Pronađen skelet najstarijeg čoveka sa plavim očima

Muškarac koji je živeo pre oko 7.000 godina i čije su kosti nađene 2006. godine u Španiji, prvi je poznati čovek koji je imao plave oči, fizičku karakteristiku koja se pojavila u relativno novijoj ljudskoj istoriji.

Muškarac koji je živeo pre oko 7.000 godina i čije su kosti nađene 2006. godine u Španiji, prvi je poznati čovek koji je imao plave oči, fizičku karakteristiku koja se pojavila u relativno novijoj ljudskoj istoriji.

DNK analizom njegovih zuba je, između ostalog, utvrđeno i da je on, iako je bio bliži modernim Skandinavcima nego drugim Evropljanima, imao afričke gene za tamniju boju kože, ali naučnici ne znaju tačnu nijansu. Ono što sada znaju jeste to da je imao tamno smeđu blago uvijenu kosu, da je bio visok oko 1,70 metara i star oko 30 godina i bio lovac-sakupljač, a ne stočar. On nije imao gene za toleranciju na laktozu koji bi mu omogućili da vari mleko kada je porastao, što je jedan od ključnih znakova da je imao malo kontakta sa pripitomljenom stokom.

Njegov dobro očuvani skelet bio je jedan od dva nađena u dubokom pećinskom sistemu La Branja – Arintero na severozapadu Španije. Datiranjem je utvrđeno da skeleti potiču iz mezolita – perioda između starijeg kamenog doba ili paleolita i mlađeg neolita, kada je sa Bliskog istoka počelo da se širi stočarstvo i poljoprivreda u Evropi. Veliko iznenađenje je bilo otkriće da ova osoba ima afričke verzije gena koji određuju boju kože što ukazuje na to da je imao tamnu kožu.

"Još više smo se iznenadili kada smo otkrili da poseduje genetske varijacije za nastanak plavih očiju kod današnjih Evropljana, što je rezultiralo jedinstvenim fenotipom (fizičkim tipom) u genomu koji je inače očigledno severnoevropski. Plave oči kod modernih ljudi se rezultat mutacije u genu HERC2. Ako imate ovu mutaciju u obe kopije hromozoma, imaćete plave oči sigurno. To je bio slučaj sa ovim čovekom, koji je za sada najstarija poznata osoba sa plavim očima", rekao je Karles Laluesa Foks sa Instituta za evolutivnu biologiju u Barseloni.

  • Maja

    27.01.2014 13:28
    @Dexilon
    right on mr.Pinkman :D
  • Dexilon

    27.01.2014 13:07
    @maja
    Sajens bic :D
  • Maja

    27.01.2014 11:38
    @Anonimus - @Lokalna - plave oci
    a hvala i tebi na komentarisanju njenog inteligentnog kometara.
    Nego, nije mi jasno kako su to uspeli da utvrde samo na osnovu skelete. to je bas zanimljivo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.