Dan prevremeno rođenih beba: Prostora za lečenje je malo, opreme uvek treba, ali kadra nedostaje najviše

U Dečijoj bolnici u Novom Sadu godišnje se rodi oko 500 prevremeno rođenih beba, a kako za 021 kažu u ovoj zdravstvenoj ustanovi, već se oseća da će ove godine taj broj biti manji zbog toga što je nacionalni program in-vitro fertilizacije (IVF) bio pauziran zbog pandemije virusa korona.
Dan prevremeno rođenih beba: Prostora za lečenje je malo, opreme uvek treba, ali kadra nedostaje najviše
Foto: Pixabay
Naime, u mnogim slučajevima vantelesne oplodnje reč je o višeplodnim trudnoćama, pa tako često dolazi do prevremenog porođaja. Kako za 021 objašnjava neonatolog prof. dr Slobodan Spasojević iz Dečije bolnice, osim toga, pandemija virusa korona nije u mnogome uticala na njihov rad.
 
"Posao ide kao i obično. Proces rada se sprovodi i dalje. Deca se zbrinjavaju na isti način", kaže dr Spasojević i dodaje da se situacija delimično promenila u slučajevima kada je majka kovid pozitivna.
 
"Novorođenčad u suštini nisu u velikom riziku od zaražavanja u odnosu na ostalu populaciju. Dešavali su se samo sporadični slučajevi da je novorođenče bilo pozitivno neposredno po rođenju. U svakom slučaju, promenio se protokol postupanja sa novorođenčetom kovid pozitivne majke. Novorođenče se testira 72 sata posle rođenja, a u ta 72 sata, koja su možda najkritičnija za to dete, vodi se kao kovid suspektno", navodi sagovornik 021 i ističe da ovo jeste izazovno, ali nije tako velika komplikacija kao što je imaju lekari i medicinski radnici koji se bave drugim pacijentima. 
 
Neki problemi su prisutni bez obzira na epidemiju. Pre svega kapaciteti kojima raspolaže Institut za zdravstvenu zaštitu dece nisu u skladu sa obimom posla koji obavljaju.
 
"Mi jesmo jedina ustanova u Vojvodini koja se bavi zbrinjavanjem prevremeno rođenih novorođenčadi na teritoriji cele pokrajine. Zbrinjavamo svu ugroženu novorođenčad, među kojima je najviše prevremeno rođenih beba. Kada se u nekom porodilištu u pokrajini rodi ugroženo novorođenče, oni nas zovu, naše ekipa polazi iz Novog Sada, na licu mesta zbrinjava novorođenče i onda ga dovodi u Novi Sad", navodi dr Spasojević.
 
Ovaj neonatalni transport u novosadskoj Dečijoj bolnici funkcioniše duže od 30 godina, 24 časa, 365 dana u nedelji.
 
"Funkcioniše odlično, uz manjak kadrova i manjak svega. Ovo je jedini deo zemlje u kom neonatalni transport tako funkcioniše. U Beogradu transport se radi do 17 časova i onda se privremeno obustavlja do ujutru", priča dr Spasojević.
 
Sva deca, životno ugrožena ili ona koja zbog telesne mase ispod 2.000 ili 1.500 grama zahtevaju dugotrajni boravak u bolnici, dovode se u Novi Sad. U većini slučajeva, ovo odlično funkcioniše, navodi sagovornik 021, mada nekada dođe do prebukiranosti i u tom slučaju porodilišta iz Vojvodine moraju da se preusmeravaju na Beograd. 
 
"Prostora je malo, opreme uvek treba, ali kadra nedostaje najviše. To je uvek najveći problem. Svi se skoncentrišu na opremu jer materijalno košta, ali ulaganje u kadar je najvažnije ulaganje", naglašava sagovornik 021.
 
Danas se po deseti put, na međunarodnom nivou, obeležava Svetski dan prevremeno rođene dece. U Novom Sadu, pored lekara i medicinskih radnika, ovaj praznik obeležavaju i roditelji prevremeno rođene dece, odnosno udruženje "Optimistik". Ovaj dan se obeležava kako bi se podigla svest o problemu prevremenog rođenja, ali i skrenula pažnja na neophodnost obučenog kadra i sofisticirane opreme koja se koristi u lečenju malih heroja. Ovaj dan je važan i za roditelje prevremeno rođene dece, kojima tako društvo daje podršku.
 
Dr Spasojević kaže za 021 da je prevremeno rođenje jedan od najznačajnijih uzroka bolesti i smrti u novorođenačkom i pedijatrijskom uzrastu. 
 
"Prevremeno rođeno novorođenče je kompleksan pacijent iz više razloga, radi se o nepotpunoj spremnosti za samostalan život, govorimo o deci koja su rođena pre 37. nedelja trudnoće ili pre 28. nedelje koji su visoko zavisni od podrške", objašnjava doktor.
 
Kako navodi, problem je što mnogi organi, kao što su respiratorni organi, organi za varenje, kardiovaskularni sistem i centralni nervni sistem, nisu u potpunosti opremljeni za samostalno funkcionisanje.
 
"Pored niza akutnih komplikacija koje se mogu desiti, od kojih su najznačajnije respiratorne, postoji čitav niz hroničnih komplikacija koji prate prevremeno rođenu novorođenčad", ističe sagovornik 021.
 
Današnji dan u Novom Sadu obično se obeležava i simboličnim puštanjem ljubičastih balona u kom učestvuju lekari i medicinski radnici Službe za neonatologiju, roditelji prevremeno rođenih beba i deca koja su prevremeno rođena. Međutim, zbog pandemije virusa korona, događaj koji se organizuje na Trgu slobode je otkazan. U znak podrške, zgrada Pokrajinske vlade i sat na Petrovaradinskoj tvrđavi u noći između 17. i 18. novembra biće osvetljeni ljubičastom bojom.
  • džeronimo

    18.11.2020 07:47
    priznajte
    Kadar pobeže glavom bez obzira od onih koji vode bolnicu. Na žalost živa istina je to.. svim prevremenno rođenim bebama srećan njihov dan!!
  • Dr ns

    17.11.2020 18:27
    Izuzetni!
    Odlican tim lekara, medicinskih sestara, tehnicara koji brinu o prevremeno rodjenim bebama. Strucni, pozrtvovani, nocu i danju idu po bebe, u sva porodilista u Vojvoddni. Svaka pohvala za tim i clanove udruzenja, treba puno znanja, strpljenja i rada sa obe strane!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti