Higijenski objavio šturi i nejasan izveštaj o vodi na bazenima na Spensu i Slanoj bari

Institut za javno zdravlje Vojvodine odbio je da protumači podatke o stanju vode na bazenima Spensa i Slanoj bari.
Higijenski objavio šturi i nejasan izveštaj o vodi na bazenima na Spensu i Slanoj bari
Foto: 021.rs

U ovoj ustanovi na pitanja 021.rs nisu dostavili informacije o tome kakve su analize urađene i šta su ustanovili, koliko često se proverava kvalitet vode i druge podatke, već su naveli da su okačili saopštenje na sajtu.

U tom dokumentu se podseća da prema zakonu ova institucija kontroliše kvalitet vode na bazenima na Spensu i Slanoj bari, a da na njima nije utvrđena mikrobiološka neispravnost vode, dok je kod hemijskih parametara došlo do "odstupanja pojedinih pokazatelja kvaliteta".

"Rezultati poslednjih analiza vode javnih bazena u Novom Sadu pokazali su prekoračenje propisanih vrednosti hemijskog parametra. Na osnovu naučnih procena, to ne predstavlja opasnost po zdravlje ljudi, odnosno, pri izloženosti utvrđenim koncentracijama nema rizika oboljevanja građana koji su bili korisnici bazena. Registrovana odstupanja hemijskih parametara predstavljaju potrebu da se primene mere u skladu s propisima", naveli su u saopštenju, bez detaljnih objašnjenja šta je na kom bazenu i kada ustanovljeno.

Podsetimo da je sanitarna inspekcija na osnovu nalaza Instituta za javno zdravlje od 10. i 14. februara donela rešenje 18. februara da se zatvore bazeni na Spensu, a u međuvremenu se saznalo da je hemijska neispravnost ustanovljena i na bazenima na Slanoj bari.

O tome da su bazeni zagađeni saznalo se nakon što je 021.rs objavio naloge sanitarne inspekcije, a prethodno je uprava Spensa nekoliko dana tvrdila da je bazen zatvoren zbog havarije na elektromreži.

Zbog prikrivanja podataka oko vode na bazenima na Spensu gradonačelnik Miloš Vučević je zatražio ostavku direktora Spensa Milana Jarića koji je to i uradio, i jutros se oglasio saopštenjem.

"Postoje objektivne okolnosti za ostavku zbog nedostajanja pravovremenog informisanja i preduzimanja svih mera, iako mislim da nije subjektivno odgovoran, ali mora postojati odgovornost i to je lični čin", naveo je Vučević i dodao je trebalo da Milan Jarić i član Gradskog veća za sport Ognjen Cvjetićanin na vreme izađu pred građane i kažu šta se desilo. 
 
Gradonačelnik je negirao da se išta prikriva od javnosti i dodao da je on bio samo informisan o kvaru trafo-stanice. Preneo je da mu je objašnjeno da je od 29. januara kada je došlo do nestanka struje u Novom Sadu krenula havarija na trafo-stanici na bazenu Spensa i od tada su stavljali više hlora u vodu, što je dovelo do hemijske neispravnosti. 
 
Što se tiče bazena na Slanoj bari, on je u vlasništvu Grada i njime upravlja Uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove, a gradska uprava ga je ustupila na korišćenje Vaterpolo klubu Vojvodina. Međutim, gradonačelnik Miloš Vučević nije tražio smenu direktora Vojislava Jovanovića. Vučević je danas jedino potvrdio da problem na Slanoj bari postoji zbog hemijske neispravnosti i da, koliko je informisan, postoje problemi sa filterima, koji se menjaju.
 
"Ne aboliram nikoga i neka odgovara svako. To smo pokazali ostavkom direktora Spensa, a videćemo šta je sa Slanom barom. Ništa se ne prikriva", naveo je Vučević.

Kažimo da sa bazena na Slanoj bari nema zvaničnih informacija, a poznato je samo da se u kompleksu bazena radi na sanaciji hemijskih zagađenja.

  • Pera

    26.02.2020 19:34
    Ne vidim sta gradonacelnik ima od toga sto se okruzio sa nesposobnim i neskolovanim poltronima a gurnuo u stranu sve sto valja i ima svoj stav, evo placa se cena toga
  • Dragan

    26.02.2020 19:13
    Ko vodi sport u gradu to je prava katastrofa, ima li neka kadrovska komisija da odredi pametne vredne radne ljude koji nesto znaju i imaju iskustva u vodjenju odredjenih oblasti, sta je ovo gde se samo nadju najgori
  • valdo

    26.02.2020 19:06
    Na bazenima spensa se dozvoljava: ne tusiranje pre ulaska na bazen, ne nosenje kape ako se ima dugacka kosa, plivanje u komplet odeci (pripreme spasioca prljava odeca i hlor ?), ronjenje sa komplet opremom odelom i bocama ( da li se ciste detaljno pre upotrebe?), deo klubova dozvoljava ulaz clanovima u odeci te se presvlace pored bazena, gomila nekakvih organizovanih treninga u gradjanskim smenama, apsolutna ne obavestenost gradjanstva o pravilima higijene na bazenu (bez dezodoransa i sminke ,ciste papuce i kupaci, kao i cisto telo), plivanje sa povredama (pun bazen flastera) itd...uglavnom jako je tesko odrzati bilo kakav kvalitet vode u ovakvim okolnostima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti