Ceo Novi Sad ide kod 11 notara, neke opštine u Srbiji nemaju nijednog

Iako ima više stotina hiljada stanovnika, administrativno je sedište i privredni centar Vojvodine, Novi Sad ima svega 11 notara u celom gradu.
Ceo Novi Sad ide kod 11 notara, neke opštine u Srbiji nemaju nijednog
Foto: Pixabay
Ovo je broj koji se dobija uvidom u aktuelni imenik javnih beležnika za područje Srbije, a u kojem je vidljivo i da pojedine opštine, iako ispunjavaju zakonske uslove, imaju samo jednog notara, na kog je osuđeno čitavo lokalno stanovništvo.
 
Većina notara u Novom Sadu raspoređena je prilično blizu. Neki notari se čak nalaze i u istoj ulici - troje imaju kancelariju tj. sedište u Ulici Braće Ribnikar, dvoje su u Pavla Simića, a preostali su u Futoškoj, Augusta Cezarca, Maksima Gorkog, u Železničkoj i u Danila Kiša. Raspored koji se očekuje kod, recimo, advokata.
 
Član 15 Zakona o javnom beležništvu kaže da broj javnobeležničkih mesta po gradovima i opštinama određuje ministar pravde, koji određuje da li će i kada biti raspisan konkurs za nove notare. Takođe kaže da se na svakih 25.000 stanovnika određuje po jedno javnobeležničko mesto na područjima sa većom koncentracijom stanovništva i intenzivnijim privrednim poslovanjem.
 
Iako i u najslabijem privrednom periodu ima više od pola miliona stanovnika, Novi Sad ima svega 11 notara, a manje opštine imaju još veći problem. Štaviše, iako su notari prisutni već godinama i zakon postoji već četiri godine (sa izmenama i dopunama, u međuvremenu), i dalje postoje opštine koje nemaju nijednog notara.
 
Što više posla i manja konkurencija, to više para
 
Javnobeležnička tarifa dugo je tema u javnosti. Od početka uvođenja notara, kada se računalo da pojedinac inkasira nekoliko hiljada evra mesečno, do sada, kad prosečan notar zarađuje između 1.500 i 2.000 evra (u zavisnosti od grada u kojem se nalazi, ali i konkurencije koju ima).
 
Zbog šanse da prikupi više posla, notaru se ne isplati da ima konkurenciju, naročito u velikim gradovima, gde je privredna delatnost razvijenija. Zato nije ni čudo da niko neće da radi u malim opštinama. Doduše, u Komori javnih beležnika tvrde za 021 da nema reči o povlašćenom položaju ili monopolu.
 
"Ističemo da i pored većeg broja konkursa koji su sprovedeni u prethodnom periodu, i dalje nisu imenovani javni beležnici za područja osam osnovnih sudova, budući da nije bilo zainteresovanih kandidata jer je reč o područjima sa slabijim privrednim prometom. Komora će u saradnji sa Ministarstvom pravde nastaviti sa sprovođenjem javnih konkursa do popune upražnjenih javnobeležničkih mesta. Činjenica da u nekim opštinama postoji samo jedan javni beležnik ne znači da ima povlašćen položaj, imajući u vidu da su javni beležnici nosioci javnih ovlašćenja koja su im poverena Zakonom, a ne privrednici. Visina naknade za preduzete službene radnje koje pružaju javni beležnici propisana je Javnobeležničkom tarifom koju donosi Ministarstvo pravde i svi javni beležnici su dužni da je primenjuju. Na područjima pojedinih jedinica lokalne samouprave jednostavno ne postoji potreba za imenovanjem većeg broja javnih beležnika, jer ne postoji objektivna potreba stanovništva za tim, zbog slabog privrednog prometa", navode u Komori za naš portal.
 
U Ministarstvu pravde preciziraju za 021.rs da Pravilnik o privremenom broju javnobeležničkih mesta i službenim sedištima javnih beležnika određuje potreban broj notara u odnosu na broj stanovnika. Međutim, kako i samo ime kaže, ovo je privremeni pravilnik i donet je pre četiri godine, kad je u njemu i definisano da se određuje privremeni broj notara za svaku opštinu ili svaki grad. Kako, ipak, kažu u ministarstvu, radi se na popunjavanju upražnjenih mesta.
 
"Ministarstvo pravde kontinuirano sprovodi javnobeležnički ispit u cilju što većeg broja kandidata koji bi mogli da se prijave na konkurs u mestima u kojima ne postoji javni beležnik, ili je njihov nedovoljan broj. U narednom periodu, ministar pravde raspisaće konkurse za upražnjena mesta javnih beležnika u skladu sa potrebama", kažu u Ministarstvu.
 
Prošle godine se Sindikat pravosuđa Srbije oglasio, poručivši da su notari, a naročito tokom prvih godina rada, inkasirali mesečno i po 12.000 evra po kancelariji. Sindikat je poručio da notari nisu olakšali posao sudovima, iako je svrha njihovog uvođenja u sistem upravo rasterećenje sudova. 
 
A šta su o radu notara za 021 rekli advokati čitajte u našem tekstu OVDE.
ShopiNS
 • Novosadjan

  26.06.2018 13:06
  Izaberite bar još sto notara za Novi Sad i obavežite ih da kancelarije otvore na Adicama, Klisi, Naselju, Telepu, Futogu, Veterniku,Sajlovu, Petrovaradinu, Temerinu, Kaću, Titelu,Kovilju, da gradjanima bude lakše i da ne moraju da putuju.
  Valjda je u tome poenta...
 • lala

  25.06.2018 18:42
  jedna rec: monopol. Trebalo bi napraviti novu racunicu koliko su sudovi finansijski osteceni uvodjenjem notara.... pre par godina bila je reč o nekoliko hiljada evra za par meseci!!
 • Nenad

  25.06.2018 17:02
  Sramotne zarade
  Zarade notara su sramotno velike u odnosu na zarade lekara,profesora inznjera.To im je omogucila politicka angazovanost.A nama je teze i skuplje!Nikad moj glas za vas

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti