Direktori Informatike, Tržnice, Toplane i Stambene agencije podneli ostavke

Direktori JKP "Tržnica", JKP "Novosadska toplana", JKP "Informatika" i Stambene agencije podneli su ostavke pred novu sednicu Skupštine grada, koja će se održati 2. oktobra.
Direktori Informatike, Tržnice, Toplane i Stambene agencije podneli ostavke
Foto: 021.rs

Ove ostavke su posledica podele kolača u novosadskoj lokalnoj vlasti, nakon što je pre desetak dana izabran gradonačelnik, Gradsko veće i promenjeno nekoliko direktora.

Do izmena dolazi pošto SNS preuzima dodatna mesta na lokalu, jer su zbog bojkota većeg dela opozicije na poslednjim izborima osvojili daleko više mandata i njihovi koalicioni partneri ne mogu mnogo da biraju.

INFORMATIKA

Dok ostavke nekih direktora nisu iznenađujuće, jer se radi o odlascima u penziju ili najavljenim promenama zbog podele vlasti, neočekivana je ostavka direktora JKP "Informatika" Nenada Barca.

Njegova smena dolazi nekoliko meseci nakon hakerskog napada na sistem Informatike koji je paralisao lokalnu upravu kada je zaraženo na hiljade računara i servera upadom u sistem tog preduzeća. Do danas nije poznato kolika je nastala šteta. Podsećamo da je njegova smena zahtevana i od Agencije za sprečavanje korupcije (nekada Agencije za borbu protiv korupcije) jer je sklopio ugovor sa firmom "In Stan Gradnja" čiji je vlasnik njegov venčani kum Siniša Jevtić, o čemu više možete pročitati OVDE.

Inače, Barac je na mesto direktora "Informatike" došao 2016. godine, a prethodno je bio odbornik SN u Skupštini grada i direktor Slobodne carinske zone od 2013. do 2016. Retko se pojavljivao u javnosti, a na sebe je usmerio pažnju medija marta 2014. godine kada je pod uticajem alkohola na Bulevaru Evrope izazvao saobraćajnu nezgodu u kojoj su dve osobe povređene. Iako je opozicija tražila njegovu smenu i odgovornost, Barac nije smenjen, a do danas je ostalo nepoznato šta se desilo sa krivičnim postupkom za ovaj udes.

U biografiji mu stoji da je rođen 1980. godine u Šavniku. Srednju elektrotehničku školu je završio u Podgorici, a potom Višu školu za poslovne sekretare i menadžment u Sremskim Karlovcima, kao i osnovne studije Univerziteta Union - Fakultet za poslovni menadžment. Karijeru je počeo u Podgorici radeći u "Agrokobinatu 13. jul" 1999/2000. godine, nakon čega od 2002. do 2007. godine radi u SZ "Sajam" u Novom Sadu, a od 2007. do 2012. godine je direktor "Silver line Systems" i u istom periodu je zaposlen kao referent u JKP "Tržnica". Tokom 2012/13. je pomoćnik direktora DOO "Održavanje i usluge", a potom direktor Slobodne carinske zone Novi Sad. U biografiji se navodi da je Barac i osnivač-preduzetnik SUTZR "Atrijum-in" iz Novog Sada.

NOVOSADSKA TOPLANA

Sa mesta prvog čoveka "Novosadske toplane" odlazi Dobrosav Arsović iz SNS-a koji je na tom mestu od 2014. godine, najpre kao v. d, nakon čega je na konkursu izabran za prvog čoveka preduzeća. On je ostavku dao iz ličnih razloga, a u obrazloženju se navodi da ima 65 godina, te je jasno da mu sledi odlazak u penziju.

Za proteklih šest godina je uspešno vodio "Toplanu". Uz proširenje kapaciteta napravio je najprofitabilniju gradsku firmu koja uplaćuje stotine miliona profita u gradski budžet - što je velika razlika u odnosu na raniji period, kada je bila u dugovima od više milijardi.

Inače, Arsović je rođen 1955. godine u Blacu, ali je veći deo života proveo u Novom Sadu. Završio je Pravni fakultet u Novom Sadu i od 1981. do 1997. godine je radio u Agrovojvodina-Mašinoalat, a potom do 2001. u Akva-montu. Od 2001. godine je u Tržnici, a 2012. godine postaje v.d. zamenik načelnika u gradskoj upravi za finansije i potom prelazi u Toplanu.

TRŽNICA

Ostavku je podneo i direktor JKP "Tržnica" Dušan Bajić iz LSV, uz obrazloženje da sledeće godine ispunjava uslove za starosnu penziju.

Iz Lige je još ranije poručeno da da prema raspodeli funkcija u Gradu, oni napuštaju ovo preduzeće nakon četiri godine. Za sada nije poznato koja će stranka nakon izalska LSV-a preuzeti "Tržnicu" i da li je SNS odlučila da je ustupi nekome kao deo koalicione podele vlasti.

Bajiću koji je rođen 1956. godine ovo je bio drugi mandat u Tržnici, jer je prethodno na toj funkciji bio od 2008. do 2012. godine. Odlaskom u penziju, Bajić završava višedecenijsku karijeru rukovodioca i direktora u nekoliko javnih preduzeća koja je vodio bez afera

Podsetimo, Bajić je završio Srednju mašinsko-tehničku školu u Novom Sadu, a potom Višu ekonomsku školu i Fakultet za ekonomiju i stekao zvanje diplomiranog ekonomiste. Počeo je da radi 1979. godine u Pobedi, zatim je nekoliko godina radio na Institutu u Sremskoj Kamenici, a od 1984. do 1997. je u JKP "Put", gde će napredovati do mesta pomoćnika direktora, nakon čega prelazi u Spens, gde ostaje do 2005. godine - prvo kao pomoćnik, a posle i kao direktor. Naredne tri godine je savetnik direktora u "Vode Vojvodine", potom se opet vraća na četiri godine u Tržnicu kao direktor, a od 2014. do 2016. direktor je Razvojnog fodna Vojvodine do novog imenovanja u Tržnici.

STAMBENA AGENCIJA

Ostavku daje i direktor Stambene agencije Goran Zarić iz POKS-a koji je na toj funkciji bio od 2016. godine. On odlazi jer ovo mesto više neće pripadati POKS-u, koja će u novoj podeli imati samo direktora JKP "Čistoća". Zarić je prethodno bio v.d. direktora JKP "Stan" od 2015. do 2016. godine, a do danas je nepoznata njegova biografija.

U najavi za Skupštinu grada nisu dati predlozi za v.d. direktora i očekuje se da ih kadrovska komisija dostavi kao dopunu dnevnog reda do sednice.

Podsetimo, na prethodnoj sednici su već obavljene smene u JKP "Stan" i GSP-u, jer je dosadašnji prvi čovek gradskog prevoznika Milovan Amidžić otišao u Gradsko veće. Za v. d. direktora JKP "Stan" imenovan je Dragan Milošević iz SNS-a, za koga je navedeno da je magistar fizičkih nauka iz Sremske Kamenice (biografija nije data na uvid), dok je dosadašnji direktor "Stana" Ivan Radojičić (SNS) prešao na mesto v. d. direktora GSP-a. Na prošloj sednici je smenjen i v.d. Apoteke Novi Sad Gojko Vujnović iz LSV-a nakon što je 021.rs obelodanio da je pravosnažno osuđen zbog zloupotrebe službenog položaja na čelu Centra za socijalni rad.

Komentari 133

  • Boki

    30.09.2020 19:23
    Kac
    Uros loncar clan demokracke stranke,jedinstvene srbije,ddd I sns . Nema veze sto je menjo stranke za svoje selo je puno radio I treba da ostane I dalje tu gde jeste. Puno uspeha. Nisam clan te sns stranke samo kazem kako jeste.
  • Toplanac

    29.09.2020 20:57
    Odgovor nikoli
    Pribić nije ostavio Arsoviću NST bez dugova i u "plusu". Dug prema Srbijagasu je bio između 2 i 3 milijarde, račun vrlo često blokiran. Od kada je Arsović preuzeo rukovođenje ni jedan dan račun nije bio u blokadi.
  • Nikola

    29.09.2020 12:35
    Toplana
    Svaka čast Arsoviću, samo jedno podsećanje : Novosadsku Toplanu NIJE Arsović izvukao iz dugova, nego prethodni direktor Pribić, koji je 2012.god došao na mesto direktora Toplane koja je bila u debelom minusu, a 2014. kada ju je predao Arsoviću već je bila stabilna i u plusu. Čovek je samo nastavio korektno i ispravno da je vodi, nije zloupotrebio svoj položaj. I na tome mu hvala.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti