Protestna šetnja u Novom Sadu zbog suspendovanih radnika Pošte

Protestna šetnja radnika novosadskih pošta u znak revolta zbog suspenzije 47 radnika ovog preduzeća, održaće se u utorak, 5. decembra .
Protestna šetnja u Novom Sadu zbog suspendovanih radnika Pošte
Foto: 021.rs
Radnici i građani će se okupiti u 16 časova ispred Glavne pošte u Novom Sadu, odakle će krenuti u šetnju trasom od Bulevara Mihajla Pupina, preko ulica Žarka Zrenjanina, Stražilovske, Bulevara cara Lazara i Oslobođenja, a zatim do Jevrejske, gde će se vratiti do pošte. Oni će kroz šetnju iskazati nezadovoljstvo opštim stanjem u Pošti Srbije.
 
Jedan od šest suspendovanih radnika u Novom Sadu, Tomislav Mandić, kaže za 021 da je protestna šetnja akcija radnika, a ne pojedinačnih sindikata, ali da očekuju njihovu podršku.
 
"Suspenzije traju već gotovo mesec dana i nema nagoveštaja da će se obustaviti. Uz to, nema nikakve najave vraćanja 10 odsto od plate što nam je oduzeto 2014. godine. I dalje tražimo depolitizaciju preduzeća, da se jednostavno izbaci politika iz glavnih struktura Pošte. To su osnovni zahtevi, uz traženje smene v. d. direktora Mire Petrović i postavljanje novog direktora koji je izabran na konkursu u skladu sa zakonom", poručuje Mandić.
 
Radnici, između ostalog, traže i zapošljavanje poštara, šalterskih radnika, vozača i drugih radnika.  Takođe, traži se da zaposleni koji su na privremeno-povremenim poslovima dobiju ugovore na određeno vreme, dok oni koji već imaju ugovore na određeno, posle dve godine rada, budu primljeni u radni odnos na neodređeno vreme.
 
Podsetimo da su suspendovani radnici Pošte Srbije u Novom Sadu najavili tužbe protiv preduzeća. Oni su suspendovani zbog toga što su prilikom protesta blokirali distributivne poštanske centre.
 
U Pošti Srbiji su ranije poručili da je zbog blokade Regionalnog poštansko-logističkog centra "Beograd" došlo do višednevnog prekida procesa rada u delatnosti. Prva procena šteta, navode u Pošti, iznosi oko 300 miliona dinara. 
  • Savetnik u pošti

    28.11.2017 19:42
    Osuđujemo ovakav vid ponašanja pojedinih kolega u pošti. Blokirati RPLC i naneti direktnu štetu preduzecu, šta ste vi revolucionari? Borci za ljudska i manjiska prava? Pa ovaku banju od firme nećete naći rad od 10-13h! Cenim da više od 20 ljudi nece biti 5. decembra! Pozivam rukovodstvo da poštuje radno vreme 7:30-15:30 za sve zaposlene!
  • 1.maj

    28.11.2017 19:41
    Milana, ja
    Znači radnici (poštari) koji ukazuju na sve moguće nezakonitosti i malverzacije su ti koji ruše preduzeće i rade za nečije interese?
    Kakva bezočna zamena teza.
    Pa nadležne institucije, da postoje, odavno bi preispitali zakonitost poslovanja svih onih koje branite.
    Milana, Vaš komentar je zaista jadan.

    A Vi koji se potpisujete sa "ja" ne vredi ni komentarisati. Vama nije problem korupcija, nepoštovanje zakona, medijski mrak, rijaliti programi, vršnjačko nasilje, pljačka radnika i penzionera, kriminal i svakodnevna ubistva na ulicama pa i u blizini škola, bogaćenje pojedinaca, namešteni tenderi i slično, već su problem oni koji se bore za svoja prava!
    Uostalom, antiprivatnik je to već objasnio.

    Dakle, puna podrška poštarima i svima onima koji ustanu u odbrani prava na rad i prava na dostojanstven život!

    SLOBODA, JEDNAKOST, BRATSTVO!
  • Antiprivatnik

    28.11.2017 18:33
    za 1.maj, privatnik i sl.
    Prvo i pre svega, kako vas nije sramota da sve radnike svih javnih službi i preduzeća nazivate neradnicima i parazitima koji su na vašoj grbači? To što neko ne radi 10+ sati kod privatnika za siću ne znači da je parazit i na vašoj grbači. Kako ga vi izdržavate? Koji vi to porez plaćate od te siće? A svima biste podelili otkaze. Pa kad dođe do toga, koji učitelj ili nastavnik će da uči vaše dete? Koji će vas lekar lečiti? Privatni možda? E pa nemate vi tih para gospodo, da plaćate privatne škole, lekare i sl. Koja će vas policija i vojska čuvati? Ili će svako ko ima para da plati, imati svoju vojsku, pa se lepo kao u srednjem veku klati međusobno. Ko će vam đubre nositi, prati ulice, raditi sve ono što sve druge JAVNE službe rade po svetu? Ko će vam isplaćivati penzije, privatni fondovi možda? A ako privatni fond propadne, šta će biti sa vašim parama?

    Posebna je priča to što vi nemate kičmu da se suprotstavite nepravdi, već je otvoreno podržavate pod maksimom "Ako je meni loše, neka ovom drugom bude gore".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti