Državni revizor u zatvoru na Klisi: Poslovi mimo tendera, povlašćena specijalizacija za jednog lekara

Državni revizor ove godine kontrolisao je poslovanje Okružnog zatvora u Novom Sadu za 2018. i otkrio da je bilo dobrih, ali i loših primera poslovanja - dodele poslova mimo javnih nabavki, nezakonite isplate solidarne pomoći, čak i jedne povlašćene specijalizacije za lekara opšte prakse.
Državni revizor u zatvoru na Klisi: Poslovi mimo tendera, povlašćena specijalizacija za jednog lekara
Foto: 021.rs
Državna revizorska institucija zaključila je da Okružni zatvor nema prekobrojne zaposlene, kao i da su plate isplaćivane u skladu sa sistematizacijom, platnim grupama i odlukom vlade o visini osnovice.
 
Takođe, pravilno su isplaćivani dodaci na platu za minuli rad, prekovremeni rad, rad za državne praznike, rad noću, pripravnost i dodatno opterećenje, a sopstvene prihode koje je zatvor ostvario, trošio je namenski, navodi se u izveštaju DRI za poslovanje Okružnog zatvora 2018. godine.
 
Međutim, revizor je ukazao na nezakonitosti a među njima je odobravanje specijalizacije iz psihijatrije za lekara opšte prakse mimo bilo kakve procedure. Naime, zatvor je dodelio specijalizaciju, ali nije prethodno uopšte u sistematizaciji predvideo da će mu trebati lekar-psihijatar, što je suprotno zakonu. 
 
Izbor lekara za odobravanje specijalizacije za lekara-psihijatra obavljen je bez da je donet pravilnik o stručnom usavršavanju lekara zaposlenih u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija. Uprava za izvršenje krivičnih sankcija nije donela plan specijalizacije za 2018. godinu i nije sproveden interni konkurs za izbor kandidata prema kriterijumima i bližim uslovima za odobravanje specijalizacije i užih specijalizacija, što nije u skladu sa zakonom o zdravstvenoj zaštiti i pravilnikom o stručnom usavršavanju državnih službenika. Konkurs i uslovi za dodelu specijalizacije faktički su bili tajni jer nisu objavljeni na sajtu ustanove.
 
Inače, zatvor sada angažuje lekara-psihijatra preko ugovora o delu, dva puta nedeljno po četiri sata.
 
Okružni zatvor je u toku 2018. godine zaposlenima na ime isplate prekovremenog rada za sate iznad zakonom utvrđenog ograničenja isplatio najmanje 3,8 miliona dinara bruto, što je protivzakonito. Uvidom u mesečne preglede o ostvarenim satima, upravnik zatvora je donosio zbirna rešenja za zaposlene kojima je uvećavana zarada na ime prekovremenog rada, što je suprotno zakonu o radu - svaki zaposleni mora da ima sopstveno rešenje. 
 
U ustanovi se nije na propisanom obrascu vodila evidencija prisutnosti na poslu, odnosno vreme dolaska i odlaska sa rada. 
 
Kad je o javnim nabavkama reč, Okružni zatvor nabavio je usluge fiksne i mobilne telefonije u iznosu od 733.094 dinara od Telekoma i 25.689 dinara od Telenora bez javne nabavke, što je suprotno zakonu. Nabavili su i zdravstvene usluge preko ugovora o delu u iznosu od 1,6 miliona dinara bez javne nabavke, iako nisu postojali razlozi za izuzeće od primene zakona. 
 
Za usluge setve i vršidbe pšenice i kukuruza sa prevozom, zavod je mimo zakona odabrao jednu firmu i platio joj 161.788 dinara. U ovom poslu zapravo nije bilo nikakve konkurencije. 
 
U nabavci lekova prihvatili su ponudu koja je skuplja od procenjene vrednosti i o tome nisu obavestili ni Upravu za javne nabavke, niti revizora.
 
Iako to nije bilo predmet revizije, DRI je ustanovio još nekoliko nepravilnosti. Na primer, na ime solidarne pomoći, zatvor je ukupno 560.000 dinara isplatio za 12 zaposlenih bez jasnih kriterijuma i uslova za dodelu solidarne pomoći i mimo zakona.
 
Takođe, Okružni zatvor je sklapao ugovore o delu za poslove koji su u delatnosti zatvora i za koje postoji i sistematizovano radno mesto. Reč je o dva lica i ukupno šest ugovora o delu, a kojima je nezakonito isplaćeno više od milion dinara. 
 
Tokom same posete revizora, zatvor je ispravio neke nezakonitosti, a za sve ostalo ima rok od 90 dana, kad treba da obavesti DRI šta je sve preduzeto.
  • 007

    08.06.2020 09:19
    Zatvor cveta pod rukovodstvom upravnika Jandrića. Za razliku od prethodne garniture. Zaposleni su prezadovoljni, a i lica lišena slobode imaju bolje uslove za boravak. Samo napred gospodine Jandriću.
  • Milos

    11.12.2019 19:37
    Gospodin Jandric mi je bio nadredjen u pogranicnoj . Cestito je obavljao svoj posao , sto je donosilo dobre rezultate. Ispravan i pravedan . A nekom je to smetalo ......
  • Goran

    11.12.2019 19:17
    Ostavite vise coveka na miru , on nema nikakve veze sa onim sto je bilo pre njegovog dolaska na mesto upravnika

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti