EU i OEBS: Pažljivo pratimo promene u RTV-u

Delegacija Evropske unije u Srbiji i Misija OEBS u Srbiji sa pažnjom prate veliki broj personalnih promena u Radio televiziji Vojvodine (RTV) koje je sproveo novoimenovani Upravni odbor, saopšteno je danas.
"Koristimo ovu priliku da podsetimo na veliku odgovornost koju RTV, kao javni servis, ima u obezbeđivanju najviših standarda u očuvanju javnog interesa. Javni servis je garant kvaliteta i raznovrsnosti programskog sadržaja i nepristrasnosti uređivačke politike, u skladu sa principima nezavisnosti obezbeđenim Zakonom o javnim medijskim servisima iz 2014. godine", navedeno je u saopštenju.
 
"Dodatnu i veliku odgovornost ima RTV - da ispuni legitimna očekivanja nacionalnih manjina obezbeđivanjem programa na manjinskim jezicima. Podsećamo na važnost stvaranja podsticajnog okruženja u Srbiji u kome sloboda govora može nesmetano da se ispoljava, na važnost jačanja nezavisnosti Regulatornog tela za elektronske medije radi snažnije podrške uređivačkoj nezavisnosti medija, kao i na važnost obezbeđivanja odgovarajućeg finansiranja i uređivačke nezavisnosti javnih servisa", zaključeno je u saopštenju Delegacije EU i Misije OEBS.
 
Podrška Odseka za medijske studije
 
Smene urednika i novinara na RTV-u osudili su i profesori i asistenti Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta.
 
"Podržavamo brojne koleginice i kolege, a posebno naše bivše i sadašnje studentkinje i studente novinarstva, u njihovom zahtevu da što pre dobiju jasno i precizno objašnjenje zbog čega su preko noći udaljeni sa dosadašnjih pozicija. Upozoravamo da način na koji su smenjeni sa svojih dosadašnjih pozicija predstavlja grubo narušavanje integriteta celokupnog pokrajinskog javnog medijskog servisa i da će ovim činom najviše biti oštećeni građani. Politizacija javnog servisa udaljava nas od medijskog profesionalizma, kojem pokušavamo da podučimo naše studentkinje i studente, i približava dobro poznatim manipulativnim strategijama iz bliske prošlosti", navodi se u saopštenju koje je potpisalo 12 profesora i asistenata.
 
Sindikat novinara Srbije: Zaustavite hajku
 
Sindikat novinara Srbije (SINOS) i Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS) pozvali su kolege da, kako navode iz tih udruženja, "zaustave hajku na novi uređivački tim Radio televizije Vojvodine". SINOS i PROUNS u saopštenju navode da se radi o "još jednoj agresivnoj kampanji koju sprovede pojedina medijska udruženja, a koja imaju za cilj zaštitu interesa uske grupe, a ne javnog interesa".

Teme

RTV
  • Mix

    23.05.2016 09:34
    Nepismen si
    @vredi razmisliti

    Ti bolje razmisli o svojoj upadljivoj nepismenosti.
  • Au posmatrači

    23.05.2016 09:18
    sigurno
    Pa šta ako posmatraju, dok god Vučić ispunjava zahteve Svetske banke, MMF-a i ostalih, donosi Zakone koji odgovaraju korporacijama na uštrb prava radnika, ili uslova koji se tiču Kosova, EU uopšte ne interesuje unutrašnja politika i stanje u Srbiji (DEMOKRATIJA, SLOBODE I PRAVA).
    Vlast po pitanju unutrašnje politike može da radi šta hoće (APSOLUTIZAM-TOTALITARIZAM) EU neće maknuti ni prstom.
  • Luka

    23.05.2016 08:43
    @Baja_ns
    Ajde sad idi... Vrati se da gledas Farmu i Parove... Imate vec 4-5 raznih Farmi i Parova, i stvarno ne razumem potrebu da bas svugde mora biti mulj i blato. Nije vam dovoljno sto sa ogromne vecine kanala ispadaju Vucici iz televizora zajedno sa dupetima i sisama Parova i Farmi vec imate manijakalnu potrebu da to bude totalno, 100%!? Vi razumete da ste prenapregnuli drustvo? Sve ventile ste zatvorili i masina ce ako se tako nastavi eksplodirati. To smo vec videli nedavno devedesetih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

FOTO: Ovako će izgledati crkva kod Štranda

To što ni regulacioni plan nije usvojen, ni zemljište prodato Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne sprečava krugove bliske Eparhiji bačkoj da dele fotografije projekta crkve kod okretnice Štranda.