Razrešen izvršitelj koji je zadržao 20 miliona dinara od nezakonite prodaje imovine novosadske porodice

Novosadski izvršitelj Aleksandar Durkulić, koji je početkom jula prošle godine suspendovan zbog nezakonite prodaje vredne imovine jedne porodice, trajno je udaljen sa posla i izbrisan iz imenika javnih izvršitelja, saznaje 021.
Razrešen izvršitelj koji je zadržao 20 miliona dinara od nezakonite prodaje imovine novosadske porodice
Foto: Pixabay
Rešenje Ministarstva pravde o njegovom razrešenju, koje potpisuje ministarka Nela Kuburović, objavljeno je u službenom glasniku i stupilo je na snagu 28. decembra. I dalje su u toku krivični postupci protiv izvršitelja, ali nepravda i finansijska prevara koja je naneta porodici Ćurčić i dalje nije otklonjena.
 
Podsetimo, Ćurčići su prijatelju dugovali 30.000 evra, a on je odlučio da dug namiri tako što će angažovati izvršitelja - iako je porodica ponudila da dug isplati do određenog datuma, u kešu. Izvršitelj Aleksandar Durkulić ulazi u priču i odlučuje da proda ne samo kuću dužnika (koja je sama po sebi dovoljna za namirenje duga), već i okolnih sedam objekata koji su bili državina i uopšte nisu bili predmet uterivanja duga. Zakonski, nije postojao nijedan osnov da izvršitelj radi procenu svih osam objekata u Tekelijinoj, ali je on nekako uspevao da dobije rešenja u Osnovnom sudu i da nastavi svoja, dokazaće se, nezakonita činjenja. 
 
Celokupna vrednost imovine koju je prodao neposrednom pogodbom prvom ponuđaču iznosi čak 783.000 evra. Pošto je dug namiren, ostatak novca morao je da se vrati dužnicima - ali to nije učinjeno, te se porodici duguje oko 20 miliona dinara koji su i dalje na računu sada razrešenog izvršitelja. Porodica Ćurčić ostala je ne samo bez imovine, već i bez novca koji im pripada, a na adresi na kojoj su živeli otvorena je privatna firma. 
 
Slobodanka Ćurčić, oštećena strana u ovoj priči, kaže da je njoj i njenoj porodici ovaj slučaj borbe protiv samoživog izvršitelja uništio život. Godinu i po traje sudska borba protiv nepravde koja im je učinjena, a zbog koje više ni ne žive u svojoj kući. Ona je, kako objašnjava, mogla da isplati celokupno dugovanje prijatelju u roku koji su zajednički mogli da dogovore, ali se on okrenuo protiv njih i angažovao upravo Durkulića, koji je u priču uveo banku, još jednog poverioca, a na kraju, omogućio privatnoj firmi da zaposedne imovinu.
 
"Ta firma koja je na našem placu i dalje radi, iako je dokazano da je kupoprodaja obavljena mimo svakog osnova. Nije me iznenadilo što je Durkulić na kraju ipak odgovarao jer je tokom cele ove torture činio takve očigledne greške, da su nadležni morali da reaguju. To što je pravda toliko spora i specifična u ovom slučaju je, valjda, manjkavost našeg sistema. I dalje traje ta naša borba, postupci su pred sudovima gde tražimo njegovu punu odgovornost za ovaj uličarski poduhvat nad nama. Cela ekipa od oko 20 ljudi koji su ovde imali neki interes se rukovodila isključivo našom imovinom", navodi Slobodanka za 021.
 
Ona ističe da je imovina koju porodica ima mahom nasledstvo koje pripada njenom suprugu.
 
"Imovina koju smo nasledili nosi određenu težinu, to je naša svojina i ne može bilo ko da uđe u našu kuću, popiše sve naše stvari, naređuje nam da se pokupimo i izbaci nas bez osnova, ne da nam pristup. Mom suprugu je zbog ovoga narušeno zdravlje, on je, kao i ja, pred penzijom. Srozali su nas maksimalno zbog nečijih privatnih interesa", navodi ova Novosađanka.
 
Durkulić nikada za 021 nije pristao da da zvaničnu izjavu. Nakon njegovog težeg disciplinskog prestupa, on je prvobitno suspendovan i udaljen, a potom i trajno razrešen. Poslove kojima se bavio nasledila je javna izvršiteljka Biljana Peševska. 
 
 
Zbog ovih dešavanja, odbrana porodice podnela je, osim krivične prijave, i žalbu Ustavnom sudu.
 
Celu priču o ovom kompleksnom primeru bahatosti čitajte u našem tekstu OVDE.
  • Perica

    02.04.2019 08:19
    A koliko ih je
    Ovakvih i slicnih slučajeva je bezbroj. Izvršitelje interesuje samo imovina poverilaca i nista više. Svojom otomačinom nanose nenadoknadivu stetu . Za dug od 30 000 e on prodaje imovinu koja vrerdi deset puta vise katastrofa. A kako se vidi iz texta i neko iz suda je tu umešan. JOŠ JEDAN RAZLOG DA SE OVE HARAČLIJE UKINU. Nemamo mi uređenu državu za ove stvari.
  • Stevo

    29.03.2019 17:13
    Ovo je otimačina i kriminal
    Nije pitanje da li taj vajni izvršitelj treba da zaglavi zatvor, nego koliko njegovig drugara iz suda treba da robija zajedno sa njim? Ovo sve zvuči kao najgori mafijaški kriminal.
  • RSrbija

    29.03.2019 12:47
    Smrdojvodina
    Kakva gadna odvratna pokrajina .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti