JUKOM o presudi Davidoviću: Vetar u leđa desničarskim organizacijama

Advokatica Komiteta pravnika za ljudska prava (JUKOM) Milena Vasić kazala je da je Srbija još jednom pokazala da nije spremna da se obračuna sa organizacijama i pojedincima koji se aktivno zalažu za kršenje prava drugih.
  JUKOM o presudi Davidoviću: Vetar u leđa desničarskim organizacijama
Foto: Pixabay
Vasić je za Betu rekla da odluka Apelacionog suda u Novom Sadu može biti "svojevrstan vetar u leđa desničarskim organizacijama i aktivistima za takve i slične akcije u budućnosti".
 
"Jedino jasan i kategoričan odgovor svih nadležnih državnih organa da neonacistički i fašistički pokreti neće biti tolerisani, može stati na put delovanju ovakvih grupa i pojedinaca i poslati poruku građanima Srbije protiv čijih prava je njihovo delovanje usmereno da će ih država zaštiti", rekla je Vasić.
 
LSV: Smejanje u lice pravdi
 
Odluka Apelacionog suda da oslobodi Gorana Davidovića za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrepeljivosti je sramno smejanje u lice pravdi, ocenio je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak.
 
"I laiku je jasno je da se ne može poistovećivati prekršajna kazna i krivično delo. Zato sada oni koji su ovakvu presudu doneli, moraju ozbiljno da razmisle kakvu su poruku poslali i domaćoj i međunarodnoj javnosti. Takođe, trebalo bi da se zapitaju i da li su time postali direktno saučesnici u daljem raspirivanju nacionalne i verske mržnje", istakao je on u saopštenju LSV.
 
Kako je upozorio, od ranije je poznato da ovakve presude, odnosno nekažnjavanje počinilaca samo ohrabruje one koji su činili krivična dela da ih čine još više, a one koji nisu - uverava da je to legalan metod odnosa prema neistomišljenicima. "Ako ne postoji kazna za okupljanje fašista i napad na antifašističku kolonu i razbijanje glava antifašistima, to znači da je takvo ponašanje dozvoljeno", istakao je Čanak.
 
Prelević: Procesna odluka
 
Advokat Božo Prelević ocenio je da odluka Apelacionog suda procesna, kao i da to ne znači da sud u krivičnom postupku ne bi utvrdio da je on počinio to delo. Prelević, koji je bio i bivši koministar policije, za agenciju Beta objašnjava da Apelacioni sud u tom slučaju nije sudio da li je Davidović to delo počinio, već je konstatovao da se njima ne može suditi jer je vođen prekršajni postupak.
 
"Reč je o preporuci Saveta Evrope od pre nekoliko godina o 'ne bis in idem' institutu koji se sada tretira drugačije u odnosu na raniji period. Ta preporuka je i da u sličnim slučajevima tužioci odustaju od gonjenja po drugom osnovu. Može se postaviti pitanje zašto je tužilac ranije išao na prekršajni postupak umesto na krivični postupak, ali to je sasvim druga tema", ocenio je Prelević.
 
Mihajlović: Loša poruka
 
Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović rekla je da oslobađajuća presuda vođi zabranjene organizacije "Nacionalni stroj" Gorana Davidovića šalje lošu poruku da nasilje i mržnja prolazi nekažnjeno.
 
U pisanoj izjavi Mihajlović je kazala da Srbija treba da se razvija kao društvo koje neguje toleranciju i evropske vrednosti, kao i da u takvoj zajednici ne može biti razumevanja za one koji izazivaju i raspiruju mržnju.
 
"Srbija neće biti sigurna kuća za fašiste, niti za bilo koga ko želi da građane deli po bilo kojoj osnovi, bilo da je u pitanju nacionalna pripadnost, boja kože ili veroispovest, ili da to koristi kao povod za nasilje", rekla je Mihajlović.
  • Мунгос

    10.04.2019 19:19
    Разумемо зашто је YUCOM незадовољан. Милан Антонијевић YUCOM је овде и инсталиран да би проводио европске правне тековине и принципе Хашког трибунала. А видите шта се дешава, ослобађајућа пресуда.
    Такође, у оваквом нашем друштву је нормално да су неки високи чланови владе незадовољни ослобађајућом пресудом. Иначе, потпредседница владе Зорана би могла да покрене поступак да се судији овог предмета одузме правничка лиценца зато што са оваквом пресудом њему нема места међу часним извршитељима правних тековина Европске Уније.
    Наравно да је незадовољан и господин из Лиге социјалдемократа. Он десет година шета са конопцем спреман да Давидовића обеси на највишу бандеру у Новом Саду. Као да чека од 1941. године. Чека, чека, а изгледа да му се сада изјаловило. Никако да дочека. Жалосно.
  • deda

    10.04.2019 11:26
    ovoga ima u svim evropskim zemljama a u nekim odskorasnjim su i na vlasti sto govori o lakoj manipulaciji glasacima pogotovu kada se sve umota u nacionalnu oblandu, jedino sto se moze sudu prebaciti je sto se toliko oteglo
  • telepčan NS

    10.04.2019 09:31
    rokaj
    Slina se hvali kako je stopa kriminaliteta smanjena i da Srbija neće biti sigurna kuca za kriminalce a dileri svih fela se rokaju po Srbiji. A evo sada i sigurne kuće za
    Naciste.
    Bravo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti