FOTO: Srušene i poslednje trščare u Kraljevića Marka

U toku je rušenje poslednjih kuća trščara u Novom Sadu, u Ulici Kraljevića Marka.
FOTO: Srušene i poslednje trščare u Kraljevića Marka
Foto: 021.rs

Firma Galens je počela sa izgradnjom stambenog kompleksa na mestu onih koje su do sada porušene još u oktobru prošle godine, a one koje su bile preostale preživele su poslednjih godinu dana.

Sa uklanjanjem preostalih zidova i krovova ovih trščara biće stavljena tačka na 250 godina postojanja ovih kuća sa kojih su lokalne vlasti 2015. godine skinule zaštitu spomenika kulture i tako omogućile vlasnicima da ih prodaju privatnom investitoru. 

O sudbini kuća-trščara se dugo pričalo u javnosti, jer je većina vremenom propala. Vlasnici su se žalili da nemaju novca da ih održavaju i popravljaju, a nijedna lokalna vlast nije dala novčanu pomoć pošto prema zakonu nije u obavezi da to radi.

Ipak, aktuelna lokalna vlast za razliku od svojih prethodnika priču o očuvanju trošnih trščara nije razmatrala, već je samo skinula zaštitu da su to spomenici kulture i promenila urbanistički plan za taj deo grada dozvolivši da se umesto parka sa etno kućama sagradi stambeni kompleks sa devetospratnicama.

  • Čerpic

    14.12.2017 22:48
    kily
    Ti si sigurno došao sa strane,pa ne voliš starosedeoce...? Posto si sigurno mnogo obrazovaniji i kulturniji.. Objasni mi,molim te,sta je to kultura? Sa koje planine potiče? Da li su: "sunce na kanapu" i "šporet koji vuče šifonjer" tekovine kulture,koju donosiš? I kakvo ti je to poredjenje sa Bg..? Ko još može imati kompleks od Bg,te vestacke tvorevine u koju se sve vuče..reci mi sta to Bg ima,sto ga čini boljim od NS?
  • boro iz pobjede

    12.12.2017 13:56
    mentalitet
    Šta se sad kao zgražavate i pravite zabrinuti za trščare, pa 95% nas je došlo u ovaj grad upravo iz manjih sredina gde i dan danas postoje upravo ovakve trščare i nabijače.Ko hoće da živi izmedju trščara,nabijača i kamenjara nek se vrati u rodni kraj i eto biće svima lepše
  • Sremac

    12.12.2017 12:08
    Svakom po zasluzi
    A, sta reci - u sustini mi je drago zbog toga sto NS dobija upravo ono sto je i zasluzio svojim radom&delom od '89. pa na ovamo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti