U Vojvodini jedno samoubistvo na svakih 17 do 20 sati

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, broj samoubistava u Vojvodini na 100.000 stanovnika je u poslednjih deset godina u opadanju i sada iznosi 22 samoubistva na 100.000 ljudi.

Predsednica skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu Slavica Đukić Dejanović izjavila je da će to telo tretirati teme suicida kao prioritetne, pošto trenutno ne postoji zakonodavna regulativa koja tretira ovu oblast.

"Mislimo da bi bilo dobro da se pokrene i inicijativa zakonodavne prevencije i da se definišu institucije koje će imati obavezu da se preventivno bave ovom temom", kazala je Đukić Dejanović na tribini povodom Svetskog dana prevencije samoubistva. Prema njenim rečima, strategija ne može obuhvatiti samo pojedince, već veliki broj i vladinih i nevladinih subjekata, lekara i svih građana, kako bi se organizovao rad na prevenciji kroz edukaciju.

Predstavnica Instituta za javno zdravlje Vojvodine Snežana Ukropina rekla je da je ta institucija tokom prethodne dve godine sprovodila program "Zajedno protiv depresije", te da su njegovi rezultati bili dobri jer su učestvovali ne samo lekari već i građani. Ukropina je dodala da se depresija danas posmatra kao hronična nezarazna bolest, paralelno s kardiovaskularnim i malignim oboljenjima, a predviđa se da će uskoro izbiti među prve tri iz ove grupe.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, broj samoubistava u pokrajini na 100.000 stanovnika je u poslednjih deset godina u opadanju i sada iznosi 22 samoubistva na 100.000 ljudi. "To bi značilo da se u proseku na svakih 17 do 20 sati izvrši jedno samoubistvo, u zavisnosti od godine do godine, ali je važno istaći da stopa ipak opada", dodala je Ukropina.

Tribinu u Gradskoj biblioteci organizovao je Centar za prevenciju suicida Srce, sa idejom da se kroz razgovor postave temelji za budući nacrt nacionalne strategije za prevenciju suicida.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti