Kakve veze ima Zvonko Veselinović sa radovima u centru Novog Sada?

Radovi na Pozorišnom trgu u Novom Sadu traju već mesecima, a umesto mermernih ploča, koje su se tu decenijama nalazile, ugrađuju se granitne ploče.
Kakve veze ima Zvonko Veselinović sa radovima u centru Novog Sada?
Foto: 021.rs
Međutim, predsednik Gradskog odbora opozicione Narodne stranke Borislav Novaković kaže da se ugrađuje granit "najlošijeg kvaliteta", kao i da se uzima od firme "Granit-peščar" iz Ljiga, za koju navodi da je stvarni vlasnik kontroverzni biznismen sa severa Kosova Zvonko Veselinović.
 
Predsednik Nadzornog odbora akcionarskog društva "Granit peščar" je Žarko Veselinović, brat Zvonka Veselinovića. Međutim, ovaj kontroverzni biznismen ima udela u vlasništvu nad "Granit-peščarom".
 
Kako se može videti u Centralnom registru hartija od vrednosti, četvrtinu udela u vlasništvu nad "Granit-peščarom" ima kompanija "Inkop" iz Ćuprije, koju poseduju braća Veselinović i još jedan kontroverzni biznismen sa severa Kosova - Milan Radoičić. Još toliko udela u vlasništvu ima firma "Nukleus" u vlasništvu nekadašnjeg funkcionera iz Lazarevca Vladimira Jevtića, za koju je KRIK pisao da je i ranije sarađivala sa Zvonko Veselinovićem.
 
Kako je pisao ovaj istraživački portal, Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića kosovsko tužilaštvo sumnjiči za učestvovanje u atentatu na političara Olivera Ivanovića, dok im se u Srbiji sudilo za nelegalno iskopavanje šljunka, krađu kamiona uzetih na lizing, a Radoičiću i za učešće u kidnapovanju. U svim ovim postupcima proglašeni su nevinim.
 
 
Prema podacima Narodne banke Srbije, "Granit-peščaru" je već pet godina blokiran račun za iznos od 38,7 miliona dinara. Podaci Ministarstva finansija pokazuju da ovo preduzeće za porez duguje čak 376,5 miliona dinara
 
Novaković je tokom konferencije za medije, na kojoj je sa članovima Narodne stranke razvio transparent "Trg Zvonka Veselinovića", pokazao i fotografiju paleta granitnih ploča na kojima stoji etiketa "Granit-peščara". 
 
"Da firma 'Granit-peščar' nije u Veselinovićem stvarnom vlasništvu, te ploče nikada ne bi bile ovde ugrađene. One svojim kvalitetom, tehničkim i estetskim kvalitetom, ne odgovaraju onome što je potrebno Novom Sadu. Ovo je prva faza radova na parternom uređenje dela centra i kada se izračuna koliko će ploča biti ugrađeno u još četiri faze, kada se bude radilo u Modeninoj, Kralja Aleksandra, Njegoševoj i na Trgu slobode, u džep Zvonka Veselinovića se sliti više od 10 miliona evra. Novi Sad će dobiti siv i tužan centar, a Zvonko Veselinović 10 miliona evra", tvrdi Novaković. 
 
 
Ovaj opozicionar je podsetio i da radove vredne 378 miliona dinara izvodi konzorcijum kompanija na čelu sa firmom "Montop" u vlasništvu Marka Bosanca Bosketa, ponovivši da je on bliski saradnik gradonačelnika Miloša Vučevića. 
 
Braća Veselinović i Radoičić su vlasnici i preduzeća "Novi Pazar - put", preko firme "Inkop", o čemu u novom broju piše nedeljnik NIN. Kako piše NIN, "Novi Pazar - put" je već u prvoj godini poslovanja, uz rast prihoda sa dve na 3,1 milijardu dinara novim gazdama sagradio 3.100 odsto veći profit od ostvarenog u 2019, "pre nego što je postao deo poslovne imperije starih ortaka koji su biznis počeli na severu Kosova, a potom ga proširili na centralnu Srbiju".
 
Kako je pisao Insajder, Veselinović je u poslove sa putevima ušao preko firme "Inkop", koja je 2014. dobila posao na gradnji Koridora 11, kao podizvođač Energoprojekta, koji je po međudržavnom ugovoru, bez tendera angažovala kineska firma Šandong. 
 
Veselinović i Radoičić imaju udela u vlasništvu i u drugim kompanijama, kao što su "Srbijaput AD", "Kamenolom slovac", "Dolly Bell", "Betonjerka", "Putna izgradnja", "Pobeda" Ljig...
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je Milana Radoičića opisao kao "čoveka broj jedan za odbranu Kosova", rekavši da sa sigurnošću može da tvrdi da nije učestvovao u ubistvu Olivera Ivanovića. Istraživački portal KRIK ranije je pisao i o poznanstvu Zvonka Veselinovića sa bratom predsednika Srbije, Andrejom Vučićem
  • Čan Li

    26.12.2021 09:17
    Ugrsdnja
    Kako bi braća mladi vukovi i drugi mogli da skoluju decu u privatnim skolama ili da skoluju decu u Engleskim iki Švajcarskim koledžima da nema korupcije. Plata 1000 evra, a troskovi zivota bar tri puta veci. Skupa odela, i drugo da ne nabrajam
  • iguman

    25.12.2021 17:15
    Ponudio je najbolju "ugradnju". Bar je to svima jasno.
  • Petar

    06.11.2021 11:44
    U pravu su botovi.
    Naravno da je granit neuporedivo bolji od mermera.
    To govori i činjenica da mermer koristi samo sirotinja a bogataši koriste granit. Jelda???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti