Upravni sud poništio Rešenje RATEL-a kojim je Kanalu 9 oduzeta frekvencija

Upravni sud u Novom Sadu, nakon tri godine, usvojio je tužbu TV Kanala 9 da se poništi Rešenje Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL), kojim je ovom kanalu oduzeta lokalna analogna frekvencija.
Upravni sud poništio Rešenje RATEL-a kojim je Kanalu 9 oduzeta frekvencija
Foto: Pixabay
"Oduzimanjem radio-frekvencije u skraćenom postupku onemogućeno je tužiocu da zaštiti svoja prava i pravne interese jer je tužiocu oduzeta dozvola za emitovanje programa na lokalnom području i pre roka na koji je izdata. Ukinuto mu je pravo koji je imao u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima da produži važenje svoje dozvole za emitovanje na lokalnom područuju", navodi se u odluci Upravnog suda koju je UNS imao uvid.
 
Rešenjem koje je doneo RATEL 2015. godine, oduzeta je radio-frekvencija koja je Kanalu 9 izdata 2008. godine.
 
Iako je Kanal 9 tražio 2015. godine da produži svoju dozvolu za još osam godina, njemu je "oduzeto pravo da postoji kao lokalna televizija i bio je primoran da emituje svoj program na regionalnom područuju pod nepovoljnim uslovima".
 
 "Svojom jednostranom odlukom da nam, mimo zakona, oduzmu dozvolu za lokalnu analognu frekvenciju pre njenog isteka i da nam oduzmu zakonom garantovano pravo da je posle prvih osam godina produžimo za još osam godina i da nas primoraju da postanemo regionalna televizija i zaključimo ugovor sa  JP Emisiona tehnika i veze (ETV), napravili su nam štetu u iznosu od oko 20 miliona dinara", rekla je za UNS vlasnica TV Kanala 9 Maja Pavlović.
 
U obrazloženju odluke Upravnog suda navodi se da je zbog "oduzimanja dodeljene radio-frekvencije tuženi bio primoran da zaključi ugovor sa ETV-om za emitovanje svog lokalnog televizijskog programa sa lokacije Čot-Venac u drugom multipleksu na regionalno područje digitalnog regiona četiri".
 
Upravi sud dalje navodi da je Kanal 9 bio primoran da postane regionalna TV stanica i da su mu bitno povećani troškovi, umesto da plaća oko 22 hiljade dinara mesečno, on je bio primoran da plaća oko 173 hiljade dinara. 
 
Maja Pavlović je u zahtevu koja je poslala RATEL-u zbog odluke Upravnog suda, navela da "hitno zahteva da zakažu saslušanje, kako bi zaštitila svoja prava".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti