U kojim slučajevima ćete štetu na automobilu platiti vi, a ne vaše osiguranje?

Kada već plaćate osiguranje svake godine, trebalo bi i da znate šta jeste, a šta nije uključeno u tu cenu.
Obično kada plaćate osiguranje osiguravate sebe, i ovde je to tako, ali indirektno. Reč je o obaveznom osiguranju bez kojeg ne možete da registrujete vozilo.
 
Praktično, osiguravate sva druga lica u saobraćaju kojima možete da nanesete štetu, osim vas samih i vašeg vozila. To, ipak, znači i da ste osigurali sebe, jer vi nećete platiti nanetu štetu, objašnjavaju u Auto-tehnici.

Minimalne cene obaveznog osiguranja je propisala država i one se razlikuju u par stotina dinara od jedne do druge osiguravajuće kuće. Ovim osiguranjem nije pokriveno osiguranje vašeg automobila ako ste vi krivac, nisu obuhvaćena stakla na vašem autu ili bilo kakvo oštećenje koje nastane na parkingu, a ne znate ko je počinilac. 

Postoje situacije u kojima gubite pravo iz osiguranja trećih lica u saobraćaju iako ste platili polisu. Pravo gubite u sledećim slučajevima: 
  • Ako ste koristili vozilo van njegove namene, na primer, putničko vozilo ste koristili kao teretno za prenos tereta.
  • Ako vozač nema kategoriju za to vozilo ili ako ima zabranu upravljanja.
  • Ako je vozač pod uticajem alkohola, droga ili zabranjenih lekova.
  • Ako je vozač namerno prouzrokovao štetu.
  • Ako je šteta nastala zbog toga jer je vozilo bilo tehnički neispravno, a vozač je za tu neispravnost znao. To je i ono pitanje korišćenih letnjih guma u zimskom periodu, kada osiguravajuća kuća može od vas da traži plaćanje štete ukoliko smatra da je ona nastala baš zbog korišćenja letnjih guma zimi. 
  • Ako je vozač posle saobraćajne nezgode napustio mesto događaja, a da nije dao svoje podatke i podatke o osiguranju.
"Jednom smo imali situaciju da je gospođa žurila kod lekara i napustila je mesto udesa, i samim tim morala je sama da plati nastalu štetu. Gubitak prava iz osiguranja može vam naneti veliku materijalnu štetu, gde vi kao lice koje je morate sami da platite za nastalu štetu. Iz tog razloga je bitno da budete dobro informisani i zato je tu vaš tehnički pregled", poručuju u Auto-tehnici
 
 
Porez
 
Izmene Zakona na prenos apsolutnih prava stupile su na snagu 31. marta i u velikoj meri olakšale su i skratile postupak plaćanja poreza kod kupovine polovnog automobila. 
 
Prva velika izmena je da se plaćanje poreza obavlja samooporezivanjem, šta to znači?
 
"To znači da na portalu e-plati postoji deo u kom osim usluga u vezi sa MUP-om, registracijom, postoji i opcija za poresku upravu i plaćanje ovog poreza. Unošenjem podataka dobijate tačan iznos, račun i poziv na broj za plaćanje poreza. Druga velika promena je ta što je kupac sada poreski obveznik, umesto prodavca. Nema više potrebe za pravljenjem darodavnih ugovora kojim su ljudi pribegavali zbog gužvi u pojedinim poreskim upravama", objašnjavaju u Auto-tehnici
 
Procedura je pojednostavljena, nema više odlaska u poresku upravu i čekanja po dve-tri nedelje na rešenje i potonjeg podizanja potvrde. 
 
"Sada se u MUP-u, uz kupoprodajni ugovor koji se i dalje overava kod notara, prilaže uplatnica generisana sa e-plati portala i to je to. Celokupan postupak je skraćen sa nekoliko nedelja na petnaestak minuta", dodaju u Auto-tehnici.
Do promene je došlo i kod obračunavanja samo iznosa. U ugovor možete da stavite bilo koju cenu, jer se porez ne plaća ni po toj, ni po tržišnoj ceni, već po formuli. Formula je sledeća: 320 x kubikaža + 6.400 x snaga motora. Taj zbir se umanjuje za koeficijent starosti vozila, koji je najveći za vozila starija od 10 godina i iznosi oko 30 odsto njihove vrednosti. 
 
"Bitno je napomenuti da se porez obračunava ovako kad je promet obavljen između fizičkih lica. Kada se pravi ugovor o poklonu, gde nema poreskog oslobađanja, takođe se porez obračunava na ovaj način. Tamo gde postoji neko poresko oslobađanje ili umanjenje, i dalje je potrebno rešenje poreske uprave prilikom promene saobraćajne dozvole", zaključuju u Auto-tehnici.
 
 
Više o ovoj, ali i drugim temama, saznajte na sajtu Auto-tehnike ili na njihovoj Fejsbuk stranici. Možete i da ih posetite u Stevana Mokranjca 1 (od 8 do 15.30h), kao i u Raškoj 19 (od 7 do 21h). 

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti