Devenport: Velike šanse Novog Sada za evropsku prestonicu mladih

Verujem da će kandidatura Novog Sada za za Evropsku prestonicu mladih 2018. godine biti uspešna, izjavio je za 021 šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport.
Verujem da će kandidatura Novog Sada za za Evropsku prestonicu mladih 2018. godine biti uspešna, izjavio je za 021 šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport.

On je ocenio da to što je među pet preostalih gradova kandidata Novi Sad jedini iz zemlje koja je van EU pozitivna stvar, ali i prednost.

- Smatram da je kandidatura ogledalo velikog potencijala Novog Sada kao grada prosvete, grada festivala i velikih turističkih mogućnosti. Novi Sad može da ponudi mladoj generacij mnogo novih prilika, ali i izazova u budućnosti - rekao je Devenport za 021 i ponovio svoju ličnu i podršku delegacije EU kandidaturi vojvođanske prestonice. Podsetimo, od 20 gradova kandidata u drugi krug je prošlo pet, a sem Novog Sada tu su još engleski Mančester, italijanska Peruđa, mađarski Kečkemet i portugalski Kaškaiš.

Šef Delegacije Evropske unije je kazao i da istraživanja koja oni redovno rade pokazuju da je podrška građana članstvu Srbije u EU stabilna, čak i da postoji rastući trend kada je u pitanju procent onih koji bi ovog trenutka glasali za članstvo.

- Ali to je samo jedno, naše istraživanje. Bitno je da vodimo računa o stavovima građana, da svi budu uključeni u proces i da se trudimo da im objasnimo o čemu je reč u evrointegracijama - kaže Devenport za 021. On je naglasio da je zato važno nedavno otvaranje kancelarije EU Info point-a na Bulevaru Mihajla Pupina 17 (prekoputa Banovine) gde građani mogu da dobiju odgovore na sva pitanja vezana za Evropsku uniju.  

Devenport je ocenio da je veliki korak napred to što je premijer Aleksandar Vučić predao komesaru EU Johanesu Hanu Akcione planove za poglavlja 23 i 24 i dodao da je sledeći korak analiza tih planova od strane Evropske komisije kako bi on dala svoje preporuke. - To je jedan veliki zajednički projekat i zapravo rezultat velikih napora administracija Srbije i Evropske komisije. Za sada je ovo samo okvir, ali on stvara mogućnost da dođe do suštinskih reformi, odnosno do efikasnosti pravosudnog sistema, borbe protiv korupcije i funkcinisanja institucija - zaključio je Majkl Devenport u intervjuu za 021.

  • Aelita

    15.05.2015 09:12
    Okanite se Srbije. Ona je inkompatibilna sa modernim i demokratskim načelima EU. Naročito od juče.
  • bravo

    14.05.2015 18:39
    mladi
    Dobro je da nas hvali nas gubernator.
  • Marko

    14.05.2015 18:36
    Zbunjen
    A podrška kandidaturi za Evropsku prestonicu kulture?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti