Uništena rečna mina koja je izronila iz Dunava kod Šangaja

Rečna plovna mina R-1, teška 275 kilograma, koja je u ponedeljak izronila iz Dunava kod Šangaja, uništena je juče oko podne na licu mesta.
Uništena rečna mina koja je izronila iz Dunava kod Šangaja
Foto: 021.rs
Kako piše "Dnevnik", u bombi je bilo eksplozivno punjenje, a ekipe novosadskih pirotehničara deminiranje je obavila uspešno.
 
U pitanju je mina R-1 starije serije, proizvedena između pedesetih i sedamdesetih godina prošlog veka u domaćoj vojnoj industriji. Mina je dugačka više od metra, prečnika pola metra, sa oko 50 kg eksplozivnog punjenja. Služila je za preprečavanje plovnih puteva.
 
Kako dodaje Dnevnik, nadležni će utvrditi odakle se rečna mina našla u priobalju Dunava kod Šangaja, u blizini Rafinerije.
  • RT

    28.03.2019 18:09
    Apropo puštene priče da je mina izgubljena na vežbi Rečne flotile:
    1. Vežbe se ne rade sa realnim minama (puna eksploziva, naoružana itd.);
    2. Ove mine su kod nas povučene iz opticaja (upotrebe) tokom 2003. godine;
    3. Ova mina ima broj 1257. I nije iz arsenala koji je pripadao Rečnoj flotili.
    Postavlja se pitanje, ko je, zašto, gde i kada ovu minu pustio. Prilikom puštanja, mina je "naoružana" (vojni termin i od prilike znači, pripremljena za aktiviranje - npr. kada iz ručne bombe izvadite osigurač, preostaje otpuštanje kašike, tj. aktiviranje, a bomba je do tada "naoružana"). Uočena je sa usidrenog šlepera na levoj obali dunava, kod Šangaja, kod ispusta vode iz Toplane. Plutala je i zakačila se za granje koje se tu zadršalo u vodi.
    Uočio je minu penzionisani pripadnik Rečne folotile, koji je "prepoznao" sredstvo i odmah obavestio komandu RF. Oni su izašli na teren i rukama izvukli minu na obalu...
    Ono što strašno:
    Mina, spremna za aktiviranje (naoružana), plovila je nošena Dunavom, od kada se otkačila sa sidrenog lanca. Gadno čudeso i urnebes bi bio da je da nju naišlo bilo šta, a tek tanker, ili još gore - KRUZER!
  • Inspektor Višekruna

    28.03.2019 10:45
    Ribokradica?
    Ali nije znao da je aktivira?
  • Sure

    28.03.2019 08:30
    Cuj odakle, pa digli je ovi kod novog mosta...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti