Raspad sistema: RTV nema Upravni odbor, direktora programa, od danas je i bez generalnog direktora

Radio-televizija Vojvodine nema svoj Upravni odbor, nema generalnog direktora i nema direktora programa, pa čak nema ni vršioce dužnosti na tim mestima.
Raspad sistema: RTV nema Upravni odbor, direktora programa, od danas je i bez generalnog direktora
Foto: 021.rs
Kako piše Cenzolovka, Radio-televizija Vojvodine može da se podiči da ima novu zgradu, istina poluuseljenu, ali danas bi, dan nakon što je generalnom direktoru Miodragu Koprivici istekao mandat, mogla da se podiči i onim što nema: osim generalnog direktora, nema ni Upravni odbor – većini članova mandat je istekao još u aprilu, a novi članovi još nisu izabrani, ali ni direktorku programa – istekao joj je mandat krajem maja.
 
Ta lista bi mogla da bude produžena pošto je i glavni i odgovorni urednik Prvog programa televizije vrlo blizu kraju mandata.
 
Za ovakvu situaciju, bez presedana u radu javnih servisa, najodgovorniji su, bez dileme, Skupština Srbije i Regulatorno telo za elektronske medije (REM), navodi Cenzolovka, koja je o ovoj temi pisala u nekoliko navrata.
 
Pomoćnici i zamenici šefuju
 
Danas je dosadašnjem Koprivičinom zameniku Jožefu Klemu prvi radni dan u novoj ulozi – kao, silom prilika, čelniku pokrajinskog javnog servisa.
 
U razgovoru za Cenzolovku Klem potvrđuje da mu je Koprivica 6. jula produžio ugovor o radu na godinu dana, čime je obezbeđen pravni osnov da ostane u RTV-u, budući da bi mu bez toga mandat istekao juče, kad i Koprivici.
 
"Naši pravnici su zaključili da nema smetnji da od danas obavljam dužnosti koje ima generalni direktor, pošto u opisu mog posla kao zamenika stoji da imam sva ovlašćenja generalnog direktora u njegovom odsustvu. To znači da, uz ostalo, mogu i da odobravam isplatu plata, i to će tako biti sve dok Upravni odbor ne izabere na konkursu novog direktora ili, u drugoj varijanti, ne imenuje vršioca dužnosti, što će, naravno, zavisiti od toga kada će REM izabrati nove članove Upravnog odbora RTV-a", navodi Klem.
 
Ali to nije jedini problem s kojim se RTV trenutno suočava: pokrajinski javni servis trenutno nema ni direktora programa, pošto je 30. maja istekao četvorogodišnji mandat Sonji Kokotović. Došavši na to mesto krajem maja 2017, usred pravne bitke nekadašnjeg direktora programa Slobodana Arežine i, čini se, u inat njegovim nastojanjima da pred sudom dokaže da je protivzakonito smenjen u maju 2016, u čemu je na kraju uspeo, ali, avaj, od početka juna ove godine ime bivše direktorke programa promptno je uklonjeno iz impresuma RTV-a, kao i sa svih odjavnih špica.
 
Krajem ovog meseca četvorogodišnji mandat ističe i glavnom i odgovornim uredniku Prvog programa televizije Nenadu Ćaćiću. On je na tu funkciju, nakon sprovedenog konkursa, imenovan 25. jula, s tim da mu je mandat otpočeo dan kasnije.
 
Sve i da REM do 15. jula formira Upravni odbor RTV-a i da se on brže-bolje konstituiše, najviše što se može učiniti jeste da se na mesto glodura Prvog programa televizije imenuje vršilac dužnosti, s tim da se u međuvremenu raspiše konkurs za to mesto, kao, uostalom, i za druge pozicije u pokrajinskom javnom servisu.
 
Ceo tekst Cenzolovke o dešavanjima i situaciji u kojoj se našao pokrajinski servis pročitajte na OVOM LINKU.

Teme

RTV
  • Sima

    09.07.2021 23:00
    Nije baš tako crno
    Najlakše je kritikovati... I to neutemeljeno. Da, ima na RTV viška kadrova, urušena je, zadužena. Ali, ima i dosta toga dobrog. Samo, sve to prolazi "ispod radara", nezapaženo...

    RTV jedina ima emisiju posvećenu invalidnim ljudima, "Dobro ili bolje". Takođe, jedini imaju emisiju posvećenu penzionerima "Dodati život godinama". Tu su čuveno 5kazanje, Gojgićkin "Pravi ugao", Panovićeva "Pres(i)ja", "Dokument", pa onda od Živkova stiže "Dopisnica iz Banata". Postoji emisija o kulturi ARTerija, filmu "Kratki rezovi", emisije o zdravlju, ekologiji... Imaju lepe putopisne emisije. Iz "Palete" se može dosta toga naučiti o nacionalnim manjinama kod nas. Ima i kvalitetne muzike u "Neka pesma kaže" i "Prijatelji zauvek".
    RTV je producirao seriju "Vere i zavere" prema Tišminom delu, a proizveo je i zanimljivu i uvek aktuelnu seriju "Pomeri se s mesta".

    Možete li za "veliki" javni servis vezati ovoliko dobrih emisija? Ili za ružičastu TV? Dakle, nije to tako loše i nije sve crno. Samo, treba dotegnuti sistem, svesti ga na pravu meru.
  • Mile

    09.07.2021 13:48
    Godine
    Direktor preko 70 godina, a kadar bez ili sa privatnih fakulteta, sta ocekivati, pametne oterali jer su nepismenima pretnja!
  • Talac

    09.07.2021 13:00
    Ne daj boze da se o Televiziji Vojvodine odlucuje u Vojvodini...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti