Putevi Srbije: Za kolaps na Iriškom vencu krivi su vozači

Prvi sneg i kolaps, to je slika koja prati srpske drumove iz godine u godinu. I tako je bilo i prošlog vikenda, kada je Iriški venac u dva navrata bio blokiran.

Prvi sneg i kolaps, to je slika koja prati srpske drumove iz godine u godinu. I tako je bilo i prošlog vikenda, kada je Iriški venac u dva navrata bio blokiran.

U takvim situacijama, vozačima su krive službe za održavanje puteva, policija, loša organizacija i sve drugo. A da li su i vozači pomalo odgovorni?

Nervozni putnici pitali su se koliki sneg treba da padne i kakav kolaps da se napravi, pa da se teretnim vozilima napokon zabrani kretanje. Pitali su se i gde su putari i policija, i ko je kriv?

Nije ni do snega ni do putara, nego nesavesnih vozača, jer na znaku pored puta jasno piše da je na ovoj deonici u ovom periodu zimska oprema neophodna. A zimsku opremu, prema rečima odgovornih iz "Puteva Srbije", poseduje veoma mali broj vozača. Zbog toga se i desi to što se desi. "Do obustave saobraćaja za vikend nije došlo zbog toga što nadležni nisu održavali puteve, nego zbog toga što su nesavesni vozači na put krenuli bez adekvatne opreme. Mi ne možemo da kontrolišemo da li vozila imaju letnju ili zimsku opremu i da li su oni adekvatni za korišćenje puta", kaže Vladimir Marković iz "Puteva Srbije".

Prema njegovim rečima, policija radi kontrolu i policija može da isključi neko vozilo iz saobraćaja, a ne "Putevi Srbije". Na pitanje da li mogu da prijave vozače policiji, odgovara da oni mogu da daju preporuku kada vide da ne mogu da održe neki putni pravac u slučaju mećave ili velike snežne padavine. "Mi tada u dogovoru sa policijom sarađujemo", kaže Marković.

Može li policija brže da reaguje i da iz saobraćaja teretna i vozila bez adekvatne opreme isključuje ranije? Postoje li redovne patrole na kritičnim tačkama i da li je kontrola povećana kada se najavljuju obilnije padavine? To su pitanja postaviljena nadležnoj saobraćajnoj policiji, na koja nije stigao odgovor.

  • KOmša

    10.02.2015 11:56
    Kriv je sneg
    Neka se prvo utvrdi krivica snega za ovakvo stanje! Zašto pada? Ko mu je dozvolio?
    Možda su patrole bile s druge strane i pravili sačekušu za oblake?
    Putevi Srbije?
    Putevi.... šta?

    Vi narode niste nikada bili u inostranstvu da vidite kako izgleda normalno stanje kada padne sneg (bez dozvole)?

    Dobro je da uspevamo da se kotrljamo na ovim "putevima" i bez snega.
  • Rasa sa salasa

    10.02.2015 10:29
    Tako je to kad ti Srbijanci iz Begesa sve organizuju.
    Treba nam vojvodjansko preduzece za odrzavanje puteva, vojvodjanska policija...
  • Putko

    10.02.2015 08:47
    @Mile
    E Mile, Mile, zašto nešto pišeš ako ne znaš. Pokrajinska administracija je u jednom momentu Zakonom o javnim putevima i bila nadležna za sve puteve I i II reda na teritoriji APV. Mislim od maja 2013. godine. Međutim, ne lezi vraže!!! Kada su trebali da se izvode neki radovi na ovim putevima, prvo se obraćalo Putevima Srbije jer su oni upisani u List nepokretnosti kao nosilac prava korišćenja. Onda se oni pozivaju na ovaj zakon i upućuju na nadležnost pokrajine. Nakon toga se obraćamo pokrajinskoj administraciji sa nadom da ćemo od njih dobiti saglasnost jer je, eto knačno, upravljanje vojvođanskim putevima pripalo vojvođanskoj vlasti. ALI!!! Onda od pokrajinske administracije dobijamo odgovor da jeste na snagu stupio pomenuti zakon ALI da se Pokrajina ne smatra nadležnom jer se nisu stvorili kojekakvi uslovi i da se ponovo obratimo mrskim, srbijanskim Putevima Srbije. E pa sad ko je ovde lud. Vojvodina stalno traži da upravlja svojim resursima, kada joj to zakon dozvoli onda više neće. Ovakva nenormalna situacija je trajala do septembra 2014. kada je Vlada Srbije donela uredbu o vraćanju nadležnosti JP Putevi Srbije i na puteve u Vojvodini. Molim autonomaše da ne kukaju jer je pokrajina imala priliku da upravlja svojim putevima ali ju je sama isključila.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti