FOTO: Kukasti krst kod Spomenika žrtvama racije na Keju

Na Keju žrtava racije, na zidiću kod Spomenika "Porodica", nepoznati počinioci nacrtali su kukasti krst i precrtali poruku zahvalnosti partizanima i Crvenoj armiji.
FOTO: Kukasti krst kod Spomenika žrtvama racije na Keju
Foto: 021.rs
Kukasti krstovi i različite poruke mržnje pojavili su se i duž keja prema zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu.
 
Ispisane su i poruke poput "Smrt komuni", "Stop paradi" i "Živeo kralj".
 
"Krov nad glavom": Antisemiti su se osmelili
 
Združena akcija "Krov nad glavom" najoštrije je osudila pojavu nacističke simbolike na Keju žrtava racije. 
 
"Šovinisti i antisemiti su se osmelili do te mere da su počeli da skrnave mesta stradanja hiljade Jevreja, Srba, Roma i antifašista. Svastike se pojavljuju na zidovima širom grada. Potrebno je napomenuti da se iste grupe stavljaju u službu profita kada zajedno sa izvršiteljima dolaze da plene imovinu građana i kada napadaju članove naše organizacije na ulicama Novog Sada. Lokalna i državna vlast, koja rehabilituje ratne zločince, diže spomenike hortijevcima, četnicima i folksdojčerima svesno jača ove grupe i tendencije koje za krajnji cilj imaju da očuvaju i prodube postojeće nejednakosti i nepravdu u našem društvu", reagovali su u inicijativi na pojavu grafita mržnje u Novom Sadu.
 
Podsetimo, grafit "Smrt komuni" nedavno se pojavio i na zgradi Filozofskog fakulteta.
 
Takođe, neonacističke i antisemitske poruke pisane su na Satelitu u avgustu, a na Detelinari je u septembru osvanuo grafit mržnje protiv Hrvata i Albanaca. 
 
  • Neoplanta

    31.12.2019 14:00
    Koliko mi smetaju kukasti krstovi i naci-gluposti, isto toliko mi smeta i ona crvena rusofilska bljuvotina napisana na istom mestu! Polazim od moje porodice, prvo su mi dedu zarobili Nemci, a posle su njegovog brata pretukli Rusi, dok su nas "oslobadjali! Da ne pominjem da su ga potom "partizani" opljackali do koske! Nacizam, fasizam i komunizam ja stavljam u isti dzak, diktature, samo sa razlicitim izgovorima!
  • Детелинара

    31.12.2019 10:26
    ...
    Заиста не знам ко је већи пацов антиФа или антиантиФа? И једни и други шарају ноћу фасаде!
  • Glasno ćutanje

    31.12.2019 09:07
    @Zoran Vidite baš naprotiv, sudeći po komentarima kojima baš ovo mesto obiluje, u ovom gradu nije niko dobrodošao osim ako je rođen u njemu odnosno preci su mu iz grada bar 500 godina (bez obzira što je to nemoguće ako se uzme u obzir da su ga prethodne miroljubive vlasti čiju čizmu pojedinci ponovo žele sravnjivale do zemlje), pa čak ni ako je iz drugog mesta u Vojvodini. U Srbiji danas ne postoji ksenofobnije i šovinističkije mesto od Novog Sada.
    @Podstanar Kako mislite sve dok ćutite? Pa svi ste uglas odobravali i aplaudirali crtežima falusa i to smatrali vrhuncem vojvođanskog stvaralaštva, niste ni tu ćutali a ponajmanje kritikovali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti