Sindikat u Domu zdravlja: Dizanje panike zbog trombotesta, ruši se ugled lekara

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije poručio je, povodom uvođenja trombotesta kao usluge izabranih lekara u Domu zdravlja "Novi Sad", da su tvrdnje zaposlenih koji ukazuju na nezakonito i neprofesionalno uvođenje ove usluge ishitrene, neprimerene, kontradiktorne, a na kraju i neosnovane.
Sindikat u Domu zdravlja: Dizanje panike zbog trombotesta, ruši se ugled lekara
Foto: 021.rs
Predsednik ovog reprezentativnog sindikata u Domu zdravlja dr Žikica Kocić kaže da je uvođenje nove usluge zasnovano na zakonu, što je jasno iole informisanom.
 
"Klinički centar Vojvodine obratio se Domu zdravlja još krajem 2017. godine za pomoć zbog velikog priliva pacijenata (oko 350 dnevno) koji imaju potrebu za ovom uslugom. Tek nakon donošenja novog Pravilnika stvoreni su i zakonski uslovi za saradnju KCV i DZ, koja bi trebalo da dovede do novog kvaliteta usluge, a prevashodno do bržeg zadovoljavanja potreba pacijenata (to je i jedan od ciljeva donošenja ovih izmena u Pravilniku). Pri tome, lekari KCV stoje na raspolaganju za sve vrste konsultacija, a i dalje primaju komplikovanije slučajeve. DZ je organizovao edukaciju zaposlenih i sasvim je normalno da postoji mogućnost dodatne edukacije za sve zaposlene koji smatraju da im je ona potrebna, jer bi sve drugo bilo suprotno prvo zdravom razumu, pa svemu ostalom iz domena struke i obavljanja zdravstvene delatnosti od strane DZ", navodi on.
 
Mišljenje izabranih lekara sa kojima su članovi sindikata razgovarali je da je obavljanje ove usluge u Domu zdravlja od strane izabranog lekara daleko povoljnije po pacijenta. U dosadašnjem radu se pokazalo da u proseku svaki izabrani lekar ima jednog do dva pacijenta dnevno kojima vrši praćenje koagulacione terapije što, kaže on, ne predstavlja veliko opterećenje.
 
"Naš sindikat je stalno bio prisutan u razgovorima sa našim članovima i do sada nemamo nijednu žalbu po ovom pitanju. Naši lekari, kao najobrazovaniji građani u državi, spremno su primenili nova znanja u svom radu jer to i jeste definicija lekarske struke (stalno usavršavanje i primena novih znanja), te smatramo da je krajnje ishitreno od strane Novog Sindikata zdravstva i njihove predsednice dr Dragice Jankov-Vidačić da se na senzacionalistički i neprimeren način obraća javnosti, a da se pri tome zaobiđe konstruktivna saradnja i rešavanje eventualnih problema na nivou ustanove. Ovakav stav imamo zbog toga što se na ovaj način plaši javnost i pacijenti, što je nedopustivo, ruši ugled DZ i poništava veliki trud naših lekara koji su sa dosadašnjih 10.000 ovih usluga, za kratko vreme pokazali koliko su vredni i sposobni", poručuje dr Kocić.
 
Podsetimo, dr Dragica Jankov Vidačić poručila je da je ceo postupak uvođenja trombotesta prošao neprofesionalno, nezakonito i na štetu zaposlenih i pacijenata, te da je zbog cele situacije načelnica službe opšte medicine podnela ostavku. Takođe, s problemima je upoznata i zdravstvena inspekcija.
 
"Ovakvo istupanje u javnosti upućeni doživljavaju isključivo kao ličnu promociju na štetu ustanove, a samim tim i svih zaposlenih, (što nije prvi put) i kao krajnje nekorektan odnos prema zaposlenima koji svojim entuzijazmom i zalaganjem teže ka novim znanjima i boljem kvalitetu rada, čime podižu i svoj i ugled ustanove, a što je najvažnije, sve to rade u interesu pacijenata. Poruka našeg Sindikata svim zaposlenima je da se pisanim putem obrate Poslodavcu i svom sindikatu ukoliko imaju bilo koji problem. Ono što mi garantujemo je da ćemo sve probleme rešavati prevashodno mirnim putem unutra ustanove, jer je poštenije, realnije, jeftinije i za zaposlenog i za poslodavca, a nikada senzacionalistički da udovoljimo apetitima novinara i skrenemo javnost na naša imena", poručuje dr Žikica Kocić.
 
Dr Kocić, kada je prethodno kontaktiran za mišljenje o postupku uvođenja trombotesta, nije želeo da daje bilo kakve informacije.
 
Kako je 021 pisao, pacijenti kojima je potrebno određivanje protrombinskog vremena iliti trombotest od početka avgusta idu kod svog izabranog lekara u ambulantu Doma zdravlja, umesto u Klinički centar Vojvodine. Na ovu novinu reagovao je jedan broj izabranih lekara u Domu zdravlja sa tvrdnjom da im se nameće usluga koju oni ne mogu da pruže sa potpunim samopouzdanjem, što može da dovede do ozbiljnih posledica po zdravlje pacijenata. U međuvremenu je pružanje ovih usluga počelo, ali su sada žalbe građana počele.
 
Redakciji 021 danima se javljaju pacijenti koji ne mogu da dođu do prekopotrebne usluge u pomenute dve ustanove. Detalje čitajte OVDE.
  • Sikter bre

    30.08.2018 17:52
    Ajvan
    Da se lekar Kocić (možda je i doktor, ali obavlja lekarski posao) bavi sindikalnim poslom, a ne politikom, zalagao bi se za povećanje plata jer se, uvođenjem ove obaveze, povećava obim posla lekarima u Domu zdravlja. Prema tome: njegova priča o razgovoru sa drugim lekarima i njihovom prihvatanju nove obaveze je, najblaže rečeno, proizvoljna tvrdnja. Ja mu ne verujem da je obavljeno bilo kakvo anketiranje lekara u vezi sa prihvatanjem obaveze da rade trombotest. On to "tek tako", napamet tvrdi, a tvrdi , verovatno, zato da bi se nekom umilio. Na osnovu čega ovo mislim?
    Prvo, pročitajte ponovo ove iskaze: "Tek nakon donošenja novog Pravilnika stvoreni su i zakonski uslovi za saradnju KCV i DZ, koja bi trebalo da dovede do novog kvaliteta usluge".
    "DZ je organizovao edukaciju zaposlenih" i sl. Ovakve rečenice, u ime Doma zdravlja, zvuče kao da ih izgovara upravnik ili direktor, a ne sindikalac. A šta kaže na kraju predsednik sindikata? Pogledajte: "Poruka našeg Sindikata svim zaposlenima je da se pisanim putem obrate Poslodavcu i svom sindikatu ukoliko imaju bilo koji problem. " Zamenite reč poslodavac (treba je pisati malim slovom) rečju uprava ili rečju direktor i dobićete jasnu sliku čije stavove iznosi predsednik sindikata. Naravno, moguće je da su stavovi direktora ispravni a stavovi nezdovoljnog dela lekara loši ali vrednost njihovih mišljenja nije tema ovog komentara.
  • Žabalj

    29.08.2018 12:27
    Nije problem
    Pa kod nas u Žablju to rade lekari opšte prakse , da li su oni pametniji ili školovaniji od lekara u Domu zdravlja Novi Sad Šta Vam je gospodo lekari to problem da radite ?
  • Drugi clan

    29.08.2018 01:20
    Sindikata
    Sindikat treba da se bori za moju platu, za uniformu koju nisam dobila 5 godina...ovo mi lici na promociju dr Vidacic...pazljivo sam procitala saopstenja oba sindikata, i ne vidim čemu dizanje tenzije , imam od jedan do dva pacijenta na dan, koji su prezadovoljni nasom brzinskom uslugom a ne cekanjem u KCV pola dana...pa drage kolege, ovde smo da olaksamo bolest pacijentu, vreme...a i drago mi je sto mogu i u INR da pratim svog pacijenta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

FOTO: Ovako će izgledati crkva kod Štranda

To što ni regulacioni plan nije usvojen, ni zemljište prodato Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne sprečava krugove bliske Eparhiji bačkoj da dele fotografije projekta crkve kod okretnice Štranda.