DS: Rukovodstvo uništava "Vodovod", JKP: Demokrate šire paniku

Redovno snabdevanje vodom u Novom Sadu moglo bi uskoro biti dovedeno u pitanje, poručuju iz Gradskog odbora Demokratske stranke.
Redovno snabdevanje vodom u Novom Sadu moglo bi uskoro biti dovedeno u pitanje, poručuju iz Gradskog odbora Demokratske stranke.

Kako navode iz GO DS, JKP "Vodovod i kanalizacija" u poslednje dve i po godine obara sve negativne rekorde u svom poslovanju, dva puta je menjalo statut kako bi za direktora bio izabran najpre jedan istoričar i lovac a onda i nastavnik matematike bez radnog iskustva. Danas, navode demokrate, ovo preduzeće ima "najgore poslovodstvo u svojoj istoriji i rekordan broj zaposlenih".

"Rezultati  poslovanja verovatno najvažnijeg gradskog preduzeća utoliko su porazniji ukoliko se ima u vidu i činjenica da je Novi Sad sve ovo vreme i državni rekorder po ceni vode. Novosađani tako za kubni metar vode ukupno (pitka voda i kanalizacija) plaćaju čak 88,96 (individualni potrošači) i 209,45 dinara (poslovni potrošači), dok istovremeno kubik vode u Beogradu košta 72,12 i 130,74, Sremskoj Mitrovici 64,45 i 119,12 i Nišu 53,04 i 132,75 dinara. Finansijski izveštaji koje je JKP 'Vodovod i kanalizacija' dostavilo Agenciji za privredne registre pokazuju kako je ovo preduzeće za dve godine sadašnje uprave smanjilo neto dobitak za čak 18 puta (sa 639 miliona dinara u 2011. na svega 35,5 miliona dinara u 2013). Završni račun za 2014. samo će potvrditi trend opadanja dobiti, pa 2015. može postati i prelomna godina u kojoj će 'Vodovod i kanalizacija' zapasti u finansijske probleme sa nesagledivim posledicama po funkcionisanje vitalnih sistema za naš grad", navodi se u saopštenju GO DS.

Kako dodaju, situacija se samo pogoršava stranačkim zapošljavanjem u ovom preduzeću, što pokazuje i platni spisak preduzeća, koji je duži za 84 radnika u odnosu na 2013. godinu.

"Osveštavanje vode iz gradskog vodovoda jeste glupost zbog koje se Novom Sadu ruga čitav svet, ali napred navedeni podaci, kao i oni koji zbog ograničenog prostora nisu pomenuti u ovom saopštenju, ukazuju na to da bujica bahatosti i primitivizma kojom je sadašnje rukovodstvo 'Vodovoda' zapljusnulo čitav grad nikako nije i najveći problem. Slavine u novosadskim stanovima mogu 'presušiti' ukoliko pare iz najvažnijeg gradskog preduzeća nastave da 'cure' kroz rupe koje je neko možda i namerno ostavio. Demokratska stranka zato upozorava na moguće posledice ukoliko u Javnom komunalnom preduzeću 'Vodovod i kanalizacija' ostane sadašnje poslovodstvo i ukoliko mu gradonačelnik Miloš Vučević i Srpska napredna stranka omoguće da nesmetano nastavi raditi na dosadašnji način", navodi se u saopštenju novosadskih demokrata.

Iz ovog odbora navode da očekuju "salve uvreda i kleveta" nakon ovog upozorenja, ali dodaju da se vodovodne cevi ne mogu napuniti "propagandom i drekom".

"Vodovod": Demokratska stranka obmanjuje javnost i širi paniku

Demokratska stranka optužuje JKP "Vodovod i kanalizacija" za visoku cenu vode u Novom Sadu, a zaboravlja da je voda poslednji put poskupela za vreme njihove vlasti, poručuju iz ovog komunalnog preduzeća.

Iz ovog preduzeća navode da se danas voda naplaćuje po cenama koje su demokrate same odredile, "a za to prozivaju druge".

"Najoštrije osuđujemo pokušaj unošenja panike među Novosađanima da je ugroženo dalje snabdevanje vodom, jer je to prosto neistina i laž, a podsećamo da je to i krivično delo lažnog uzbunjivanja. Od svega što je Demokratska stranka saopštila, jedino je tačno da je dobit preduzeća manja nego ranije. Ovo je iz razloga što samo njima nije jasno da nije osnovna uloga javnih preduzeća da ostvaruju dobit, nego pre svega da obezbeđuju kvalitetnu uslugu svojim korisnicima, a naše preduzeće da obezbedi pijaću vodu i priključke na kanalizacionu mrežu svima koji je nemaju. Mi upravo to činimo, i zato ne čudi da je nivo investicija JKP 'Vodovod i kanalizacija' višestruko veći sada, nego u periodu kada je gradom upravljala Demokratska stranka", navodi se u saopštenju "Vodovoda".

U protekle dve godine rekonstruisano je i izgrađeno više kilometara vodovodne i kanalizacione mreže nego u proteklih pet godina u mandatu DS - izgrađen je magistralni kanalizacioni kolektor od Rumenačke ulice do Kvantaša na koji se čekalo više od 30 godina, Kać je kompletno priključen na kanalizacionu mrežu, a Pejićevi salaši i Nemanovci su posle višedecenijskog čekanja konačno dobili vodu, poručuju iz JKP "Vodovod i kanalizacija".

U Fabrici vode u Novom Sadu u toku je gradnja novog rezervoara vode od 10 hiljada kubika i dogradnja pogona za preradu i distribuciju vode, a  u toku je i priključenje stanovnika Sajlova na kanalizacionu mrežu.

"Plan da se nekoliko desetina hiljada domova naših sugrađana priključi na vodovodnu i kanalizacionu mrežu ne bi bio ostvaren da nije investirano u izgradnju mreže, nego da je pravljena dobit za preduzeće, a pare čuvane u bankama od kojih se uzimala provizija za nečije privatne džepove. Ko je koliko radnika zaposlio u JKP 'Vodovod i kanalizacija', najbolje govori podatak da je u vreme vlasti Demokratske stranke, u jednom danu, 31. avgusta, zaposleno 48 radnika na neodređeno vreme, a ukupno više od 250 radnika", kažu u preduzeću.

"Naposletku, poručujemo Demokratskoj stranci da im od 'svete vode' neće biti ništa, ali od njihovih laži i podmetanja hoće, jer to građani umeju da prepoznaju i kazne na izborima", navodi se u saopštenju "Vodovoda".

  • Obećanje

    11.02.2015 13:18
    ludo radovanje

    Evo i moja malenkost da malo širi "paniku":
    Skoro su u Vodovodu primili PETORO novih od kojih je jedna osoba arhitekta,struka nepotrebna u Vodovodu.

    Samo,ovo nije širenje panike već golih činjenica!

    I sve to dok nam ministri obećavaju da se smanjuje broj prekobrojnih u javnim preduzećima!!!
  • abesinac

    10.02.2015 19:28
    bandar
    Madjari moji vratite se Viktora Orbana za premijera Vojvodine
  • slusaj laki

    09.02.2015 13:08
    imam jedno pitanje...
    zanima me da li ste vi sa dinare dosli savremenim prevoznim sredstvom ili ste preplivali drinu ? i kako planirate nazad usta vas bolela, vi ste nam i popili svu "vodu" !!!!!!!!!!
    AJ VI KUCI POLAKO...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti