Danas od 17h čitanje jermenske knjige kod gradilišta solitera

"Pokret uličnih čitača" pozvao je Novosađane da u sredu 30. marta u 17 časova na mestu nekadašnje Jermenske crkve gde se trenutno ruše objekti zbog gradnje solitera od 13 spratova, zajedno čitaju jermensku kniževnost.

U pozivu građanima ova neformalna grupa navodi: "Okupljamo se da čitamo jermensku knjževnost na mestu nekadašnje Jermenske crkve i svega što od nje NIJE ostalo. Takođe ćemo baciti pogled i na mesto nekadašnje Novosadske banke i na parolu koja se vidi iza sada srušene zgrade: ONO ŠTO VOLIŠ DANAS SAČUVAJ ZA SUTRA."

Podsetimo da "Pokret uličnih čitača" već nekoliko godina javnim čitanjem knjiga na raznim lokacijama u Novom Sadu promoviše knjigu i čitanje.

Samo okupljanje na mestu nekadašnje Jermenske crkve na uglu Bulevara Mihajla Pupina i Ulice Narodnih heroja je jedna od mnogobrojnih reakcija Novosađana koji proteklih dana u većini negoduju zbog početka gradnje spornog solitera u centru. Gradnja je započeta rušenjem zgrade Komunalne banke koja je bila pod zaštitom kao spomenik kulture.

Soliter od 13 spratova sa preko 40.000 kvadrata gradi Galens, koji je za to dobio dozvole Grada iako su se tome usprotivile arhitekte, deo javnosti i opozicija u Skupštini grada.

Pomenimo još da se na internetu, odnosno društvenim mrežama i blogovima, pojavio veliki broj negativnih komentara i tekstova građana Novog Sada zbog rušenja Komunalne banke, pomeranja spomenika jermenskoj porodici Čenazi i uopšte zbog toga što je dozvoljeno da se gradi soliter u starom jezgru.

Objavljen je i niz fotomontaža, a posebnu pažnju je skrenuo tekst sa bloga "Bosnian Art Deco" koji devastiranje Novog Sada poredi sa uništavanjima kulturne baštine koje sprovodi Islamska država na Bliskom istoku.

Evo i nekoliko montaza:

Autor: 021.rs

  • Karlovcanin

    30.03.2016 19:52
    Pitao bih ove ds-ove "citace" da li su citali poeziju kad je za vreme njihove vlasti Matijevic "ulepsao" centar grada svojim radijator hotelom
  • @Grgolj

    30.03.2016 15:12
    Izuzetan komentar, cinjenica da je prosao malo neprimecen je vise zabrinjavajuca, nego sto je rusenje coska i zgrade banke. To je toliko ruzan i tuzan deo grada, da stvarno ne vidim kako ce ga jos jedna, kakva god bila, zgradurina naruziti. Ulazi u podzemni prolaz su medju odvratnijim prizorima u ovom gradu, a uz to potpuno nepotrebni. Sve se nastavlja na ono neopisivo ruglo od matijevicevog hotela. Bolje reci naglas da smo besni jer je jos jedan tajkun potplatio korumpiranu bagru na vlasti radi svoje i njihove licne koristi. To je sasvim dovoljno. Stvarno nije neophodno to uvijati time da je ovo parce grada sad kao prelepo i u duhu istorije ocuvano. Zivimo u srpskoj kasabi, palanci najnizeg nivoa i u jednom od najkorumpiranijih sistema na ovom kontinentu. Pomirite se s tim i ne trosite zivce.
  • /

    30.03.2016 13:57
    /
    da ponesemo jogurt?
    inace ceo prag vam je bio oronuo

    niste primeti.i da su u njemu osvezene fasade?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti