Odbornici usvojili: Kovid bolnica na Mišeluku, iz budžeta 250 miliona za komunalno opremanje

Odbornici u Skupštini grada izglasali su dve odluke neophodne za gradnju kovid bolnice na Mišeluku, koja će nakon epidemije korona virusa postati gradska bolnica.
Odbornici usvojili: Kovid bolnica na Mišeluku, iz budžeta 250 miliona za komunalno opremanje
Foto: 021.rs

Izmenama Programa uređenja građevinskog zemljišta je odobreno da se upotrebi 250 miliona dinara iz budžeta grada za radove na komunalnom opremanju lokacije, a drugom odlukom je Republici predato više od 25.000 kvadrata gradskog zemljišta na Mišeluku na kojem će nići bolnica. Više o ovim odlukama 021.rs je pisao OVDE.

Zamenik gradonačelnika Milan Đurić kaže da se očekuje da kamen temeljac bude postavljen oko 20. aprila, da će radovi trajati oko četiri meseca i da će prve pacijente primiti u septembru, a novac za gradnju bolnice koja će imati oko 200 kreveta na intenzivnoj i 400 na poluintezivnoj nezi će se finansirati preko Ministarstva odbrane.

Đurić je naveo da će Novi Sad dobiti savremenu bolnicu koja bi posle postala Opšta bolnica, a izvesno je da će tokom pandemije biti deo KCV-a.

- Izgradnjom bolnice od 600 mesta dobićemo dodatne zdravstvene kapacitete da se izborimo sa epidemijom, a podići će se i nivo kvaliteta i dostupnost zdarstvenih usluga. Novi Sad je određen za lokaciju nove bolnice jer je na taj način pokriven i severni deo države, ali zato što naš grad ima stručne i sposobne lekare, tako da se ovakvoj bolnici moguće obezbediti i odgovarajuća kadrovska podrška koja je neophodna za njeno funkcionisanje - kaže zamenik gradonačelnika.

On je dodao i da će, osim šest parcela od 25.172 kvadrata koje će Grad predati Republici biti obavljen i otkup dve manje parcele koje su u privatnom vlasništvu. Zamenik gradonačelnika je dodao i da već sada se radi na tome da se obezbedi posebna linija koja će voziti do bolnice na Mišeluku kada bude otvorena.

Dodajmo da su jedini predstavnici opozicije u Skupštini grada - DSS i SRS podržali odluku o gradnji privremene Kovid bolnice i ideju da posle bude Gradska bolnica čiju gradnju većina stranaka traži već godinama. Ipak, ogradili su se navodeći da je možda bolja lokacija bila, na primer, kasarna u Futoškoj, jer bi trebalo posle da posluži i kao stalna zdravstvena ustanova blisko povezana sa KCV.

  • LoKaLnO TaNdRkAlO

    15.04.2021 12:26
    Genijalno nema sta.
    Što je nisu smestili tamo prema rimskim šančevima da pokriju taj deo, gde se u blizina nalazi čvorište auto puteva itd. Neko iz Kovilja treba prvo da stigne u Novi Sad pa onda da se vraća nazad samo sa druge strane dunava. Genijalno nema šta. Pa, treba organizovati prevoz, parkig. Da ne spominjem kaomione koji tuda prolazi.
    A, tek ovi što se okupljaju na Mišeluku sa automobilima i motorima, kad krenu u sred noći da navijaju mašine, idealno za pacijente. Već vidim nove disipline, trkanje sa kolima hitne.

    Nemam komentara.
  • Sosa

    14.04.2021 12:02
    Saobraćajni kolaps...
    "...Krajem 2019. godine gradonačelnik Miloš Vučević rekao je da bi Novosađanima za najduže 10 godina bilo potrebno gotovo 90 minuta da pređu Most slobode i skrenu u Ulicu Narodnog fronta ili stignu do Bulevara cara Lazara...."
    To se odnosi na postojeću situaciju sa mostovima u Novom Sadu. I onda , znajući sve to, kao najbolju lokaciju za buduću Gradsku bolnicu odaberu Mišeluk.
    Znači, svesni su katastrofalne saobraćajne situacije na tom potezu, a prave takve planove?! Ljudi ni do bolnice neće moći da stignu... Užasno...
  • Mia

    13.04.2021 23:04
    Pozdrav od glasača!
    Ok, razumem da dosta onih koji su glasali za gradsku bolnicu na MIšeluku živi na Tatarskom brdu (oko 700 metara udaljenosti od buduće gradske bolnice), ali Mesne zajednice Grada Novog sada su i;
    - Kovilj (udaljenost od Mišeluka 28 km)
    - Begeč (udaljenost od Mišeluka 23 km)
    - KIsač (udaljenost od Mišeluka 25 km)
    - Budisava (udaljenost od Mišeluka 24 km)
    - Čenej (udaljenost od Mišeluka 20 km)
    - Pejićevi salaši (udaljenost od Mišeluka 18 km)
    - Kać (udaljenost od Mišeluka 18 km)
    - Šangaj (udaljenost od MIšeluka 15 km)
    - Klisa (udaljeost od Mišeluka 11 km)
    Svi ti građani će morati da putuju na Mišeluk u Gradsku bolnicu, kako bi ostvarili svoje pravo na zdravstvenu zaštitu, jer se nekima iz vlasti koji odlučuju baš dopao pogled sa Mišeluka, svež vazduh i potencijal za izgradnju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti