Optužuju lekara Betanije za nemar prilikom vođenja trudnoće

Novosađanin Dragan Mitrović (33) optužio je ginekologa Srboljuba A. da je kriv što se njegova beba rodila bez levog stopala i sa teškim deformitetima prstiju obe šake.

Novosađanin Dragan Mitrović (33) optužio je ginekologa Srboljuba A. da je kriv što se njegova beba rodila bez levog stopala i sa teškim deformitetima prstiju obe šake.

Mitrović tvrdi da doktor za devet meseci nije primetio ili je namerno prećutao da beba ima anomalije, a da mu je za to vreme uzeo silan novac da bi privatno vodio trudnoću njegove supruge. Ona se porodila 11. oktobra u novosadskom porodilištu i na svet je donela devojčicu. Na porođaju je otkriveno da beba nema stopalo i da ima deformitet obe šake.

- Taj lekar je trudnoću moje supruge vodio u porodilištu, a preporučio joj je da nastavi da vodi trudnoću kod njega, ali u privatnoj bolnici. Supruga je kod njega bila bar osam puta i uvek bi joj rekao da je sve u najboljem redu - kaže Mitrović za Informer dodajući da je svaki pregled koštao 5.000 dinara. Navodi da je poslednji pregled bio 24. septembra i da doktor ništa nije rekao.

-  Sa advokatom se dogovaram oko tužbe. Svima je jasno da je ovde napravljen ogroman propust, to mi je potvrdio i ginekolog koji je porodio moju ženu - kaže Mitrović. On tvrdi i da ga je konzilijum iz Betanije pozvao na razgovor da bi zataškali celu priču.

- Ginekolog Vesna Kopitović, koja je i pokrajinska sekretarka za zdravstvo, tokom razgovora me je ubeđivala da se ne svađam sa ljudima iz "Ferone" jer su, kako je rekla, odlični stručnjaci. Kasnije smo saznali da je i dr Kopitović konsultant u toj bolnici - kaže Mitrović.

Pokrajinska sekretarka je potvrdila da je konsultant te privatne bolnice, ali kaže da nije zbog toga zvala Mitrovića na razgovor. - Hteli smo da pomognemo u daljem lečenju njegovog deteta. Mitrović ima pravo na svoje mišljenje o tome ko je kriv u slučaju njegove bebe, a ima pravo i na zakonsku proceduru i protiv lekara i protiv ustanove. I podvlačim, prvo je odgovoran lekar, gde god da je pregledao trudnicu - kaže Vesna Kopitović.

Dr Srboljub A. rekao je da tokom cele trudnoće ništa nije ukazivalo na ovako velike anomalije. - Mislim da se radi o retkoj bolesti. Ja sam pratio tu trudnoću i sve je bilo u redu do samog kraja. Najverovatnije da je došlo do sindroma amniotskih brazdi kada omotač oko bebe ili pukne ili stvara male priraslice koje se najčešće obmotaju oko ekstremiteta i onda dovode do atrofije ili do amputacije. To se obično desi u kasnijoj fazi trudnoće - navodi doktor.

Direktorka Specijalne ginekološke bolnice "Ferona" Ana Stambolić Trajković kaže da je pacijentkinja kod njih pregledana najsavremenijom opremom koja postoji u Srbiji. - Trudnoća je vođena kod nas, ali i u "Betaniji", koliko znam. Pacijentkinja je kod nas došla zajedno sa doktorom koji je naš konsultant, a da prethodno nije zakazala pregled. Naša evidencija govori da je kod nas bila pet puta na pregledu - navodi dr Stambolić Trajković.

  • novosadjanka

    24.10.2015 06:38
    Tuga
    Saosecam se sa roditeljima.I sama sam se skoro porodila, ja sam kao sto je jedan citalac rekao uvek isla na ekspertski UZ kod dva razlicita doktora, najbolja strucnjaka u gradu, od kojih je jedna naravno bila dr N.....v, koja je vrhunska.Ali su meni u Betaniji pogresili na porodjaju, jer su otezali sa carskim rezom, pa je dete zavrsilo u decjoj bolnici, za cije lekare imam samo reci hvale, nadam se da ce pomoci maksimalno i ovoj bebici i roditeljima.Drzava, pokrajina i grad treba vise paznje da posvetete natalitetu i tu da ulazu, a ne u kojekakve gluposti.Puno srece i strpljenja roditeljima.
  • porodilja

    23.10.2015 19:05
    porodilja
    Imala sam zakazan termin za carski rez, ne priorodnim putem vec carskim rezom i na dan porodjaja kada mi bebu nisu doneli ni posle 8h zapitala sam se o cemu se radi. Boze pa zasto mi niko nista ne govori, nula informacije....

    Beba je rodjena prevremeno 3 nedelje gde je Dr koja mi je vodila trudnocu pogresno odredila termin...

    Ja sam vodila trudnocu kod drzavnog lekara u Z.Ognjena Vuka i bila sam samo na dva 3D espertna kod privatnog tj kod nje...

    Nisam joj se obratila posle jer je sa bebom ipak bilo sve uredu ali Dr. Radojcic ne preporucujem jer je to apsolutno ne profesionalno....
  • Sima

    23.10.2015 18:33
    Cak i da poverujemo ovom lekaru da je rec o amniotskim brazdama, zar nije na ultrazvuku primetio oteknuce stopala...bila je 5 puta, zar ne?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

U utorak jaka košava

Posle nestabilnog vremena u toku noći, u ponedeljak će, uz promenljivu oblačnost, padavine biti manje verovatne.