Izrada Plana razvoja Novog Sada: Od privatnih kompanija, preko gradskih uprava, do partija

Proces izrade Plana razvoja Novog Sada je u toku, a gradska vlast donela je rešenje o imenovanju rukovodilaca i članova tematskih grupa koje će učestvovati u ovom procesu.
Izrada Plana razvoja Novog Sada: Od privatnih kompanija, preko gradskih uprava, do partija
Foto: 021.rs

Dok se u Novom Sadu najviše priča o Nacrtu urbanističkog plana grada, istovremeno se, sa mnogo manje pompe, odvija proces izrade Plana razvoja grada za period od 2022. do 2031. godine. 

Plan razvoja grada trebalo bi da predstavlja dugoročni dokument koji sadrži pregled i analizu postojećeg stanja, kao i viziju, te prioritetne ciljeve razvoja koji se žele postići. Uz to, ukratko se propisuju mere koje bi trebalo da doprinesu ostvarenju postavljenih ciljeva. 

Na sajtu grada Plan razvoja predstavljen je kao "dokument razvojnog planiranja najšireg obuhvata i najvišeg značaja" za Novi Sad. Grad je sa izradom započeo u novembru 2020. godine, ali sam dokument još nije usvojen. Kako se može videti u poslednjem Službenom listu grada, doneto je rešenje o imenovanju rukovodilaca i članova tematskih grupa za izradu ovog dokumenta.
 
U grupe su imenovani brojni pojedinci, predstavnici institucija, kompanija, organizacija, političkih stranaka. 
 
Kako se može videti, imenovani su rukovodioci i članovi radnih grupa za ekonomski razvoj, društveni razvoj, urbani razvoj i zaštitu životne sredine, te za dobru upravu.
 
Kada je u pitanju ekonomski razvoj, rukovodilac grupe je član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević. U ovoj grupi ima 40 članova, te su se tu našli predstavnici nekoliko gradskih uprava, predstavnik Poslovnog udruženja Klaster socijalnog preduzetništva Vojvodine - KASPEV, predstavnici komunalnih preduzeća, Turističke organizacije Novog Sada, Direkcije za robne rezerve Novog Sada, Udruženja turističkih vodiča Novog Sada.
 
Od privatnih kompanija u prvom redu tu su neke od najvećih firmi u gradu - Energotehnika-Južna Bačka, Galens, Aleksandar gradnja, Schneider Electric DMS, Lafarge, Univerexport, Industrija mesa Matijević, Heineken, Erste Bank, Exit festival, Aptiv, Lear... 
 
Rukovodilac radne grupe za društveni razvoj je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić. Među članovima su ponovo predstavnici gradskih uprava, potom osobe koje će predstavljati Crveni krst Novog Sada, Dom zdravlja, Galeriju Bel Art, OPENS, Novosadski omladinski Forum, ŠOSO "Milan Petrović", Gerontološki centar, Dom za decu i omladinu ometenu u razvoju "Veternik", Spens, Novosadski humanitarni centar, Ekumensku humanitarnu organizaciju, Centar za proizvodnju znanja i veština, Radosno detinjstvo, Muzej Novog Sada, Pozorište mladih, Sterijino pozorje, Atelje 61, Istorijski arhiv Novog Sada i druge.
Kada je u pitanju urbani razvoj i zaštita životne sredine, ovom radnom grupom rukovodi član Gradskog veća za komunalne poslove Zdravko Jelušić. U ovoj radnoj grupi gotovo i da nema privatnog sektora, te su stvari prepuštene predstavnicima gradskih uprava, Urbanizma, komunalnih preduzeća, Univerzitetu u Novom Sadu. Osim njih, tu je "Zelena stolica" kao mreža nevladinih organizacija, te kompanije Dunavnet i Heineken.
 
Pitanjem dobre uprave rukovodiće član Gradskog veća za upravu, propise i urbanizam Milovan Amidžić. U ovoj grupi nalaze se predstavnici gradskih uprava, ali i gradskih službi, od Pravobranilaštva, preko Poreske uprave, do Zaštitnika građana Novog Sada. Osim toga, tu su i predstavnici NALED-a, Stalne konferencije gradova i opština, Fonda "Evropski poslovi", ali i predstavnici svih političkih stranaka koje učestvuju u radu Skupštine Novog Sada. 
  • Gojko

    01.03.2022 13:45
    Dajte nam imena stručnjaka
  • Biba

    01.03.2022 13:25
    .
    Plan razvoja... Zatrpace nas betonom, naselice jos ovoliko ljudi i onda cemo svi da se ujedamo jer ce biti tesno, prljavo, bucno... Ima da se tepamo npr. oko parking mesta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti