Virus Zapadnog Nila na Vidovdanskom naselju i Sajlovu

Virus Zapadnog Nila otkriven je u dva od ukupno 45 uzoraka komaraca sakupljenih u gradu, prigradskim naseljima i selima tokom druge polovine juna.
Virus Zapadnog Nila na Vidovdanskom naselju i Sajlovu
Foto: Pixabay
Virus je otkriven u komarcima na Vidovdanskom naselju i Sajlovu. Pojavio se ranije nego što je uobičajeno zbog visokih temperatura - očekivao se tek u julu, ali se pojavio mesec dana ranije.
 
"Praćenje situacije je kontinuirano, a analize na prisustvo virusa biće nastavljene do kraja sezone. Ovogodišnja sistematska akcija zaprašivanja komaraca počela je u prvoj polovini maja i trajaće do jeseni, sve dok to budu zahtevali vremenski uslovi. Akcija se sprovodi po najsavremenijim metodama i modernom opremom, po ugledu na najrazvijenije zemlje Zapadne Evrope. Čine je monitoring i biološki i hemijski tretmani protiv larvi i odraslih komaraca sa zemlje, vode i iz vazduha", navodi Dario Aćimović iz "Ciklonizacije".
 
Inače, virus Zapadnog Nila je u Srbiji prvi put zvanično registrovan 2012. godine, ali se pretpostavlja da je prisutan i duže. Rezervoar virusa su ptice, a sa ptica ga na ljude prenosi kućni komarac, čija staništa su kanali, bare, manje vodene površine, dvorišta, zapušeni oluci, septičke jame, bačene gume, burad za zalivanje i podrumi u kojim se zadržava voda.   
 
"Kako je za produkciju ovih komaraca dovoljna i čaša vode koja stoji sedam dana u dvorištu, veliki doprinos u zaštiti ljudi mogu dati i sami građani tako što neće stvarati mikroizvorišta ovih komaraca u svojim dvorištima. Zato je potrebno da redovno prazne sudove u kojima čuvaju vodu, da kanale i oluke drže prohodnim i da provere zaptivanje septičkih jama", navodi Aćimović.
  • Braca

    14.07.2017 12:17
    Ahm...
    Mini dronom, ispuštenim iz nevažnog transportnog aviona u prolazu - možeš ispustiti bilo šta bilo gde, precizno po GPS sistemu - i da se dron posle samouništi.
    Kad već govorimo o mogućnostima.
  • Virusolog

    13.07.2017 23:54
    Doneli ga iskonski srBi s'jugbre.
  • Gari

    13.07.2017 22:29
    vakcina
    A da nemaju slučajno i svinjski grip,eee sada ide vakcina????????

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti