijagrami prikazuju žene u uobičajenim situacijama, poput sedenja u podzemnoj železnici. Vidna polja voajera označena su linijama, a na osnovu njih, visine i težine žene kao i udaljenosti od voajera i drugih faktora, žene bi trebalo da izračunaju kako da izbegnu poglede. Naravno, dijagrami su, na kraju, izazvali više zabune nego što su pomogli pa su ubrzo uklonjeni sa veb stranice. Neke žene su navele i kako su, zapravo, bili korisniji voajerima da pronađu sigurnu tačku za osmatranje.

Mašine za kupanje na plaži u viktorijanskoj eri

Pre nego što su sve manji i manji kupaći kostimi postali uobičajena pojava, zapadno društvo imalo je prilično drugačije standarde prihvatljivog oblačenja za plažu. Žene iz višeg staleža u viktorijansko doba su u vodu išle u velikim spravama poznatim kao mašine za kupanje.

Mašine su, u suštini, bile svlačionice na točkovima koje su vukli konji. Unutar njih su žene mogle da obuku kupaći kostim i, kada se mašina spusti u more, isplivaju bez neželjenih pogleda na sebi. Prve ovakve mašine pojavile su se početkom 18. veka, a koristile su se sve do početka 20. veka, nakon što su ih mnogi posetioci plaža počeli mešati za slabo opremljene javne toalete.

Saudijska Arabija nije dozvoljavala ženama da rade u prodavnicama donjeg veša

Kupovina donjeg veša može biti neugodna za bilo koga. U Saudijskoj Arabiji čitava situacija je podignuta na sasvim novi nivo. Sve donedavno samo su muškarci mogli raditi u prodavnicama veša. Kada se tome doda činjenica da u ovom kraljevstvu žene moraju nositi odeću posebno dizajniranu da ne otkriva ništa na njihovim telima, a čak je i samo pričanje o telima tabu, onda situacija zaista postaje čudna.

Ovo znači da, ukoliko bi neka žena želela da kupi nove gaćice, prodavac bi morao da je prouči sa kraja sobe i pretpostavi koja bi joj veličina odgovarala. Sve to je rezultat strogih segregacijskih pravila u ovoj zemlji, koja ženama diktiraju da ne mogu raditi određene poslove. Zbog toga je čak 30 odsto žena u Saudijskoj Arabiji nezaposleno.

Tek prošle godine, nakon Fejsbuk kampanje, pravilo o radu u prodavnicama veša je ukinuto, a muškarcima je zabranjeno da rade u njima. To je rezultiralo zatvaranjem više od stotinu prodavnica.

Ultraortodoksni Jevreji nose specijalne naočare koje zamagljuju žene

Interpretacija jevrejskog zakona da muškarac i žena ne smeju imati nikakvog kontakta ukoliko nisu venčani dovela je do čudnih pravila. Odvojeni autobusi i trotoari jednostavno nisu bili dovoljni, uvedene su takozvane "naočare čednosti", pomoću kojih nosioci mogu po volji zamagliti svoj vidokrug i tako izbeći pogled na ženske osobe.

Nezvanične "patrole čednosti" izašle su na ulice i počele prodavati ove specijalno dizajnirane naočare. Jeftinija varijanta su nalepnice za naočale koje ograničavaju polje vida na samo nekoliko metara. Takođe, tu su i kapuljače i slični rekviziti koji sprečavaju bilo kakav pogled na žene.

Ipak, ove patrole su čak i liberalne u odnosu na Sikrikim, grupu od blizu stotinu religioznih muškaraca koji terminu ultraortodoksan daju sasvim novo značenje. Čednost vernika pokušavaju da sačuvaju razbijanjem prozora, pisanjem grafita ili bacanjem vreća punih izmeta. Jedna od njihovih meta bila je i lokalna prodavnica sladoleda, budući da smatraju da sladoled promoviše promiskuitet.

  • Milana

    24.04.2013 07:34
    Zvanična religija...
    naše reprezentacije izuzetno je fleksibilna i dozvoljava sve. Kačavenda rules!
  • Dejan

    23.04.2013 16:04
    Suština je...
    ... da će svaka religija kad-tad otići u nekakvu krajnost i obesmisliti život svom "stadu".
  • Sundjer Bob

    23.04.2013 14:54
    Ne zna se
    Ko je veci idiot.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti