Mogu li roditelji da odgovaraju za nasilje dece?

Incident u kojem su dvanaestogodišnjaci zapalili beskućnika koji je preminuo potresao je javnost. Budući da su u pitanju deca koja nisu po zakonu krivično odgovorna, postavlja se pitanje mogu li u tom slučaju roditelji da odgovaraju, posebno ako se uzme u obzir da su deca u četiri ujutru bila na ulici.

Roditelji ne mogu odgovarati krivično, budući da oni nisu direktni počinioci, već mora da postoji direktna veza između onoga što je urađeno i onog ko je uradio, objašnjava za 021.rs Dragana Ćorić iz udruženja Roditelj i profesorka Pravnog fakulteta.

"Zakonska regulativa je poprlično jasna, svi mlađi od 14 godina nisu krivično odgovorni i za sve ono što oni počine odgovaraju roditelji. Ipak, roditelji ne mogu odgovarati krivično, budući da oni nisu direktni počinioci. Dakle, roditelji mogu samo, shodno zakonu o obligacionim odnosima, da odgovaraju za pričinjenu štetu, pretrpljenu bol i slično. U situacijama kada se dokaže da roditelji nemaju sredstava da isplate takav trošak, onda se jednostavno od toga i odustaje", kaže Ćorić.

S druge strane, ukoliko je ponašanje deteta rezultat teške zapuštenosti, onda bi roditelji mogli da odgovaraju. Na decu ispod 14 godina mogu se primeniti samo mere propisane socijalnom i porodičnom zaštitom.

Dragana Ćorić kaže da je u ovom slučaju u pitanju zanemarivanje deteta.

"U pozitivnom pravu postoji termin koji se naziva zanemarivanje deteta. Zanemarivanje deteta se može široko kvalifikovati. Kada vas, recimo, iz škole pozivaju nekoliko puta, a vi se ne odazivate, to se smatra zanemarivanjem deteta. Kada ne brinete na odgovarajući način o psihičkom, fizičkom i zdravstvenom razvoju vašeg deteta, to je isto zanemarivanje. Baš zato što je široko postavljeno u zakon i ovaj slučaj da su se deca, cenim, bez znanja roditelja nalazila napolju u četiri sata ujutru, mislim da bi se mogao podvesti pod zanemarivanje deteta, ali bi to ostavila da procene pravosudni organi i Centar za socijalni rad", priča naša sagovornica.

Dragana Ćorić kaže da incidenti koji se dešavaju neretko navode na razmišljanje o smanjivanju granice krivične odgovornosti.

"Bilo je govora da možda treba razmišljati o smanjivanju granice krivične odgovornosti. To bi imalo koliko dobrih, toliko i loših strana. Uslovno dobre, jer bi onda mogli da kažnjavamo same maloletnike koji su stariji od recimo 12 godina, kao što se to radi u Mađarskoj. Za neka izuzetno teška krivična dela i za teške oblike drugih dela. S druge strane bismo kriminalizovali i podigli nivo kriminaliteta, ali to jeste naša realnost. Kada govorimo o samom vršnjačkom nasilju koje se dešava u školama, veoma često kažem da je vršnjačko nasilje suptilno nazvan maloletnički kriminalitet jer ono što neka deca od 10, 11 i 12 godina rade svojim vršnjacima uopšte nije samo vršnjačko nasilje, čak u nekim slučajevima ima i oblik patologije", priča naša sagovornica.

Psiholog Zoran Musterović napominje da maloletnik ne može da se leči u zatvorenoj ustanovi, ali da može da se hospitalizuje na neko vreme.

Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Skupštine Srbije Meho Omerović izrazio je žaljenje povodom tragičnog događaja i ukazao da to treba da bude poslednji znak upozorenja roditeljima i društvu. On se nada da će nadležni organi, bez obzira na činjenicu da je reč o licu koje ne podleže krivičnoj odgovornosti, naći načina da ovaj događaj ne prođe nekažnjeno.

Dvojica dečaka žive sa porodicama, dok je treći štićenik Dečijeg sela u Sremskoj Kamenici. Inspektori Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku i Ministarstva za rad i socijalna pitanja obavili su vanredni nadzor u Centru za socijalni rad i u Dečjem selu, a šta su utvrdili možete pročitati OVDE.

  • Inspektor Višekruna

    17.12.2016 08:50
    "Odlična" reklama
    Možete očekivati porast nasilja mlađih od 14-godina.
    Svaka čast.
  • Smrad totalni

    17.12.2016 01:22
    Loš sistem
    Dakle, ovaj klinac još 2 godine može da radi šta god mu je volja, jer mu prema Zakonu RS niko ništa ne može?!! Za 10 dana će mi prići prodajući NG čestitke za neku humanitarnu organizaciju, a zapravo sav novac koji ON I NJEMU SLIČNI dobijaju troše samo na sebe (duvan, alokohol, pa i klopa kad se umore) a u humanitarne svrhe ide suva NULA. Više puta sam ih video da iskamče besplatnu klopu sa šaltera nekog fasfuda a par metara dalje na trafici kupuju cigare i svaki od njih upali cigaru odmah po izlasku iz trafike!!!
  • /

    16.12.2016 23:53
    /
    pa sad, ako im ucitelji odgovaraju zato sto kazete da oni imaju odgovornost prema njima onda tek roditelji imaju odgovornost o njima sta ce uraditi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti