Cene vrtića neće se menjati do daljeg

Iako petina prihoda u gradskom budžetu odlazi na finansiranje Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo", što u Gradskoj upravi smatraju velikim opterećenjem, pitanje poskupljenja boravka dece u vrtićima se još neko vreme neće naći na dnevnom redu.

Iako petina prihoda u gradskom budžetu odlazi na finansiranje Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo", što u Gradskoj upravi smatraju velikim opterećenjem, pitanje poskupljenja boravka dece u vrtićima se još neko vreme neće naći na dnevnom redu.

Član Gradskog veća za obrazovanje Milan Đukić rekao je za Radio 021 da zahtev "Radosnog detinjstva" za poskupljenjem vrtića postoji već duže vreme, ali da ono zavisi od finansijske procene i finansijkih mogućnosti budžeta. "Radosno detinjstvo se finansira 80 odsto od strane Grada, a 20 procenata od onoga što izdvajaju roditelji. To su dve stavke koje moraju da prate jedna drugu, ako povećate izdvajanje roditelja, onda morate povećati budžetska izdvajanja, a budžetsko izdvajanje za 'Radosno detinjstvo' nije povećano već tri godine", pojašnjava Đukić.

On veruje da bi trebalo uraditi korekciju cena boravka dece u vrtićima, međutim, kako kaže, još uvek nije pronađen adekvatan model za formiranje cenovnika. "Pokušali smo da vidimo različite modalitete, pre svega one socijalno prihvatljive, da se izvrši povećanje cene, ali u skladu sa skalama i socijalnim kategorijama. Nažalost, to nije naišlo na neku širu podršku, u smislu da svi državni organi mogu da nam pomognu da tačno utvrdimo kakvi su prihodi roditelja i prosto ostaje ova zakonska mogućnost linearnog povećanja, ali bez rebalansa budžeta ne može da dođe do povećanja cene i ono za sada nije na dnevnom redu", navodi Đukić.

Samardžić: Minus na računu sve veći

Direktor "Radosnog detinjstva" Borislav Samardžić ističe da zbog manjka sredstava i cene boravka koja nije menjana nekoliko godina, raste minus na računu te ustanove.
"Mismo svesni da se budžet ne puni kako je planirano i da Grad ne može više da rebalansira i da pokriva troškove predškolske ustanove. Međutim, minus na saldu je prepušten predškolskoj ustanovi koja neće moći večito da ne plaća svoje obaveze prema dobavljačima, nego tu očekujemo razumevanje osnivača", navodi Samardžić.

On ostaje pri stavu da bi takozvani "beogradski model", odnosno da se cenovnik formira u skladu sa socijalnim statusom roditelja, išao svima u prilog. (D.B)

  • mir

    07.07.2011 14:51
    alooo
    Da se gradska uprava nije dosetila ovoga, mi bi smo placali i vrtic, ali i dalje odvajali za budzet, zato...malo hvala i malo glavu dole, narocito bahati koji dolaze u vrtic kao da su oslobodili Novi Sad i svoje komplekse istresaju na Nizoj klasi Predskolske
  • Petar

    07.07.2011 14:25
    Aloooooo,.....
    .....tih 80% ne "daje" grad, već su i to naše pare!!!
    Mi punimo budžet, ne puni se sam niti ga Rodni nalazi na ulici!!!
  • socijalni mir je skup

    07.07.2011 14:13
    grad finansira PU??????
    Prestanite da dezinformisete - grad u ovom slucaju finansira gradjane, jer doplacuje cenu boravka deteta od 80% - 100%, a ne Predskolsku. To sto se partijski pobratimi dogovaraju pa mazu oci svima, ne znaci da je to istina.Gradska uprava bi mogla daq smanji opterecenje, ali im se svidja Majin recept, pa ugadjaju porodicama 15000 malisana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti