Učenici novosadskih gimnazija u trci za "Heroje budućnosti"

Osmišljavanjem složene naučne inovacije, učenici Jovine i gimnazije Svetozar Marković uključili su se u panevropsko naučno takmičenje o održivom razvoju pod nazivom "Heroji budućnosti", koje se u isto vreme održava u deset zemalja Evrope.

Osmišljavanjem složene naučne inovacije, učenici Jovine i gimnazije Svetozar Marković uključili su se u panevropsko naučno takmičenje o održivom razvoju pod nazivom "Heroji budućnosti", koje se u isto vreme održava u deset zemalja Evrope.

Tim učenica iz Jovine gimnazije pokušale su da reše problem snabdevanja solarnom energijom u periodu noći. One su osmislile ideju da kombinovanjem elektrosolarnih panela i gorivnih ćelija proizvode vodonik, a zatim ga i skladište. Uz pomoć njega bi se, u periodu kada nema sunca, odnosno noću, proizvodila električna energija za snabdevanje domaćinstva.

Njihovi drugari iz tima gimnazije Svetozar Marković istraživali su koliko su zdrave namirnice koje učenici koriste za užinu. Oni su na Tehnološkom fakultetu radili analizu nutritivnih vrednosti najčešće užine svojih vršnjaka, zatim su napravili studiju u razgovoru sa nutricionistom i direktoru škole predložili osnivanje kantine sa zdravom hranom.

Takmičenje "Heroji budućnosti" se sprovodi u okviru specijalnog edukativnog programa nemačkog BASF-a pod nazivom "Chemgeneration", a u Srbiji se realizuje uz podršku Centra za promociju nauke Republike Srbije, Hemijskog fakulteta iz Beograda i međunarodne organizacije Dostignuća mladih.

U pitanju je takmičenje za mlade inovatore čiji je zadatak da osmisle održiva rešenja koja će pomoći u prevazilaženju ekoloških problema u budućnosti, rekao je za 021 Marko Velbl, koordinator takmičenja za Srbiju i objasnio o kakvom je zapravo takmičenju reč.

"Takmičenje funkcioniše tako što prijava podrazumeva i slanje rešenja njihovih smišljenih inovacija. U Srbiji je svega manje od 20 škola uspelo da zadovolji te uslove. Edukativni portal 'Chemgeneration' je usmeren na edukaciju srednjoškolaca o značaju nauke u budućnosti, a pre svega je usmeren ka održivom razvoju kao novom konceptu koji je sve zastupljeniji, a koji podrazumeva da se prirodi vrati sve što se od nje uzelo", rekao je on.

Takmičenje u okviru nemačkog edukativnog projekta "Chemgeneration" pored Srbije obuhvata još i Hrvatsku, Sloveniju, Rumuniju, Bugarsku, Mađarsku, Češku, Poljsku, Slovačku i Austriju. Od svih poslatih radova biraće se nagrade u dve kategorije; jednog pobednika bira stručni žiri, a drugi će biti izabran glasovima publike, koja može glasati za svog favorita na sajtu "Chemgeneration".

Pored vrednih novčanih nagrada za mlade naučnike, pobednici takmičenja svojoj školi obezbediće sredstva za opremanje hemijske laboratorije. (Gordana Ćosić)

  • anonimna

    13.05.2015 14:00
    Svaka čast!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti