Novosadske firme posluju u plusu - kad im se upumpa novac iz budžeta

Javna preduzeća su 2021. godinu uglavnom završila u plusu, jer su imala dotacije iz budžeta i jedino je Novosadska toplana ostvarila pravu dobit, s obzirom na to da nije imala nikakve subvencije.
Novosadske firme posluju u plusu - kad im se upumpa novac iz budžeta
Foto: 021.rs
Uz sve nedostatke ovog izveštaja, ono što je u 2021. bilo primetno jeste to da se nastavilo otežano poslovanje preduzeća usled pandemije korona virusa, koja je dovela do toga da Gradsko saobraćajno preduzeće, Spens i Parking servis imaju manje prihode. 
 
Iako je razumljivo da gradska vlast mora da pomaže preduzeća kao što su GSP i Spens, pogotovo u kontekstu pandemijskih problema, ostaje večito pitanje do koje granice će ostala preduzeća, izuzev Novosadske toplane, svoja poslovanja predstavljati kao da su u plusu, koji nastaje zahvaljujući velikim sredstvima koja dobijaju iz gradskog budžeta. 
Parking servis
 
Parking servis je ostvario 99 odsto planiranih prihoda, dok su rashodi na nivou od oko 96 odsto, tako da su na kraju imali neto dobit od 33,7 miliona dinara, što je više od planiranog. Ipak, kao i kod drugih preduzeća i ovde treba uzeti u obzir dotacije iz budžeta za investicije u visini od oko 57,5 miliona dinara. 
 
U izveštaju se kaže i da nije potpuno ispunjen plan investicija jer nisu realizovani svi poslovi, od 119,5 miliona utrošeno je malo više od 105 miliona dinara. Inače, iz izveštaja se vidi da se i dalje nastavlja praksa iz ranijih godina da tri najveće telekomunikacione kompanije kasne sa izmirenjem plaćanja, odnosno prebacivanjem novca koji se sliva kod njih na osnovu plaćanja parkiranja SMS porukama. Broj zaposlenih na kraju godine je 227 (205 za stalno), što je jedan radnik više od planiranog. 
Put
 
Put je u 2021. godini imao prihode od 1,4 milijarde dinara, što je u visini od 82 odsto planiranih, dok je nivo rashoda još manji i iznosi 73 odsto, odnosno 1,2 milijarde dinara. U izveštaju koji je dostavljen odbornicima se kaže da je na kraju ostvarena neto dobit veća od 167 miliona dinara i to zato što je u poslednjem kvartalu "preduzeće uposlilo sve svoje kapacitete uz povoljne vremenske uslove".
 
Ovako prezentovano to izgleda kao uspešna godina, ali treba uzeti u obzir to da su Putu iz budžeta za održavanje putne privrede prebačena sredstva u visini od 1,3 milijarde dinara, uz još 40 miliona za kupovinu opreme. Put je imao dosta slab procenat realizovanih investicija, jer je od gotovo 306 miliona utrošeno tek 75 miliona dinara. U Putu je 31. decembra prošle godine bilo 313 zaposlenih, odnosno 36 manje od predviđenog.
 
GSP
 
GSP je i prošlu godinu završio u minusu i to od gotovo 163 miliona dinara. Kako se navodi, GSP je imao prihode od 3,1 milijardu, a utrošio je 3,3 milijarde dinara. U izveštaju se navodi da su se preduzimale mere povećanja naplate i smanjena broja putnika koji se voze bez karte, rađene su analize rentabilnosti linije, ali su uprkos uloženim naporima ostvareni prihodi za osam odsto manji od planiranog. Jedna od uzroka manjih prihoda je i epidemija korona virusa, jer se javilo znatno smanjenje prodaje đačkih markica, kao i karata za ostale kategorije. 
 
Prošle godine je bilo više putnika u poređenju sa 2020. Međutim, ukoliko se 2021. uporedi sa 2019, onda se vidi da je broj prevezenih putnika za trećinu manji. Kako bi se pokrili veliki minusi, iz budžeta je stiglo 800 miliona dinara za gorivo, još 300 miliona kao pomoć za suzbijanje posledica pandemije, te više od 100 miliona dinara u vidu subvencija za investicione radove. Na kraju prošle godine u GSP je bilo 1.294 radnika, što je za 16 manje od planiranog. 
 
Spens
 
Spens je takođe poslovao sa gubitkom i to u visini od 63 miliona dinara. Ovo je i jedini podatak koji se može saznati, jer je izveštaj o radu ovog preduzeća dat u vidu nabrajanja knjigovodstvenih stavki, a ne opisno, tako da su odbornici morali da računaju ako su želeli da saznaju da li je ovo preduzeće završilo prošlu godinu u minusu i plusu. 
 
Kako je izveštaj spisak birokratskih izraza i brojeva izvučenih iz knjigovodstvenih formulara, nejasno je kako je zapravo Spens finansijski poslovao. Spens ne samo da je prikrio da jasno prikaže finansijsko poslovanje u izveštaju pred Skupštinom grada, već je i potpuno sakrio informaciju o broju zaposlenih i druge činjenice koje ostala preduzeća daju. 
 
Urbanizam
 
Ipak, ima neko ko bolje krije. Urbanizam nije jasno prikazao ni kako su završili godinu. Iz nekoliko rečenica može se zaključiti to da su u 2021. imali pad prihod od tri odsto i pad rashoda od 13 odsto. Istine radi, u zaključku o poslovanju javnih preduzeća kaže se da je Urbanizam imao dobit od 20,7 miliona dinara, ali ostali podaci su potpuno nejasni ili ih, jednostavno, nema.
 
Ovo preduzeće godinama gotovo sve prihode ostvaruje radeći urbanističke akte za Grad. Urbanizam je naveo i da ima 108 zaposlenih (105 za stalno), ali bez podatka da li je to više ili manje od planiranog. Nema ni ostalih informacija o poslovanju, kao što su subvencije dobijene iz budžeta.
 
Stan
 
Stan je u grupi preduzeća koja svoj izveštaj svedu na nabrajanje knjigovodstvenih podataka i prikrivanje većine informacija neophodnih za nalizu poslovanja svih javnih preduzeća.
 
Iz prezentovanog se može samo videti da su u 2021. godini imali 504,4 miliona dinara prihoda, što je 87 odsto planiranog, dok su rashodi bili 475,4 miliona dinara, što je isto 87 odsto planiranog, tako da su završili u dobiti od skoro 29 miliona dinara. Nisu dati podaci o realizaciji investicija, visini subvencija iz budžeta i drugo. Za broj zaposlenih je samo rečeno da ih ima 192 (163 na neodređeno), bez informacije o tome da li je to više ili manje od plana.
 
Gradsko zelenilo
 
Podaci o finansijskom poslovanju Gradskog zelenila su uglavnom prezentovani. Oni su poslovali sa dobiti od 327.000 dinara, pri čemu su i prihodi i rashodi bili na tek oko 85 odsto planiranog. Kako se vidi od 727 miliona dinara prihoda, kapitalne subvencije iz budžeta su bile skoro 168 miliona dinara, dok su za redovne poslove iz budžeta dobili 480 miliona dinara. U Zelenilu je 31. decembra bio 381 zaposleni (292 za stalno), što je 14 manje od plana. 
 
Informatika
 
Informatika je i prošlu godinu kao i sve prethodne završila sa dobiti, i to od 10,7 miliona dinara, pri čemu su i rashodi i prihodi na nivou od oko 93 odsto. Iako je to preduzeće u plusu, treba napomenuti da i oni deo prihoda dobijaju iz budžeta, kao što je skoro 48 miliona dinara za održavanje Opšteg informacionog sistema grada. Informatika je imala 233 zaposlena (222 na neodređeno), ali nije navedeno da li je to više ili manje od plana.
 
Lisje
 
Lisje je jedno od tri preduzeće koje je u 2021. godini imalo veće prihode od planiranih i to za 3,6 odsto, ali i rashode koji su 2,4 odsto viši od plana. Na kraju godine preduzeće je imalo malo više od 10 miliona dinara dobiti, međutim i ovde treba reći da su iz budžeta za obavljanje redovne delatnosti i subvencije dobili 300 miliona dinara, što je oko 40 odsto ukupnih prihoda preduzeća. U gradskom pogrebnom je na kraju godine bilo 266 zaposlenih i to svi na neodređeno, a u izveštaju se ne kaže da li je to u skladu sa planom.
 
Tržnica
 
Tržnica je isto imala veće prihode i rashode od planiranih u iznosu od skoro 4 odsto, a godinu su završili sa 1,1 milion dinara neto dobiti. Ipak ovaj plus nije posledica dobrog finansijskog poslovanja, jer su imali subvencije iz budžeta od 41,1 milion dinara. U izveštaju se kaže da je 31. decembra bilo 181 zaposlenih (177 za stalno) i nije saopšteno koliko je to u odnosu na plan.
 
Novosadska toplana
 
Novosadska toplana je prošle godine imala gotovo 8,9 milijardi prihoda, što je oko 98 odsto planiranog, dok su rashodi sa 8,8 milijarde bili skoro jedan odsto više od plana, tako da su na kraju ostvarili neto dobit od malo više od 70 miliona dinara.
 
Kako Toplana ne dobija subvencije iz budžeta, oni su tako i jedina gradska firma koja je donela prihod Gradu. U ovom preduzeću je bilo 325 zaposlenih (305 na neodređeno), ali nije dat podatak da li je to više ili manje u odnosu na planirano.
Vodovod i kanalizacija 
 
"Vodovod i kanalizacija" su ispunili plan prihoda i rashoda sa 95 odsto, što je 2,9 milijardi dinara i ostalo je 1,4 miliona dinara koji su računati kao neto dobit. Iako su ostvarili plus u poslovanju, treba reći da su iz budžeta imali više od 900 miliona dinara subvencija. Ovo preduzeće je na kraju godine imalo 726 zaposlenih (710 na neodređeno), što je 11 manje od plana. 
 
Zoohigijena
 
Zoohigijena je prošle godine završila sa neto dobiti od 2,9 miliona dinara, dok su i prihode i rashode imali za skoro šest odsto više od plana. Ovo preduzeće je prošle godine raspolagalo sa oko 146 miliona dinara, pri čemu je skoro u dinar suma preneta iz budžeta grada na na osnovu usluga iz delatnosti i subvencija. U Zoohigijeni je radilo 38 ljudi (32 za neodređeno) i u izveštaju nije rečeno da li je to u skladu sa planom.
 
Čistoća
 
JKP "Čistoća" je prošle godine imala prihode od 1,8 milijardi dinara, što je skoro 100 odsto planiranog, a skoro je isti odnos i rashoda, tako da su na kraju godinu završili sa 101.000 dinara dobiti. Ovo preduzeće je iz budžeta dobilo oko 360 miliona dinara za obavljanje usluga iz delatnosti i subvencije. U preduzeću je na kraju godine bilo 467 zaposlenih (463 za stalno), a u izveštaju na Skupštini grada nije rečeno da li je to više ili manje radnika u odnosu na plan.
  • Cistosadjanin

    06.05.2022 11:15
    Dok traktori oru zemlju na Ceneju a radnici cistoce prskaju visnje, cistoca ima prihod samo 100 hiljada
  • Crveno-crna banda!

    06.05.2022 08:37
    @Dejan
    Pa i nije.
    Generalno socijalizam i jeste propao zbog nedomaćinskog poslovanja ali ovo što danas imamo se suštinski razlikuje.
    Samo ako se okrenete oko sebe i pogledate šta je tada urađeno i napravljeno i sa kojim kvalitetom i uporedite sa time šta radi crveno-crna bagra poslednjih 35 godina - ovi su sušta suprotnost.
    Ovima je suština da se snađe, da zaposli rođake, komšije, ljubavnicu, da nabaci posao kumu, bratu, lokalnom silniku.
    Pogledajte samo njihove poslove - koja im je kvalifikacija, koliko je ponuđača na tenderu, koliko koštaju, koliko traju, koliko se povećava budžet, koji je kvalitet, koliko puta dorađuju i kako sve to na kraju izgleda.
    Ovo danas je PROPAST a na njihovu radost.
  • antibot

    06.05.2022 08:35
    haha
    pratite daždevnjaka on je najsmešniji jadnik na svetu hahahahaha !krv predaka za dve crvene hahaha kakav retard !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti