Obeležena sedma godišnjica tragedije u "Laundžu"

Porodice i prijatelji nastradalih u kafiću "Laundž" i predstavnik Skupštine Grada položili su cveće ispred spomen-ploče u Zmaj Jovinoj ulici, gde je 2008. izbio požar i nastradalo osmoro mladih.
Porodice i prijatelji nastradalih u požaru u kafiću "Laundž" i zamenik predsednika Skupštine Grada Novog Sada Miroslav Ilić položili su danas cveće ispred spomen-ploče u Zmaj Jovinoj ulici, gde je 17. februara 2008. godine izbio požar u kojem je nastradalo osmoro mladih ljudi.

Zamenik predsednika Skupštine rekao je da se uzroci nesreće od pre sedam godina osećaju i danas, a pokazali su propuste u sistemu protivpožarne zaštite.

"Sa druge strane, pokazali su i propuste u sistemu nadležnosti i pravovremenog reagovanja odgovarajućih službi i nadležnih inspekcija. Novi Sad nema direktnu nadležnost prema protivpožarnoj zaštiti, ali je u proteklom periodu značajno uloženo u opremanje novosadske vatrogasne brigade", istakao je zamenik predsednika novosadske Skupštine Miroslav Ilić.

On je naveo ljudski faktor kao uzrok ove nesreće, a odgovornost za ovakvu nesreću obuhvata celokupno društvo.

"Uzrok ovakvih nesreća takođe je i odstustvo kontinuiteta borbe i rada na razvijanju sistema vrednosti, a tu pre svega mislim na ličnu i društvenu odgovornost. To je ono što nama danas najviše nedostaje", kazao je Ilić.

U požaru koji je izbio 17. februara 2008. godine živote su izgubili Mirjana Pekić, Miloš Pekić, Milena Kolundžić, Branka Saković, Boris Bjekić, Dušica Kulaš, Marija Gavrančić i Vladan Dragović.

Za izazivanje požara u "Laundžu" Miloš Malešev iz Novog Sada osuđen je na 12 godina zatvora, suvlasnici lokala Tamaš Kolar i Srđan Bovan na po sedam godina, a Bojan Kulačanin, zbog pomaganja izvršiocu tog krivičnog dela, na zatvorsku kaznu od dve godine. Presudom novosadskog Osnovnog suda Malešev, Kolar i Bovan bili su obavezni da porodicama poginulih isplate po milion i po dinara za duševnu bol, a osim njih, presuda se odnosila i na Grad Novi Sad i Republiku Srbiju, zbog propusta njihovih organa, što predstavlja prvu presudu te vrste u Srbiji.

Pravni zastupnici porodica žrtava požara su u više navrata izražavali nezadovoljstvo što sudskim postupkom nisu bili obuhvaćeni svi koji su odgovorni za tragediju. Takođe, stučnjaci za protivpožarnu zaštitu su navodili da nije dovoljno urađeno da se nauče lekcije iz ove tragedije,  što se potvrdilo 1. aprila 2012. kada je u požaru u diskoteci Kontrast stradalo šestoro mladih.

  • 18.02.2015 12:01
    Ne možeš kupiti svakog inspektora. Moraš kupiti svakog inspektora. Više ne rade bez mita.
  • stanko

    17.02.2015 19:43
    mito
    kada bi inspektori radili savesno svoj posao, do ovoga nebi došlo. žalosno što sa 100 eura možeš kupiti svakog inspektora pa je ovo neminovnost. kontrast je slika raznih propusta ili kupovine više grana inspektora. kako sprečiti mito, korupciju, propuste...? inspekcija svih sektora ne radi, lakše je uzeti platu neradom nego radom.
  • Paja patak

    17.02.2015 19:20
    Volim srat
    A sta cemo sa 200.000 neprijavljenih kineza?Oni kopaju tunele...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

U utorak jaka košava

Posle nestabilnog vremena u toku noći, u ponedeljak će, uz promenljivu oblačnost, padavine biti manje verovatne.