Korumpiran organ koji kontroliše korupciju na Institutu?

Žalbe zbog kojih je stopirana javna nabavka aparata za zračenje za Kamenicu 2 su nezakonske, smatra Uprava za kapitalna ulaganja.
Žalbe zbog kojih je stopirana javna nabavka aparata za zračenje za Kamenicu 2 su nezakonske, maliciozne i zlonamerne, smatra Uprava za kapitalna ulaganja, nadležna za sprovođenje nabavke.

Uprava za kapitalna ulaganja stopirala je javnu nabavku lineranih akceleratora i prateće opreme za nedovršen objekat Kamenica 2 poslednjeg dana kada je zakonski bilo moguće podneti žalbu, 5. februara, jer su zahteve za zaštitu prava podnele dve stranke - "Max Team" ali i Društvo protiv korupcije iz Zrenjanina, imenovano maja prošle godine za građanskog nadzornika čitavog postupka.

Kako tvrde iz Uprave za kapitalna ulaganja, a navedeno je u zvaničnom odgovoru na zahteve, Društvo za borbu protiv korupcije nije se postavila kao nadzorni organ, već se ponaša kao jedan od aktivnih ponuđača, čak i favorizujući jednu od dve strane koje se takmiče za prodaju akceleratora Institutima Vojvodine.

"Iz navedenog u podnetom Zahtevu i zaključku do kod je nadzornik došao, nedvosmisleno se dolazi do zaključka da isti apsolutno ne razume materiju za koju je imenovan da nadgleda. Neko ko vlada predmetnom materijom nikako ne može da donese onakve zaključke", navodi se, između ostalog, u Odgovoru Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine, a koju je za 021 i usmeno objasnila službenica za javne nabavke i autorka odgovora, Snežana Basta.

Društvo protiv korupcije (DRPKO) iz Zrenjanina podnelo je, kao i "Max team", zahtev za zaštitu prava u postupku poslednjeg dana kada je to zakonski bilo moguće, što je unelo dodatnu sumnju u namere ove dve strane. Kako se ranije pokazalo u praksi, "Max team" je vodio praksu ulaganja zahteva uvek nekoliko dana pre otvaranja koverti, a kada je iskoristio zakonske mogućnosti žalbe po jednoj osnovi, prelazio je na sledeću i obarao tender. Važno je napomenuti da u javnoj nabavci aparata za zračenje učestvuju samo dva ponuđača - "Siemens" i "Max team", a prva strana nikada nije imala zamerki na način sprovođenja nabavke.

Kako napominju iz Uprave za kapitalna ulaganja, poslednji oboren tender je naročito uzburkao strasti zbog razloga ulaganja zahteva za zaštitu prava. Naime, građanski nadzornik, koga Uprava opisuje kao nekompetentnog i zlonamernog, žalio se po pojedinim tačkama: organ nije obavestio o promeni imena iz Fonda u Upravu za kapitalna ulaganja, nije predvideo da rebalansom budžeta nema dovoljno novca za skupe aparate, te da su uslovi konkursa namešteni tako da može da aplicira ponuđač koji nema servis, što bi uslovilo dodatne troškove i komplikovaniju proceduru.

Takođe, žalbe se odnose na rok od 220 dana za isporuku aparata, što DRPKO smatra neprimerenim i kršenjem više zakona, kao i da je Uprava trebalo da produži rok za ponude sa 12. februara na kasniji datum, što nije učinila. Svaki od pomenutih stavova Društva protiv korupcije Uprava je odbacila i prihvatila kao nezakonite, što je za 021 i objašnjeno.

"Usvojenim Finansijskim planom za 2015. godinu, kao i Planom nabavki za ovu godinu, spremna su sva sredstva za finansiranje nabavke aparata, što nadzornik nije uzeo u obzir. Mi smo mu čak dostavili svu dokumentaciju o finansijama, ali on to uopšte ne spominje - zbog toga sumnjamo u dobre namere nadzornika. Što se tiče omogućavanja učešća i strane koja nema servis - to je regulisano zakonom i naravno da ćemo i to omogućiti. Ponuđač je konkursom u obavezi da navede servisera kao podizvođača, što je zakonito i ukazuje da nadzornik uopšte ne razume Zakon o javnim nabavkama", poručuju iz Uprave za kapitalna ulaganja.

Iz ovog organa negiraju navode nadzornika da je rok od 220 dana predugačak i "dugogodišnji", jer je planirano da se ceo postupak završi ove godine. "Tako će i biti. Ove godine će sve biti gotovo i završićemo javnu nabavku, to nam je cilj i tako će i biti. Nikako se neće, kako nadzornik kaže, odugovlačiti do 2016. godine i nije nam jasno kojom matematikom su oni došli do te godine", navode za 021 iz Uprave.

Takođe, odluka o osnivanju Uprave umesto Fonda objavljena je, kako na portalu organa, tako i u Službenom listu, čime je ispunjena za obaveza. "Mi nemamo obavezu da lično informišemo nadzornika da je promenjeno ime, jer očekujemo da će kompetentni nadzornik to znati", kažu iz Uprave.

Predsednik Društva protiv korupcije Zoran Bašić je na pitanje 021 o optužbama Uprave rekao da tu odluku ostavlja Komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki. On je rekao da nije upoznat sa sadržajem odgovora koji je sačinila Uprava, te da čeka "zakonski rok" da mu dokument bude dostavljen. Iz Uprave za kapitalna ulaganja na ovu konstataciju Bašića kažu da ne postoji nijedan zakon niti rok koji to predviđa, te da su odgovori prosleđeni Komisiji u Beograd.

"To samo pokazuje da Bašić ne razume zakon", kažu iz Uprave.

Logo "Drpka"

Bašić za naš portal iznosi očekivanja o odgovoru Komisije.

"Mi smo uložili žalbu prvenstveno zbog rebalansa budžeta, zbog kojeg je Uprava za kapitalna ulaganja izgubila sva sredstva za nabavku aparata. Uprava je bila dužna da izmeni svoj finansijski plan i plan javne nabavke sa rebalansom budžeta. U Komisiji sada stoje tri zahteva za zaštitu prava, mi želimo da svi budu rešeni i na sva tri se odnosi naša žalba, tj. odnosi se na član 52. ZJN, a odnosi se na celokupnu situaciju. Republička komisija će doneti odluku, verovatno ne još dva meseca", kaže Bašić, iako je zakonski rok odgovora Komisije 9. mart, a ne dva meseca.

Treći zahtev koji spominje je podnet poslednji put kad je nabavka prekinuta - 16. januara, kada je "Beolaser" iz Beograda podneo zahtev za zaštitu prava. Tada je Uprava za javne nabavke urgirala kod Komisije da nastavi nabavku i slučaj "Beolasera" reši sa strane, kako pacijenti ne bi dalje trpeli zbog administrature.

Da li Uprava sada ponovo može da urgira?

U skladu sa članom 158. Zakona o javnim nabavkama, Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki je dužna da o zahtevu za zaštitu prava odluči rešenjem u roku od 20 dana od dana prijema urednog zahteva za zaštitu prava, a najkasnije u roku od 30 dana od dana podnošenja urednog zahteva za zaštitu prava - dakle do 9. marta.

"Uprava za kapitalna ulaganja u obavezi je da sačeka zakonom propisani rok za donošenje odluke Komisije pre nego što uputi urgenciju pisanim putem", kažu za 021.

Zbog svega iskazanog, postavlja se ozbiljno pitanje nezavisnosti i uloge Društva protiv korupcije, a nezvanično saznajemo da Uprava nije jedina strana koja se na njih žali. Društvo protiv korupcije DRPKO imenovano je za građanskog nadzornika 27. maja 2014. godine, rešenjem Uprave za javne nabavke.

Od maja prošle godine do 4. februara ove godine ukazivalo je mejlom na potrebe da se izmeni dokumentacija u pojedinim delovima, ali nijednu od mnogobrojnih zamerki koje ima sada nije spominjalo. To takođe navodi Upravu da sumnja u namere nadzornika.

"Zbog čega nisu ništa spominjali do poslednjeg zakonskog roka, ne znamo", kažu iz Uprave za kapitalna ulaganja.

Podsetimo, javna nabavka aparata za zračenje stopirana je i nastavljena nekoliko puta na zahteve ponuđača. Pokrajinska vlada postavila je ovu nabavku kao jedan od prioriteta za ovu godinu, a nedavno je Srpska napredna stranka izjavila da je Kamenica 2 "žarište korupcije". (Gorica Nikolin - gorica@021.rs)

  • mariana

    19.02.2015 19:02
    Ako postoji sumnja na korupciju,potrebno je to spreciti svuda i na svakom mestu.
  • Sugradjanka

    19.02.2015 11:35
    Aman vise
    Neka svako obavlja svoj deo posla, ali dajte da se to ubrza, Imamo toliko bolesnih Vojvodjana, kojima nije do zezanja, kojima zivot zavisi od ovoga. Zaustavljajte nabavku oruzja i automobila koji ne trebaju svakome, a aparate za bilo koji vid lecenja pustite.
  • Marek

    19.02.2015 11:17
    Sramota sto imamo takve ljude(preletace licnih int
    Da bi se ovakve stvari nedesavale potrebno je promeniti sistem. Ima mnogo ljudi koji su clanovi politickih stranaka radi svoje licne koristi, takvim ljudima treba stati na kraj. Jedino narod moze nesto da ucini ako to zeli. Da se ujedini na izborima i glasa za promenu sistema ili da neizlazi na izbore.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

U utorak jaka košava

Posle nestabilnog vremena u toku noći, u ponedeljak će, uz promenljivu oblačnost, padavine biti manje verovatne.