Danas pohranjivanje moštiju Đorđa Stratimirovića u Sremskim Karlovcima

Nakon 113 godina biće ispoštovana poslednja želja Đorđa Stratimirovića, koju je izrazio u svojim memoarima "Uspomene", a to je da počiva u Sremskim Karlovcima.
Danas pohranjivanje moštiju Đorđa Stratimirovića u Sremskim Karlovcima
Foto: 021.rs
Sama inicijativa potekla je od njegovih potomaka, a ekshumaciju je organizovao predsednik Odbora za prenos posmrtnih ostataka Aleksandar Đurđev.
 
Današnji program pohranjivanja posmrtnih ostataka vožda Đorđa Stratimitovića počinje u 9:30 časova liturgijom i opelom, za 11 sati planirano je iznošenje posmrtnih ostataka, a potom i obraćanje visokih ličnosti i umetnički program.
 
Ulicom Patrijarha Rajačića kreće litija i prenos posmrtnih ostataka do manastira Vavedenja Presvete Bogorodice. Kreće se u 11:45 časova i po dolasku u manastir počinje pomen i pohranjivanje posmrtnih ostataka.
 
Posmrtni ostaci vožda Stratimirovića biće pohranjene uz najviše vojne počasti i u prusustvu državnih zvaničnika i Srpske pravoslavne crkve, po ukazu predsednika Aleksandra Vučića.
 
Sremski Karlovci su važan istorijski momenat u generalovoj službi. Đorđe Stratimirović bio je komandant srpskih dobrovoljaca iz Šajkaške. Zajedno su izvojevali prvu i najvažniju srpsku pobedu nad brojnijom i opremljenijom mađarskom vojskom 12. juna 1848. godine u ovoj varoši, čime je sačuvana Srpska Vojvodina koju su proglasili na Majskoj skupštini 2. maja iste godine.
 
Po završetku vojne službe, 1859. godine, general Stratimirović učestvovao je u diplomatskim misijama za Austriju u Crnoj Gori, na Krfu, u Epiru, Srbiji i Italiji. Iz Novog Sada preselio se u Beč 1877. godine, gde je proveo ostatak svog života.
  • M

    28.09.2021 15:13
    Strasno je koliko ima pljuvaca i onih koji kritikuju ovaj znacajan dogadjaj.Verovatno ne znaju istoriju,a uostalom takav smo mentalitet da uvek nesto kritikujemo,cak i dobre stvari.Slava pl.Stratimirovicu i hvala!
  • Jole

    27.09.2021 11:21
    Atletika
    Deco, ovo je idealno!!!Posto ste ostali bez prostora za treniranje u Karlovcima, klubovi su vam se raspali, pa sta cete bolje od ove atletike...trcite za kostima!!!Koja smo mi poslednja bagra na svetu,bre!!!
  • Е моји новосађани

    27.09.2021 11:09
    Имате проблеме са својим историјским личностима који су се борили за вас. Ако вам не одговара тренутно стање, предузмите нешто у свом животу. Ни Срби тог времена нису куцкали на тастатури, него су били присутни где треба.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti