VIDEO: Čurug u subotu centar vojvođanske kulture i umetnosti

Čurug će u subotu, 12. septembra biti domaćin jedinstvene izložbe "Evropa u mojim mislima" koja će biti organizovana u galeriji Đorđa Kovačeva.
Čurug će u subotu, 12. septembra biti domaćin jedinstvene izložbe "Evropa u mojim mislima" koja će biti organizovana u galeriji akademskog slikara Đorđa Kovačeva u Ulici kralja Petra I, broj 81.

Kovačev ističe da je ova izložba jedinstvena i od izuzetne važnosti za vojvođansku sredinu.

"Vojvodina - Evropa u malom, predstavlja multinacionalnu, multikulturalnu sredinu u kojoj egzistira više od dvadeset nacija. Oni u svojim lokalnim sredinama neguju kulturu zasnovanu na tradiciji sopstvenog kulturnog nasleđa ostvarujući sporadično kontakte sa savremenim globalnim umetničkim ostvarenjima. Stoga je ideja projekta "Evropa u mojim mislima" da se kulturni sadržaji visokog umetničkog dometa, izmeste iz centara i prezentuju u ruralnim, perifernim multinacionalnim sredinama po Vojvodini", kaže Kovačev.

Koordinatorka projekta pri Fondaciji 021, Jovana Kolundžić, kaže da je izložba "Evropa u mojim mislima" koncipirana kao pilot projekat jedne šire zamisli gde bi se kao rezultat kroz diskusije na simpozijumu izdvojile one vrednosti koje određuju savremena kulturološka kretanja u višenacionalnoj, multikulturalnoj Vojvodini.

"Ovom prilikom biće predstavljena tri autora koja se po svom postmodernističkom pristupu i načinu rešavanja estetskih i likovnih problema uklapaju u koncept osnovne zamisli projekta. To su: Marta Kiš Buterer, Pop Pavel i Đorđe Kovačev", navela je Kolundžićeva.

Đorđe Kovačev

Marta Kiš Buterer za realizaciju svojih radova koristi materijale kao što su vuna, drvo, tkanine i drugo, što upućuje na elemente folklornog, ruralnog, vojvođanskog multikulturalnog prostora sa akcentom na mađarskom kulturnom nasleđu. Po tome ona pripada autentičnoj postmodernističkoj umetničkoj praksi i atmosferi. Njeni radovi su plod izrazito individualističkog shvatanja umetnosti, te sveta i vremena u kome živimo.

Pop Pavel je autor čiji se postmoderni pristup umetnosti očituje u direktnom korišćenju citata. Naime, Pavel koristi dela poznatih uemtnika: Pikasa, Dalija, Leonarda, Direra i drugih, kao predložak za stvaranje novih kompozicija. Pri tome, Pavel se vrlo vešto koristi tehnikom samih majstora čija dela transponuje u potpuno nova kompozicijska rešenja.

Đorđe Kovačev - osnovni motiv dela ovog autora su arhetipski simboli. Naime, autor prilikom gradnje svojih dela, kao predložak koristi artefakte, kakvi se mogu videti na arheološkim iskopavanjima. To su u drvetu oblikovani simboli, kasnije bojeni i ugrađeni na rustičnu podlogu platna obogaćenu slojem akrilne paste. Prizori neretko upućuju na arhaične praistorijske civilizacije Aboridžina, severno-američkih Indijanaca i Afrike.

Otvoranje izložbe je u 18 časova.

  • Fruškogorski (vinski) Sremac :

    11.09.2015 06:37
    "... Kud pogledaš svuda je milina, lepa li je naša
    U tome je lepota, čar A.P. Vojvodine - u mirnom suživotu, međusobnoj toleranciji, poštovanju i udruženom radu svih naroda i narodnosti, koji se združenim silama trudimo da taj isti multikulturizam očuvamo i, kao nešto najdragocenije, prenesemo na buduća pokolenja, na ponos i diku starijih naših, i na ugled celome svetu. Prava "Evropa u malom" :)
  • Backa

    07.09.2015 17:11
    Aha, meto babi za zivota :)
  • Brus Vilis

    07.09.2015 13:20
    Sve pohvale za izložbu, vidimo se!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti