Komisija Skupštine Grada: Emitovanje rijalitija podstiče prostakluk

Komisija za rodnu ravnopravnost Skupštine Grada Novog Sada osudila je emitovanje rijalitija na televiziji.
Komisija za rodnu ravnopravnost Skupštine Grada Novog Sada osudila je emitovanje rijalitija na televiziji.

Kako se navodi u saopštenju Komisije, ona je reagovala "podstaknuta masovnom pojavom specifične vrste televizijskih formata, kao što su 'Parovi', 'Farma', 'Veliki brat', u kojima se nemoralni, nepristojni i ljudskom dostojanstvu neprimereni gestovi pojedinih učesnika dotičnih emisija, promovišu kao društveno prihvatljivi, pa čak i poželjni".

"U nameri da podrži nedavno pokrenutu peticiju građana, koji su mišljenja da treba ukinuti ili ograničiti prikazivanje pomenute vrste televizijskih emisija, Komisija za rodnu ravnopravnost Skupštine Grada Novog Sada javno ukazuje na višestruki negativan uticaj emitovanja i popularizovanja medijskih formata čiji sadržaj odobrava i, potpuno necenzurisano, javnosti predstavlja obilje vulgarnosti, pa čak i međusobne netrpeljivosti, uključujući i onu zasnovanu na polu. Naime, medijskom promocijom većine učesnika pomenutih televizijskih programskih formi u društvu, naročito među mlađim osobama koje tek razvijaju ličnost, afirmišu se stilovi ponašanja i komunikacije, društveni i kulturni kriterijumi zasnovani na negativnim vrednostima", navodi Komisija.

Dodaje da je uočljivo nepoštovanje integriteta žene, i to kako kroz verbalni, tako  i kroz fizički tretman. Komisija za rodnu ravnopravnost naglašava da je važna činjenica da su u eri tehničkog razvoja, televizijski programi sa ovakvim sadržajima lako dostupni najmlađima.

"Kako roditelji nisu neprestano u mogućnosti da ih kontrolišu, deca rastu uz loše primere, uskraćeni za kvalitetne edukativne emisije, kojih ili nema, ili su sporadično zastupljene u programskim šemama onih televizija sa nacionalnom frekvencijom, koje propagiraju sporne emisije. Televizije sa nacionalnom frekvencijom snažno utiču na formiranje društvenog obrasca ponašanja, što je veoma ozbiljan problem ukoliko takvi mediji emituju emisije sa obiljem prostakluka i netrpeljivosti između učesnika. S obzirom na to da se ovaj problem tiče celokupne društvene zajednice, Komisija za rodnu ravnopravnost Skupštine Grada Novog Sada upućuje apel organima i institucijama nadležnim za praćenje sprovođenja zakona u oblasti javnog informisanja i za razvoj i unapređenje stvaralaštva u oblasti audio-vizuelnih medija, pa tako i kulturnih i zabavnih televizijskih programa, posebno onih na stanicama sa nacionalnom frekvencijom, da se u skladu sa interesima celokupnog društva, uključujući tu i deo gledališta koji ne želi da bude izložen vulgarnostima i nemoralu, promeni termin i način prikazivanja spornih sadržaja. Predlog čije usvajanje bi bilo od opšteg interesa, a udovoljilo bi i suprotstavljenim stavovima 'za' i 'protiv' postojanja rijaliti programa, jeste da se isti restriktivno emituje, i to isključivo u terminu od 00:00 do 05:00 časova, kako bi deo auditorijuma koji ga smatra nepoželjnim bio pošteđen prikazivanja istog, a da bi s druge strane, drugom delu gledališta ipak bio dostupan, samo u određeno vreme tokom noći", navodi se u saopštenju Komisije Skupštine Grada.

Ona zaključuje da će nastavak emitovanja rijalitija gotovo sigurno doprineti da masovna komunikacija postane "isključivo prostačka, nasilna i netrpeljiva, što je u najmanju ruku neprimereno, pa čak i opasno".

"Stoga je u interesu čitavog društva potrebno omogućiti sadržaje koji podstiču kulturni napredak, kvalitetno informisanje i afirmaciju viših intelektualnih i ljudskih vrednosti", navodi Komisija za rodnu ravnopravnost Skupštine Grada.

  • -

    10.09.2015 17:08
    -
    Za njihovu zakasnelu reakciju samo dve reči: Idu izbori.

    Ko razume, shvatiće.
  • 10.09.2015 16:54
    Šta radi ona fantomska organizacija RRA sem što njeni članovi svakog meseca u džep strpaju između 1.000-1.500 evra u zavisnosti od funkcije koju zauzimaju. Kako je to lepo biti član nekakve izmišljene državne agencije, ne raditi ništa a zarađivati enormnu platu.
  • haha

    10.09.2015 14:04
    glupost
    uskoro ce da stigne poruka na viber gradonacelniku iz beogradske centrale da pazi sta mu rade poslanici :)

    kako mislite da bi vucic opstao na vlasti da nema te tri televizije: PINK HAPPY PRVA ?????

    ili mi sad treba da napravimo neku vojvodjanersku farmu sa 26 naroda i narodnosti pa da svak prica na svom jeziku pod MORAS.

    mislim da bi se BOLJE sporazumeli nego ovi sto kao na srpskom pricaju.

    kad sledeci put cujete rec LOBOTOMIJA pogledajte sta znaci i bice vam jasno da je nad vecinom ona uspesno provedena bez hirurskog zahvata!!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti