Novosadski lekari domaćini svetskim stručnjacima u Betaniji

Klinika za ginekologiju i akušerstvo, poznatija kao Betanija, biće domaćin skupu lekara posvećenog akušerskoj anesteziji.
Klinika za ginekologiju i akušerstvo, poznatija kao Betanija, biće domaćin skupu lekara posvećenog akušerskoj anesteziji.

Ovo je jedna od dve godišnje Škole akušerske anastezije u ovoj ustanovi, a prema mišljenju neprofitne humanitarne organizacije spovećene unapređenju akušerstva "Kybele", Betanija sada zauzima važno mesto u ovoj sferi.

"Sada organizujemo '5th Annual School of Obstetric Anesthesia' (peta po redu godišnja Škola akušerske anestezije), ponovo u saradnji sa Sekcijom za ansteziju, intenzivnu terapiju i terapiju bola Srpskog lekarskog društva, Srpskim aktivom akušerskih anesteziologa i američkom organizacijom Kybele. Teoretski deo je planiran od 18. do 19. septembra u Novom Sadu, a gosti su eminentni predavači iz Amerike, iz četiri različite klinike - iz Njujorka, Nju Hevena (sa Jejl univerziteta), Nešvila (Vanderbilt univerziteta) i Vejk Foresta (Wake Forrest univerziteta). Predavanja  su posvećena trudnicama visokog rizika. Pored njih, planirani su predavači iz Novog Sada, Beograda, Niša, Zagreba (Hrvatska) i Banja Luke (Republika Srpska)", poručuju iz Betanije i dodaju da je glavni koordinator dr Ivan Veličković, stručnjak iz domena akušerske anestezije.

U toku naredne nedelje dr Veličković će biti gost u Betaniji gde će, sa timom ostalih profesora akušerske anestezije, kao i prethodnih godina raditi sa novosadskim lekarima u porođajnoj i operacionoj sali. Kako dodaju u Betaniji, u toku poslednje godine na Klinici je došlo do povećanja broja epiduralnih analgezija za porođaj, kao i broja carskih rezova, koji su urađeni u spinalnoj anesteziji.

"To je, nesumnjivo, zasluga naših gostiju, kao i entuzijazma koji su preneli na naše lekare", poručuju u Betaniji. Sve podatke o Kybele organizaciji možete pronaći na sajtu Kybele OVDE.

  • Bojana

    18.09.2015 10:05
    Majka
    Jos su bolji u drpanju love na carskom rezu, mogu da poduce strane goste kako se beba naguta zelene plodove vode ili aspirira mekonijum, pa zivotno ugrozena ide u decju bolnicu, jer iz svojih razloga strucnjaci zakasne sa carskim rezom il forsiraju prirodni porodjaj.Ili kako se osobi bez indikacija radi carski rez opet iz nekih licnih razloga.Anesteziolozima, bar u mom slucaju svaka cast!
  • -

    17.09.2015 18:21
    -
    akuserska anestezija?

    znaci, poducavace strane goste kako se drpa lova na anesteziju pri porodjaju

    u tome su najbolji

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti