Episkop bački Irinej izabran za člana Sinoda SPC

Episkop bački Irinej izabran je za novog člana Sinoda Srpske pravoslavne crkve na prolećnom zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora.
Episkop bački Irinej izabran za člana Sinoda SPC
Foto: 021.rs

Uz njega je za člana Sinoda izabran i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije. 

U Svetom Sinodu mandat je prestao mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu i episkopu kruševačkom Davidu, koji ostaju članovi zamenici.

Sveti Arhijerejski Sabor SPC saopštio je da je na redovnom prolećnom zasedanju u Sremskim Karlovcima i Beogradu od 15. do 21. maj popunio upražnjene eparhije zapadnoevropsku i šabačku, izabrao nove članove Sinoda, razmatrao stanje SPC van Srbije, kao i "duhovne i sve ostale posledice ratnog sukoba u Ukrajini".
 
Za episkopa zapadno-evropskog izabran je dosadašnji vikarni episkop hvostanski Justin (Jeremić), a za episkopa šabačkog dosadašnji vikarni episkop toplički Jerotej (Petrović), dok je administriranje Eparhijom zagrebačko-ljubljanskom povereno patrijarhu.
 
Za vikarne episkope patrijarha srpskog izabrani su: arhimandrit Aleksej (Bogićević), iguman manastira Svetog Luke u Bošnjanima kraj Varvarina, sa titulom episkop hvostanski, arhimandrit Ilarion (Lupulović), iguman manastira Draganca kod Gnjilana, sa titulom episkop novobrdski, arhimandrit Nektarije (Samardžić) i klirik Eparhije britansko-skandinavske, sa titulom episkop jegarski.

Takođe, izabrani su arhimandrit Dositej (Radivojević), nastojatelj manastira Svetog Georgija u Ćelijama kod Lazarevca, sa titulom episkop lipljanski i protosinđel Petar (Bogdanović), nastojatelj manastira Gornjaka kod Petrovca na Mlavi, sa titulom episkop toplički.

  • Čemu

    24.05.2022 08:45
    ce doprineti ovi episkopi? Osim naravno samima sebi . Vrhovni im lepo "očitao" liturgiju da uče narod da trpi i cuti. Nagrada za takvo saučesništvo crkve u spasavanju opstanka svetovne vlasti je...e to ce se kasnije čuti i videti.
  • proka

    24.05.2022 07:17
    šta reći
    666 999
  • mile

    24.05.2022 06:54
    Sve gore i gore.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti