VIDEO: Robot spasilac otporan na metke

Američki stručnjaci testiraju humanoidni robot nazvan "Atlas", čiji je zadatak da deluje neposredno posle prirodnih katastrofa, kao deo projekta "Darpa", koja je raspisala konkurs u cilju razvijanja robotičke nauke.  
Američki stručnjaci testiraju humanoidni robot nazvan "Atlas", čiji je zadatak da deluje neposredno posle prirodnih katastrofa, kao deo projekta "Darpa", koja je raspisala konkurs u cilju razvijanja robotičke nauke.

 

Napravljen da pomaže u katastrofama poput eksplozije u nuklearki Fukušima, Atlas izgleda i kao da je izašao iz filma "Terminator".

Atlas će morati da položi osam probnih testova, koji se mogu očekivati od njega da ih obavlja u slučaju prirodne katastrofe. Osim toga, očekuje se da će imati i vojnu primenu, budući da iza njegovog nastanka stoji isti tim koji je napravio najnoviju veziju psa-robota, mašinu po imenu LS3, koja ima četiri noge i može da stoji uspravno, a spremna je i za rat.

Poput čoveka, Atlas ima dve noge i dve ruke, vidi preko sistema za skeniranje uz pomoć stereo lasera, i ima šake koje mogu da hvataju predmete, a koje su uradile dve različite robotičke kompanije.

Robot će morati da bude sposoban za izvravanje raznih zadataka, od vožnje automobila, do raščišćavanja otpada. Za razliku od čoveka, ima ugrađen umreženi sistem velike brzine preko koga komunicira sa centralom i šalje podatke o uništenim zonama sa lica mesta.

Robot će morati da bude sposoban za izvravanje raznih zadataka, od vožnje automobila, do raščišćavanja otpada koji blokira ulaz u kuće, moraće da se penje uz merdevine, da pronalazi i zatvara ventile, i da priključuje vatrogasno crevo. U borbi, on je otporan na metke, a zadatke obavlja preciznije i s većom pouzdanošću od ljudi.

Atlasu zasad samo nedostaje jedna stvar - mozak. Veliki tim "Darpa" aktivno radi i na tome, a kada mu instaliraju prve softvere, testiraće ga i u simulacijama prirodnih i nuklearnih katastrofa.

  • Vlada

    14.07.2013 21:52
    ,,,
    Ako je robot muskarac, da li ce mu ubaciti program za pishanje uz zid ili uz drvo?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti