Proizvođači mleka sutra na Novosadskom sajmu o "nenormalno niskoj ceni mleka"

Udruženi proizvođači mleka održaće sutra sastanak na Novosadskom sajmu zbog nenormalno niske otkupne cene sirovog mleka koja u prethodnih šest godina u proseku iznosi nepunih 30 dinara po litru.
Proizvođači mleka sutra na Novosadskom sajmu o "nenormalno niskoj ceni mleka"
Foto: Pixabay
Oni pozivaju premijerku, ministra finansija, pravde, trgovine i poljoprivrede, kao i predsednika Privredne komore Srbije, na zajednički radni sastanak sa farmerima i mlekarama, kako bi pokušali da pronađu održivo rešenje za mlečno govedarstvo Srbije.
 
Predsednica Saveza udruženja odgajivača goveda u Srbiji, Sanja Bugarski, u obaveštenju je navela da niske otkupne cene sirovog mleka u ovim globalnim ekonomskim promenama, visokih cena ulaznih sirovina, ubrzano degradiraju rad i opstanak proizvođača mleka.
 
Apel je upućen ispred udruženih farmera koji su članovi i drugih udruženja.
 
"Proizvođači mleka rade 365 dana u godini, bez prava na godišnji odmor, prava na slavu, proslave, sa otežanim uslovima rada, bez radnog vremena, gde nakon uplata doprinosa i odlaskom u penziju koja je niža od socijalnih davanja ljudima koji su socijalni slučajevi, to i sami postanu, a koji svojim radom doprinose razvoju društva i privrede na više načina", navela je Bugarski u ime prizvođača mleka.
 
Takođe, kaže da su najveća ulaganja u poljoprivredi upravo u toj oblasti, pošto je po jednom grlu ili visokomlečnoj kravi neophodno investirati oko 10.000 evra da bi se ispunili svi neophodni uslovi za dostojan uzgoj tih životinja.
 
"Država Srbija sve ove godine izdvaja sredstva da nas podstakne i olakša proizvodnju, međutim zbog nepovezanog sistema u lancu ove proizvodnje, zloupotrebe prerađivača i drugih činilaca, zarada ne završava kod nas, nego se na perfidan način prelije u tuđe džepove", kaže Bugarski.
 
Dodaje da su proizvođači mleka pokušavali na sve moguće načine da izvrše pritiske na prerađivače da se udostoje i cenu sirovog mleka podignu toliko da farmeri ne propadnu i ne završe u bankrotu, ali da je sve to bilo bezuspešno.
 
Dodala je da će proizvođači mleka nestati ako se ovako nastavi, kao i da u Srbiji onda neće postojati proizvodnja mleka, a samim tim ni mesa.

Teme

mleko
  • Moja farma

    25.06.2021 23:37
    Mleko
    Neznam sta bi bilo pametno reci na ovu temu. Mi mlekari osteceni u svakom pogledu pre par godina ojadila nas Sabacka mlekara i naravno vise se to i nespominje nigde a sad neznam sta bi rekla,cena mleka katastrofa skuplje malo cokoladno mleko od litre mleka koju nama naplacuju.Volela bi kad bi neko to malo bolje shvatio i razumeo nasu patnju 365 dana .Volela bi da moj sin koji je osnovao svoju porodicu moze normalno ali samo normalno da zivi od nase farme.Da nebude "radeci propao" Hvala Vam ako razumete
  • miloje

    22.06.2021 17:42
    suština
    Suština problema je vlasništvo. U privrizaciji mlekara je napravljena velika gereška: umesto da isporučioci svežeg mleka budu suvlasnici mlekara gde se osvaruje zarada a menadžment ako nema domaćeg može i strani. Ovo oko otkupne cene mleka je mlaćenje prazne slame.
  • janko

    22.06.2021 14:23
    kada ne proizvode Emirati
    Zar ovo nije sramota. Katastrofalna politika u poljoprivredi i stočarstvu.
    Imaju na čelu ministarstva Nedimovića koji je završio pravni fakultet, i on treba da se bavi poljoprivredom i stočarstvom. Kako vas nije sramota zbog načina na koji uništavate sitne proizvodjače. Da je stigao neki Arapin da ulaže milijarde verovatno bi cena bila desetostruko veća.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti